Η παρούσα έρευνα παρουσιάστηκε από τον Νίκο Καραβίδα, στα πλαίσια του 12ου Πανελληνίου Συνεδρίου Σπονδυλικής Στήλης, που διοργανώθηκε στον Βόλο, 1 – 4 Νοεμβρίου 2018. Διαβάστε παρακάτω την περίληψη της έρευνας:
Σκοπός της μελέτης: Ο κηδεμόνας DDB αποτελεί το πιο συχνό μέσο συντηρητικής αντιμετώπισης της σκολίωσης στην Ελλάδα. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει αμφιλεγόμενα αποτελέσματα, οπότε σκοπός της έρευνας είναι η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας του, για πρώτη φορά σε άτομα με υψηλό ρίσκο επιδείνωσης.
Υλικό και Μέθοδος: Έγινε αναδρομική ανάλυση, από μια προοπτική βάση δεδομένων. Από 47 συνολικά ασθενείς, που έκαναν θεραπεία με τον DDB, 21 κορίτσια (μ.ο. ηλικίας 11.9 έτη, Risser 0.4, Θωρακική Cobb 31.7ο , Οσφυϊκή Cobb 31.6ο) πληρούσαν τα ερευνητικά κριτήρια εισόδου της Scoliosis Research Society (SRS) [Γωνία Cobb 25ο–40ο , Risser 0-2, Ηλικία >10 έτη]. Ο μέσος χρόνος παρακολούθησης της θεραπείας με κηδεμόνα DDB ήταν 23.6 μήνες. Η επιδείνωση/βελτίωση ορίστηκε ως μεγαλύτερη διαφορά από 5ο στην γωνία Cobb.
Αποτελέσματα: Η διόρθωση μέσα στον κηδεμόνα ήταν 10.4% στις θωρακικές και 32.9% στις οσφυϊκές σκολιώσεις. Η τελική γωνία Cobb ήταν 46.4ο στις θωρακικές και 37.3ο στις οσφυϊκές σκολιώσεις. Στις θωρακικές σκολιώσεις η γωνία έμεινε σταθερή σε 4 κορίτσια (19.1%) και επιδεινώθηκε σε 17 (80.1%) , ενώ στις οσφυϊκές σταθερή σε 8 (50%) και επιδεινώθηκε σε 8 (50%). Η συμμόρφωση με τον κηδεμόνα ήταν εξαιρετική στην πλειοψηφία των συμμετεχόντων (αυτό-αναφερόμενη).
Συμπεράσματα: Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας μας ο κηδεμόνας DDB κρίνεται αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση των οσφυϊκών κυρτωμάτων (50% αποφυγή επιδείνωσης), αλλά αναποτελεσματικός στα θωρακικά κυρτώματα (80.1% επιδείνωση). Τα αποτελέσματα μας είναι σε αντιστοιχία με προηγούμενες δημοσιευμένες έρευνες που δείχνουν μικρή διορθωτική ικανότητα του DDB στις θωρακικές σκολιώσεις. Προοπτικές μελέτες με μεγαλύτερο δείγμα ασθενών προτείνονται μελλοντικά για εγκυρότερη ανάλυση.
Δείτε εδώ ολόκληρη την παρουσίαση σε PDF