Schroth Scoliosis & Spine Clinic

Συμμετοχή με 2 παρουσιάσεις ερευνών στο 35ο Συνέδριο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Φυσικοθεραπείας

Ο Νίκος Καραβίδας συμμετείχε στο 35ο Συνέδριο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Φυσικοθεραπείας (ΕΕΕΦ) με 2 παρουσιάσεις ερευνών του με τίτλο:

  • Οι Ειδικές Φυσικοθεραπευτικές Ασκήσεις για την Σκολίωση (PSSE) μειώνουν τις πιθανότητες επιδείνωσης της Εφηβικής Ιδιοπαθούς Σκολίωσης στην φάση της μέγιστης ανάπτυξης: Προοπτική μελέτη με ομάδα ελέγχου
  • Κηδεμόνας και Ειδικές Φυσικοθεραπευτικές Ασκήσεις για την Σκολίωση (PSSE): Προοπτική μελέτη σύμφωνα με τα κριτήρια εισόδου της Scoliosis Research Society (SRS)

Το 35ο Συνέδριο της ΕΕΕΦ πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 4-5 Δεκεμβρίου 2021. Δείτε παρακάτω αναλυτικά τις περιλήψεις και τα βίντεο των ερευνών που παρουσιάστηκαν.

 

 

  • Οι Ειδικές Φυσικοθεραπευτικές Ασκήσεις για την Σκολίωση (PSSE) μειώνουν τις πιθανότητες επιδείνωσης της Εφηβικής Ιδιοπαθούς Σκολίωσης στην φάση της μέγιστης ανάπτυξης: Προοπτική μελέτη με ομάδα ελέγχου

Περίληψη:

Σκοπός: Πρόσφατα δημοσιευμένες, υψηλής μεθοδολογικής ποιότητας, έρευνες αποδεικνύουν την χρησιμότητα των PSSE στην αντιμετώπιση της σκολίωσης. Σκοπός της έρευνας είναι η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας τους στον περιορισμό επιδείνωσης και την αποφυγή κηδεμόνα κατά την φάση της μέγιστης ανάπτυξης.

Μέθοδος: Δεκαεννέα ασθενείς (16 κορίτσια – 3 αγόρια, μ.ο. ηλικίας 12.1 έτη, Risser 0.8, γωνία Cobb θωρακική (TH) 25.7ο , Οσφυϊκή/Θωρακοοσφυϊκή (L/TL) 22.7ο) εφάρμοσαν μόνο ασκήσεις της μεθόδου Schroth. Ως κριτήρια εισόδου ορίστηκαν η γωνία Cobb >15ο, Risser 0-2 και η στροφή κορμού (ATR) με σκολιώμετρο >5ο. Οι παράμετροι που αναλύθηκαν ήταν η γωνία Cobb πριν και μετά τις ασκήσεις (βελτίωση/επιδείνωση >5ο διαφορά) και ο αριθμός ασθενών που τελικά χρειάστηκαν κηδεμόνα. Μέσος χρόνος παρακολούθησης ήταν 20.1 μήνες. Η ομάδα ελέγχου αποτελούνταν από 22 ασθενείς (21 κορίτσια – 1 αγόρι, μ.ο. ηλικίας 11.1 έτη, Risser 0.3, Cobb TH 19.3ο, Cobb L/TL 18.9ο) που αναλύθηκαν αναδρομικά, εφαρμόζοντας γενική ή καθόλου γυμναστική. To paired t-test χρησιμοποιήθηκε για στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων και η έρευνα διενεργήθηκε ακολουθώντας τις οδηγίες του Declaration of Helsinki.

Αποτελέσματα: Στο PSSE γκρουπ, σε 13 ασθενείς (68.4%) η γωνία Cobb έμεινε σταθερή, σε 3 (15.8%) επιδεινώθηκε και σε 3 (15.8%) βελτιώθηκε, ενώ στην ομάδα ελέγχου σε 5 (22.7%) έμεινε σταθερή και σε 17 (77.3%) επιδεινώθηκε. Η διαφορά μεταξύ των δύο γκρουπ ήταν στατιστικά σημαντική (p=0.0002). Τέσσερις ασθενείς (21.1%) χρειάστηκαν κηδεμόνα στο PSSE γκρουπ, ενώ 10 (45.5%) στο άλλο (p=0.03).

Συμπεράσματα: Οι ασκήσεις Schroth (PSSE) μείωσαν σημαντικά την πιθανότητα επιδείνωσης της σκολίωσης σε ασθενείς με πολύ υψηλό ρίσκο επιδείνωσης στην φάση μέγιστης ανάπτυξης. Οι PSSE υπερέχουν ξεκάθαρα της γενικής ή καθόλου γυμναστικής και μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των ασθενών που θα χρειαστούν κηδεμόνα, για αυτό προτείνονται από τις διεθνείς επιστημονικές κοινότητες SRS/SOSORT.

Δείτε το βίντεο της παρουσίασης στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=Xzo60h1Dx8k&t=63s&ab_channel=SchrothScoliosis%26SpineClinic%2FNikosKaravidas

 35o sinedrio EEEF Nikos Karavidas

  • Κηδεμόνας και Ειδικές Φυσικοθεραπευτικές Ασκήσεις για την Σκολίωση (PSSE): Προοπτική μελέτη σύμφωνα με τα κριτήρια εισόδου της Scoliosis Research Society (SRS)

Περίληψη:

Σκοπός: Ο κηδεμόνας έχει αποδειχτεί ότι υπερέχει της φυσικής εξέλιξης της πάθησης και συστήνεται για σκολιώσεις άνω των 25ο με υπόλοιπο ανάπτυξης από την Scoliosis Research Society (SRS). Ο σκοπός της έρευνας μας ήταν να μελετήσει την αποτελεσματικότητα μιας ολοκληρωμένης συντηρητικής αντιμετώπισης της Εφηβικής Ιδιοπαθούς Σκολίωσης με κηδεμόνα και Ειδικές Φυσικοθεραπευτικές Ασκήσεις για την Σκολίωση (PSSE).

Μέθοδος: Προοπτική μελέτη. Χρησιμοποιήθηκαν τα κριτήρια εισόδου της SRS ( ηλικία άνω των 10 ετών, γωνία Cobb 25ο -40ο , Risser 0-2, < 1 χρόνο μετά την πρώτη περίοδο, όχι προηγούμενη θεραπεία). Όλοι οι ασθενείς που πληρούσαν τα κριτήρια εισόδου συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, οπότε 102 συνολικά ασθενείς (87 κορίτσια – 15 αγόρια, μ.ο. ηλικίας 12.8 έτη, στάδιο ανάπτυξης Risser 0.48, γωνία Cobb θωρακική 29.2ο και οσφυϊκή 27.8ο) ακολούθησαν θεραπεία με κηδεμόνα τύπου Cheneau και PSSE. Μια κλίμακα (από A μέχρι C) χρησιμοποιήθηκε για να εκτιμηθεί η συμμόρφωση με τον κηδεμόνα και τις PSSE (A: πλήρης συμμόρφωση, B: μερική συμμόρφωση, C: καθόλου συμμόρφωση). Η βελτίωση ή επιδείνωση καθορίστηκε από το όριο της διαφοράς των 5ο. Επτά ασθενείς δεν έφτασαν στο τέλος της παρακολούθησης (6.8%), οπότε τελικά 95 ασθενείς αναλύθηκαν, χρησιμοποιώντας το paired t-test. Η έρευνα διενεργήθηκε ακολουθώντας τις οδηγίες του Declaration of Helsinki.

Αποτελέσματα: 62 ασθενείς (65.3%) έμειναν σταθεροί, 22 βελτίωσαν την γωνία Cobb > 5ο (23.2%) και 11 επιδεινώθηκαν (11.5%). Η μέση διόρθωση με κηδεμόνα (in-brace correction/IBC) ήταν 49.7% για τα θωρακικά και 61.7% για τα οσφυϊκά

κυρτώματα, η γωνία Cobb θωρακική μετά την θεραπεία ήταν 29.9ο (p=0.21) και η οσφυϊκή 27ο (p=0.0008). Στις περιπτώσεις που επιδεινώθηκαν το IBC (31.7% για θωρακικά και 34.4% για οσφυϊκά κυρτώματα) και η συμμόρφωση ήταν χαμηλότερα από τον γενικό μέσο όρο. Μόνο 4 ασθενείς (3.9%) ξεπέρασαν τις 40ο , που αποτελεί το όριο της χειρουργικής ένδειξης. Στο γκρουπ A με πλήρη συμμόρφωση για κηδεμόνα και PSSE (62 συμμετέχοντες – 65.3%) 70.9% ήταν σταθεροί, 29.1% βελτιώθηκαν και 0% επιδεινώθηκαν.

Συμπεράσματα: Ο συνδυασμός κηδεμόνα και PSSE μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία την Εφηβική Ιδιοπαθή Σκολίωση, σε ασθενείς με υψηλό ρίσκο επιδείνωσης. Το 88.5% των ασθενών της έρευνας μας είχε επιτυχημένο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Η διορθωτική ικανότητα του κηδεμόνα (IBC) και η συμμόρφωση με το πρόγραμμα θεραπείας αποτελούν τους δύο σημαντικότερους προγνωστικούς παράγοντες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σκολίωσης.

Δείτε το βίντεο της παρουσίασης στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=P2zChWe3Hfo&t=20s&ab_channel=SchrothScoliosis%26SpineClinic%2FNikosKaravidas

 

 

Σεμινάρια Schroth για Φυσικοθεραπευτές

Σκολίωση

Εφηβική ιδιοπαθής σκολίωση

Συγγενής σκολίωση

Νηπιακή σκολίωση

Σκολίωση Ενηλίκων

Νευρομυική σκολίωση

Παιδική σκολίωση

ΚΥΦΩΣΗ

ΑΛΛΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ