Schroth Scoliosis & Spine Clinic

Αποτελέσματα θεραπείας της σκολίωσης με Ειδικές Φυσικοθεραπευτικές Ασκήσεις (PSSE)

 Δείτε εδώ τα αποτελέσματα θεραπείαςτης σκολίωσης με την μέθοδο Schroth (χωρίς κηδεμόνα):

k.a. adult severe scoliosis treatment Schroth Scoliosis Spine Clinic

M.E. photos Schroth BSPTS improvement Schroth Scoliosis Spine Clinic

S.A. Schroth BSPTS exercises scoliosis treatment Schroth Scoliosis Spine Clinic

M.I. photos Schroth BSPTS improvement Schroth Scoliosis Spine Clinic

S.V. adult scoliosis Schroth improvement Schroth Scoliosis Spine Clinic

Οι Ειδικές Φυσικοθεραπευτικές Ασκήσεις για την Σκολίωση (PSSE) μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα επιδείνωσης & μπορούν να αποτελούν την αποκλειστική αντιμετώπιση μικρών & μεσαίων σκολιώσεων

Active self-correction and task-oriented exercises reduce spinal deformity and improve quality of life in subjects with mild adolescent idiopathic scoliosis. Results of a randomized controlled trial

Monticone M, Ambrosini E, Cazzaniga D, Rocca B, Ferrante S

European Spine Journal 02/2014, 23:6, DOI: 10.1007/s00586-014-3241-y

Link: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00586-014-3241-y#page-1

 

Η παρούσα έρευνα συνιστά την ισχυρότερη δυνατή απόδειξη για την χρησιμότητα των Ειδικών Φυσικοθεραπευτικών Ασκήσεων για την Σκολίωση (PSSE) στην αντιμετώπιση της Εφηβικής Ιδιοπαθούς Σκολίωσης. Πρόκειται για μία άψογη μεθοδολογικά Ελεγχόμενη Τυχαιοποιημένη Μελέτη (Randomized Controlled Trial –RCT), που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα της αποτελούν την πιο έγκυρη επιστημονική απόδειξη. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι Ειδικές Ασκήσεις για την Σκολίωση (PSSE) είχαν στατιστικά σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα από τις γενικές ασκήσεις και κατάφεραν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής ασθενών με μικρές και μεσαίες σκολιώσεις.

Η έρευνα συμπεριέλαβε 110 άτομα που έπασχαν από Εφηβική Ιδιοπαθή Σκολίωση, τα οποία χωρίστηκαν σε δύο διαφορετικά γκρουπ. Το ένα γκρουπ έκανε Ειδικές Ασκήσεις για την Σκολίωση (PSSE), ενώ το άλλο γκρουπ έκανε γενικότερη γυμναστική. Όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν γωνία Cobb 10ο – 25ο , ήταν μεγαλύτεροι από 10 ετών και βρίσκονταν σε στάδιο ανάπτυξης Risser 0-1. Τα παραπάνω κριτήρια εισόδου στην έρευνα είναι ταυτόσημα με τα ερευνητικά κριτήρια που ορίζει η Scoliosis Research Society (SRS), γεγονός που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη αξιοπιστία στην έρευνα.

Τα δύο γκρουπ χωρίστηκαν τυχαία και είχαν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά (baseline characteristics) στην έναρξη της έρευνας. Το γκρουπ της γενικότερης γυμναστικής λειτούργησε στην έρευνα σαν γκρουπ ελέγχου (control group). Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε στο τέλος της θεραπείας και για τα δύο γκρουπ, στο στάδιο ανάπτυξης Risser 5, ενώ υπήρχε και follow-up 1 χρόνου. Η συμμόρφωση με το πρόγραμμα των ασκήσεων και για τα δύο γκρουπ ελέγχονταν κάθε εβδομάδα. Τα αποτελέσματα μετρήθηκαν από επιστήμονες που δεν γνώριζαν για την έρευνα (blinded assessors).

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων για τα 2 γκρουπ έδειξε:

  • Γωνία Cobb (όριο βελτίωσης/επιδείνωσης 3ο):
    • PSSE group: Βελτίωση σε 69%, επιδείνωση σε 8%, σταθερή σε 23%
    • Control group: Βελτίωση σε 6%, επιδείνωση σε 39%, σταθερή σε 55%
  • Angle Trunk Rotation (ATR):
    • PSSE group μέση βελτίωση 3,5ο
    • Control group σταθερή
  • SRS-22 (QoL):
    • PSSE group βελτίωση >0,75 σε όλες τις υποκατηγορίες (πόνος, λειτουργικότητα, αυτοεκτίμηση και ψυχική υγεία)
    • Control group καμία στατιστικά σημαντική αλλαγή

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν σαφέστατα την αναγκαιότητα οι Ειδικές Φυσικοθεραπευτικές Ασκήσεις για την Σκολίωση (PSSE) να αποτελούν το πρώτο βήμα αντιμετώπισης της σκολίωσης, με σκοπό την παρεμπόδιση της επιδείνωσης και ακόμα και την βελτίωση σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Είναι επίσης ξεκάθαρο πως οι Ειδικές Ασκήσεις (PSSE) υπερέχουν της γενικότερης γυμναστικής. Οι PSSE εκτός από την ακτινολογική και κλινική βελτίωση προσφέρουν και σημαντική βελτίωση στης ποιότητα ζωής των ασθενών.

 

 


 

Η αποτελεσματικότητα των ασκήσεων της μεθόδου Schroth στην Εφηβική Ιδιοπαθή Σκολίωση: Μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική μελέτη (RCT)

The efficacy of three-dimensional Schroth exercises in adolescent idiopathic scoliosis: A randomized controlled clinical trial

Kuru T, Yeldan I, Dereli E, Ozdincler AR, Dikici F, Colak I

Clinical Rehabilitation 2015 Mar 16, pii: 0269215515575745. [Epub ahead of print]

Link: https://www.corposchema.com/documents/cms/docs/The_Efficancy_of_Three_Dimensional_Schroth_2015.pdf 

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι μία από τις 3 πρόσφατες RCT’s που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των Ειδικών Φυσικοθεραπευτικών Ασκήσεων για την Σκολίωση (PSSE) στην αντιμετώπιση της σκολίωσης, καθώς και την καθολική υπεροχή τους από την γενική ή την καθόλου άσκηση. Οι RCT’s αποτελούν την πιο αξιόπιστη ερευνητική μέθοδο και πλέον οι επιστημονικές αποδείξεις για τις PSSE είναι αναμφισβήτητες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία από ομάδα επιστημόνων που χρησιμοποίησαν την μέθοδο Schroth για την αντιμετώπιση της σκολίωσης. 45 ασθενείς συμμετείχαν στην έρευνα και χωρίστηκαν τυχαία σε 3 γκρουπ. Το 1ο γκρουπ έκανε ασκήσεις Schroth υπό την επίβλεψη θεραπευτών σε κλινική, το 2ο γκρουπ έκανε ένα πρόγραμμα ασκήσεων Schroth στο σπίτι και το τρίτο γκρουπ ήταν το γκρουπ ελέγχου που ήταν απλώς υπό παρακολούθηση χωρίς να εκτελεί ασκήσεις. Οι ερευνητές μελέτησαν τις εξής παραμέτρους: γωνία Cobb, στροφή (ATR), ασυμμετρία μέσης, ύψος ύβου και ποιότητα ζωής (SRS-23 ερωτηματολόγιο). Η έρευνα είχε διάρκεια 6 μηνών. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν ηλικίας 10-18 ετών (μ.ο. 13 έτη), γωνία Cobb 10ο -60ο (μ.ο. 30ο) και σε στάδιο ανάπτυξης Risser 0-3.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως το γκρουπ που έκανε τις ασκήσεις Schroth υπό την επίβλεψη θεραπευτή είχε τα καλύτερα αποτελέσματα, καθώς βελτίωσε σημαντικά την γωνία Cobb κατά 2.5ο , την στροφή κατά 4.2ο , το ύψος του ύβου κατά 68.66 mmκαι την ασυμμετρία της μέσης. Στα δύο άλλα γκρουπ δεν υπήρχε βελτίωση σε αυτές τις παραμέτρους, ενώ η ποιότητα ζωής δεν βελτιώθηκε σε κανένα γκρουπ.

Πρέπει να τονιστεί πως η παρούσα έρευνα έχει κάποιους σημαντικούς περιορισμούς, όπως το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκαν ακριβώς τα ερευνητικά κριτήρια που ορίζει η SRS , ότι το γκρουπ ελέγχου δεν έκανε καθόλου άσκηση, ότι το follow-up των 6 μηνών είναι σύντομο, καθώς και ότι κάποιοι συμμετέχοντες είχαν ξεκάθαρες ενδείξεις για χρήση κηδεμόνα ή χειρουργείο, αφού τα κριτήρια εισόδου ήταν διευρυμένα με γωνίες Cobb 10ο – 60ο , συνεπώς δέχτηκαν λιγότερη θεραπεία από όση θα έπρεπε.

Φυσικά, παρά τους περιορισμούς που προαναφέρθηκαν, η έρευνα προσθέτει επιστημονικές αποδείξεις ότι η μέθοδος Schroth μπορεί να συντελέσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της σκολίωσης, μειώνοντας βασικές παραμέτρους, όπως η γωνία Cobb και η στροφή.

 


Το αποτέλεσμα των Ειδικών Ασκήσεων για την Σκολίωση (PSSE) σε ασθενείς με Εφηβική Ιδιοπαθή Σκολίωση: Συστηματική Ανασκόπηση της βιβλιογραφίας

Review Article: Effects of Exercise on Spinal Deformities and Quality of Life in Patients with Adolescent Idiopathic Scoliosis

Anwer S, Alghadir A, Shaphe A, Anwar D

Biomed Research International 2015 Article ID 123848

Link: https://www.hindawi.com/journals/bmri/aa/123848/

 

Η παρούσα συστηματική ανασκόπηση είναι η πιο πρόσφατα δημοσιευμένη τον Ιούνιο του 2015 και περιλαμβάνει τις περισσότερες από τις πιο πρόσφατες έρευνες για τον ρόλο των Ειδικών Φυσικοθεραπευτικών Ασκήσεων για την Σκολίωση (PSSE) στην αντιμετώπιση της Εφηβικής Ιδιοπαθούς Σκολίωσης. Συνεπώς, είναι η πιο αξιόπιστη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, καθώς αναλύει και τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών.

Η ανασκόπηση έγινε σε όλες τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, όπως Pubmed, CINAHL, Embase, Scopus, Cochrane Register of Controlled Trials, PEDro, Web of Science. Η αναζήτηση περιελάμβανε μελέτες που χρησιμοποιούσαν μόνο ασκήσεις για την αντιμετώπιση της σκολίωσης, όχι κηδεμόνα και ασκήσεις. Η ποιότητα των ερευνών αξιολογήθηκε με την κλίμακα PEDroκαι GRADE, που είναι οι πλέον αξιόπιστες. Οι παράμετροι των ερευνών που ελέγχθηκαν ήταν η γωνία Cobb, η στροφή (ATR/vertebra rotation), η κύφωση και η ποιότητα ζωής.

Στην αναζήτηση προέκυψαν 30 έρευνες συνολικά, αλλά από αυτές μόνο οι 9 πληρούσαν τα κριτήρια εισόδου στην συστηματική ανασκόπηση. Από τις 9 έρευνες που εξετάστηκαν, μόνο οι 6 είχαν υψηλή μεθοδολογική ποιότητα στην κλίμακα PEDro, 3 εκ των οποίων ήταν RCT’s. Η μετα-ανάλυση που πραγματοποιήθηκε έδειξε πως υπάρχουν σαφείς επιστημονικές αποδείξεις πως οι Ειδικές Ασκήσεις (PSSE) μειώνουν σημαντικά την γωνία Cobb, την στροφή και βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με σκολίωση.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από αυτήν την πιο πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας είναι πως πλέον υπάρχουν οι κατάλληλες επιστημονικές αποδείξεις που πιστοποιούν την χρησιμότητα των Ειδικών Ασκήσεων για την Σκολίωση (PSSE) στην αντιμετώπιση της σκολίωσης, καθώς και την υπεροχή τους από την γενική ή την καθόλου άσκηση. Προηγούμενες ανασκοπήσεις (Mordecai-Dabke 2012, Romano et al 2012) είχαν συμπεράνει πως υπάρχουν κάποιες αποδείξεις για τον ρόλο των PSSE στην θεραπεία της σκολίωσης, όμως οι έρευνες ήταν χαμηλής ποιότητας. Πλέον, στην βιβλιογραφία έχουν προστεθεί αρκετές σημαντικές έρευνες με υψηλή μεθοδολογική ποιότητα, που αποδεικνύουν επιστημονικά την αποτελεσματικότητα των Ειδικών Ασκήσεων (PSSE) στην θεραπεία της σκολίωσης. Το επίπεδο επιστημονικών αποδείξεων για την αποτελεσματικότητα των PSSE στην θεραπεία της σκολίωσης είναι Level of Evidence I.

 


H σκολίωση ενηλίκων μπορεί να μειωθεί με Ειδικές Ασκήσεις από την μέθοδο SEAS

Adult scoliosis can be reduced through specific SEAS exercises: a case report

Negrini A, Parzini S, Negrini MG, Romano M, Atanasio S, Zaina F, Negrini S

Scoliosis 2008, 3:20

Link: https://www.scoliosisjournal.com/content/pdf/1748-7161-3-20.pdf 

Η έρευνα αναφέρεται σε ένα περιστατικό μίας γυναίκας 25 ετών που δέχτηκε θεραπεία με την μέθοδο SEAS. Η γυναίκα διαγνώστηκε με σκολίωση στην ηλικία των 14 ετών και έκανε θεραπεία με κηδεμόνα και ασκήσεις μέχρι τα 19 της. Η σκολίωση αρχικά ήταν δεξιά θωρακική 35 μοίρες και αριστερή οσφυϊκή 46 μοίρες. Η αρχική θεραπεία είχε επιτυχές αποτέλεσμα, καθώς η οσφυϊκή σκολίωση της βελτιώθηκε από τις 46 στις 37 μοίρες, ενώ η θωρακική ουσιαστικά έμεινε σταθερή καθώς από τις 35 μοίρες πήγε στις 36.

Όμως, μετά το τέλος της θεραπείας στα 19 της χρόνια, τα επόμενα 6 χρόνια που δεν έκανε καθόλου ασκήσεις, η οσφυϊκή σκολίωση παρουσίασε επιδείνωση 10 μοιρών. Τότε, ξεκίνησε να εφαρμόζει την μέθοδο SEAS και μετά από ένα χρόνο είχε καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά την οσφυϊκή της σκολίωση από τις 47 μοίρες στις 28.5 μοίρες, δηλαδή ακόμα περισσότερο και από την βελτίωση που είχε με τον κηδεμόνα κατά την εφηβεία. 

Η εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές για αυτή την βελτίωση είναι πως στην σκολίωση ενηλίκων ένα σημαντικό ποσοστό του κυρτώματος προέρχεται από την “κατάρρευση” της σπονδυλικής στήλης. Με τις ασκήσεις της μεθόδου SEAS το ποσοστό επιδείνωσης επανακτήθηκε και η ασθενής βελτίωσε ακόμα περισσότερο την σκολίωση της. Η έρευνα δείχνει σε κάποιο βαθμό την αποτελεσματικότητα των Ειδικών Ασκήσεων για την Σκολίωση (PSSE) σαν αποκλειστική θεραπεία σε κάποιες περιπτώσεις σκολίωσης ενηλίκων. Βέβαια, τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνευτούν προσεχτικά και δεν μπορούν να γενικευτούν, καθώς πρόκειται απλώς για μία μεμονωμένη περίπτωση.

 


Το βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα της θεραπείας της σκολίωσης με τις αρχές του “Schroth Best Practice” 

Scoliosis short-term rehabilitation (SSTR) according to ‘Best Practice’ standards – are the results repeatable?

Borysov M, Borysov A

Scoliosis 2012, 7:1

Link: https://www.scoliosisjournal.com/content/7/1/1 

 

Η έρευνα παρουσιάζει το βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα της θεραπείας με την μέθοδο Schroth Best Practice. Ουσιαστικά η έρευνα επανέλαβε το ίδιο πρωτόκολλο με δημοσιευμένη έρευνα του 2010 που είχε δείξει σημαντική βελτίωση σε σκολιωτικούς ασθενείς.

32 κορίτσια και 2 αγόρια συμμετείχαν στην έρευνα, με μέσο όρο ηλικίας 13.7 έτη και γωνία Cobb 28.70 (210-430). Ακολούθησαν το πρόγραμμα ασκήσεων του Schroth Best Practice για 7 ημέρες, εκ των οποίων τις 2 ημέρες έκαναν 3 Χ 90 λεπτά και τις υπόλοιπες 5 ημέρες 2 Χ 60 λεπτά. Οι παράμετροι που αξιολογήθηκαν πριν και μετά τις 7 ημέρες του προγράμματος των ασκήσεων ήταν η στροφή των σπονδύλων (ATR) και η ζωτική χωρητικότητα (VC), που μετράει την αναπνευστική ικανότητα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική βελτίωση της στροφής των σπονδύλων (ATR) από 11,50 πριν το πρόγραμμα σε 8.4μετά τις ασκήσεις με την μέθοδο Schroth. Επίσης σημαντική ήταν η διόρθωση κατά την διάρκεια της αναπνοής μετά το πρόγραμμα από 8.9σε 6.50, ενώ βελτιώθηκε και η VC από 2073 σε 2326 ml.

Η έρευνα λοιπόν αποδεικνύει την ικανότητα της μεθόδου Schroth να βελτιώνει σημαντικές παραμέτρους , όπως η στροφή των σπονδύλων και η ζωτική χωρητικότητα με ένα εντατικό σύντομο πρόγραμμα μιας εβδομάδας. Οι ασθενείς συμβουλεύτηκαν να συνεχίσουν το πρόγραμμα των ασκήσεων στο σπίτι τους. Συνεπώς, τα αποτελέσματα της έρευνας του 2010 με το ίδιο ακριβώς πρωτόκολλο επαληθεύτηκαν. Όμως, πρέπει να τονιστεί πως πρόκειται για το βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα μετά από 1 εβδομάδα με ένα εντατικό πρόγραμμα ασκήσεων με την μέθοδο Schroth. 

 


Βελτίωση του κυρτώματος και της παραμόρφωσης σε ασθενείς με Ιδιοπαθή Σκολίωση με Ειδικές Ασκήσεις

Improvement of curvature and deformity in a sample of patients with Idiopathic Scoliosis with specific exercises

Lee SG

Musculoskeletal Medicine 2014 Mar12; 2(1):6

Link: https://www.oapublishinglondon.com/article/1237 

 

Η έρευνα παρουσιάζει το βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα της θεραπείας ασθενών με Εφηβική Ιδιοπαθή Σκολίωση με την μέθοδο Schroth Best Practice. Στην έρευνα συμμετείχαν 60 ασθενείς με σκολίωση, ηλικίας 11-19 ετών (μ.ο. 16 έτη), με μ.ο. γωνίας Cobb 23.50 (60-560) για τις θωρακικές σκολιώσεις και 21.20 (60-520) για τις οσφυϊκές σκολιώσεις. Η στροφή των σπονδύλων (ATR) ήταν μ.ο. 8(30-180) για τις θωρακικές σκολιώσεις και 7.9(20-170) για τις οσφυϊκές.

29 ασθενείς είχαν μόνο θωρακική σκολίωση, 32 είχαν διπλή σκολίωση και 9 είχαν μόνο οσφυϊκή ή θωρακοοσφυϊκή σκολίωση. Το πρόγραμμα των ασκήσεων ήταν 4 φορές την εβδομάδα με διάρκεια 2 ώρες κάθε φορά, ενώ το follow-up των ασθενών ήταν με ελάχιστη διάρκεια 2 μήνες και μ.ο. 2.9 μήνες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική βελτίωση τόσο στην γωνία Cobb όσο και στην στροφή των σπονδύλων (ATR). Πιο συγκεκριμένα, η γωνία Cobb μειώθηκε κατά μέσο όρο 5.3(από 23.50 σε 18.20) για τις θωρακικές σκολιώσεις, 5.5(από 21.20 σε 15.70) για τις οσφυϊκές, ενώ και η ATR βελτιώθηκε κατά 2.4(από 80 σε 5.60) για τις θωρακικές και κατά 2.20 (από 7.90 σε 5.70) για τις οσφυϊκές σκολιώσεις. Η βελτίωση φαίνεται πως ήταν ακόμα μεγαλύτερη σε σκολιώσεις με γωνία που ξεπερνούσε τις 300.

Η παρούσα έρευνα αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της μεθόδου Schroth, στην βελτίωση τόσο της γωνίας Cobb όσο και της στροφής των σπονδύλων. Οι ερευνητές τονίζουν στα συμπεράσματα τους, πως όταν το παιδί βρίσκεται στην φάση της ανάπτυξης η κύρια θεραπεία πρέπει να είναι ο κηδεμόνας, όμως πάντα θα πρέπει να συνοδεύεται και από ασκήσεις με την μέθοδο Schroth.

 


Οι Ειδικές Φυσικοθεραπευτικές Ασκήσεις για την Σκολίωση (PSSE) μπορούν να μειώσουν την επιδείνωση μεγάλων σκολιώσεων σε ενήλικους ασθενείς

Scoliosis-Specific exercises can reduce the progression of severe curves in adult idiopathic scoliosis: a long-term cohort study

Negrini A, Negrini MG, Donzelli S, Romano M, Zaina F, Negrini S

Scoliosis 2015, 10:20

Link: https://www.scoliosisjournal.com/content/10/1/20

 

Σε μεγάλες σκολιώσεις άνω των 45η προτεινόμενη θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση με σπονδυλοδεσία. Όμως, οι συχνές επιπλοκές των χειρουργείων κάνουν αρκετούς ασθενείς να στραφούν στην συντηρητική αντιμετώπιση. Σκοπός της έρευνας ήταν να μελετήσει το αποτέλεσμα από την εφαρμογή της μεθόδου SEAS σε ενήλικους ασθενείς με σκολίωση που απέρριψαν την χειρουργική αντιμετώπιση.

Πρόκειται για μια αναδρομική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 34 ασθενείς με σκολίωση ενηλίκων, 5 άντρες και 29 γυναίκες, με μ.ο. ηλικίας 38 έτη και γωνία Cobb 55.80. Οι ασθενείς ακολούθησαν μόνο το πρόγραμμα των ασκήσεων της μεθόδου SEAS και καμία άλλη θεραπεία ταυτόχρονα. Οι ασκήσεις περιελάμβαναν ενεργητική αυτοδιόρθωση και εκπαίδευση εργονομίας και σωστής στάσης κατά την καθημερινότητα. Το πρόγραμμα γινόταν το ελάχιστο 2 φορές την εβδομάδα με διάρκεια 45 λεπτά.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως πριν την έναρξη των ασκήσεων 15 από τους ασθενείς είχαν ήδη μια διεγνωσμένη επιδείνωση της σκολίωσης τους, κατά μ.ο. 9.80. Μετά από μία περίοδο περίπου 2 χρόνων με θεραπεία με την μέθοδο SEAS, το 68% των ασθενών παρουσίασε βελτίωση στην γωνία Cobb, η οποία κατά μέσο όρο σε όλο το γκρουπ ήταν 4.50. Σε έναν μόνο ασθενή επιδεινώθηκε η σκολίωση κατά 50.

Η έρευνα αποδεικνύει πως οι ασκήσεις με την μέθοδο SEAS μπορούν να προσφέρουν μια εναλλακτική επιλογή με καλά αποτελέσματα σε ασθενείς με μεγάλες σκολιώσεις, που για διάφορους λόγους έχουν αρνηθεί την χειρουργική επέμβαση. Τουλάχιστον φαίνεται να υπερέχουν ξεκάθαρα έναντι της φυσικής εξέλιξης της σκολίωσης ενηλίκων με κυρτώματα άνω των 45 μοιρών.  

 


 

Σεμινάρια Schroth για Φυσικοθεραπευτές

Σκολίωση

Εφηβική ιδιοπαθής σκολίωση

Συγγενής σκολίωση

Νηπιακή σκολίωση

Σκολίωση Ενηλίκων

Νευρομυική σκολίωση

Παιδική σκολίωση

ΚΥΦΩΣΗ

ΑΛΛΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ