Schroth Scoliosis & Spine Clinic

Νίκος Καραβίδας , MSc, PT

Nikos SCOSYM 2022 photo

Ο Νίκος Καραβίδας είναι Φυσικοθεραπευτής και γεννήθηκε στις 28/02/1985 στην Αθήνα. Είναι   ιδρυτής της Schroth Scoliosis & Spine Clinic, εξειδικευμένου κέντρου αντιμετώπισης των   παθήσεων της σπονδυλικής στήλης στην Αθήνα, ειδικότερα της Σκολίωσης και Κύφωσης. Είναι ο ιδρυτής της μεθόδου PSSE – Schroth (Physiotherapeutic Scoliosis Specific Exercises),  που αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στην θεραπεία της σκολίωσης και κύφωσης, καθώς και ο μοναδικός Έλληνας Εκπαιδευτής (Official Instructor) στην μέθοδο Schroth, διδάσκοντας στην Ελλάδα αλλά και σε περισσότερες από 15 χώρες του εξωτερικού.

Το 2007 αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΑΤΕΙ Αθήνας. Έκανε την πρακτική του άσκηση για 6 μήνες στο νοσοκομείο ΚΑΤ και εκπόνησε πτυχιακή εργασία με τίτλο «Σύνδρομο Θωρακικής Εξόδου, Συντηρητική και Χειρουργική Θεραπεία».

cardiff university nikos karavidas

Το 2010 εντάχθηκε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα MSc in Sports Physiotherapy του Cardiff University, από το οποίο αποφοίτησε το 2012 εκπονώντας διπλωματική εργασία με τίτλο «The relationship between Functional Movement Screening (FMS) scores, hip strength, and postural control, measured as the Centre of Pressure (COP) excursion during single leg balancing, in young healthy adults».

C2 BSPTS certification

Η μετεκπαίδευση του συνεχίστηκε με εξειδίκευση στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και ειδικότερα στην αντιμετώπιση της Ιδιοπαθούς Σκολίωσης. Συγκεκριμένα, το 2012 στο Μιλάνο έλαβε την πιστοποίηση του στην εφαρμογή της μεθόδου Scientific Exercise Approach to Scoliosis (SEAS) και το 2014 στην Βαρκελώνη έγινε ο πρώτος Έλληνας Φυσικοθεραπευτής που έλαβε την πιστοποίηση του στην εφαρμογή της μεθόδου Schroth από το Barcelona Scoliosis Physical Therapy School (BSPTS) C1 Level, με καθηγητή τον Dr Manuel Rigo . Τον Ιούνιο του 2015 στο Τσβόλε της Ολλανδίας, συνέχισε την εκπαίδευση του στην μέθοδο Schroth λαμβάνοντας την πιστοποίηση του για το C2 Level του BSPTS. Μάλιστα, ως αναγνώριση της εξειδίκευσης του στην μέθοδο Schroth έγινε επίσημος διεθνής Εισηγητής (Official Instructor) της μεθόδου Schroth, o μοναδικός Έλληνας σε όλο τον κόσμο. Το πρώτο επίσημο σεμινάριο της μεθόδου Schroth από το BSPTS διοργανώθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 στην Schroth Scoliosis & Spine Clinic.

schroth bspts 1st course Greece Nikos Karavidas Manuel Rigo

Toν Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2015 έλαβε την πιστοποίηση του στην εφαρμογή της μεθόδου McKenzie-MDT από το Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie, για τις πρώτες δύο εκπαιδευτικές σειρές, που αφορούν την Μηχανική Διάγνωση και Θεραπεία της Οσφυϊκής, Θωρακικής και Αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Τον Οκτώβριο του 2015 στο Ναϊμέχεν της Ολλανδίας έγινε ο πρώτος Έλληνας που έλαβε την πιστοποίηση του από το Schroth Best Practice Academy, παρακολουθώντας το σεμινάριο στην Maartenskliniek υπό τις οδηγίες του Dr Hans Rudolf Weiss, ο οποίος του πρότεινε να γίνει επίσημος Εκπαιδευτής της μεθόδου για όλα τα Βαλκάνια. Αρνήθηκε την πρόταση του, καθώς επέλεξε να γίνει εκπαιδευτής στην μέθοδο Schroth με το Barcelona Scoliosis Physical Therapy School (BSPTS).

Τον Ιούλιο του 2018, πιστοποιήθηκε και στην μέθοδο Schroth από την Asklepios Klinik στο Bad Sobernheim της Γερμανίας (International Schroth Scoliosis Therapy – ISST), παρακολουθώντας το σεμινάριο υπό τις οδηγίες του Axel Hennes, υπεύθυνου για περισσότερα από 20 χρόνια για την εκπαίδευση των Φυσικοθεραπευτών στην μέθοδο Schroth. Τον Οκτώβριο του 2022, όταν αποφάσισε να σταματήσει να διδάσκει με το BSPTS, του προτάθηκε να γίνει Εκπαιδευτής στην Schroth ISST, αλλά αρνήθηκε ευγενικά καθώς αποφάσισε να ξεκινήσει να διδάσκει την δική του μέθοδο PSSE – Schroth.

Τον Φεβρουάριο του 2020 παρακολούθησε το σεμινάριο της Lyon Method, με τον Jean Claude de Mauroy στο Κάιρο της Αιγύπτου και πιστοποιήθηκε στην μέθοδο, που επίσης συγκαταλέγεται  στις Ειδικές Φυσικοθεραπευτικές Ασκήσεις για την Σκολίωση (PSSE).

ISST course 2018 Axel Nikosnikos best practice course

Έτσι, έγινε ένας από τους ελάχιστους Φυσικοθεραπευτές στον κόσμο, που έχει πιστοποιηθεί σε όλες τις τεχνικές της μεθόδου Schroth, λαμβάνοντας την εκπαίδευση του από τους κορυφαίους Εκπαιδευτές, BSPTS με τον Dr. Manuel Rigo, ISST με τον Axel Hennes και Best Practice με τον Dr. Hans Rudolf Weiss. 

Επίσης, έχει γίνει ο μοναδικός Φυσικοθεραπευτής παγκοσμίως που είχε πρόταση να γίνει Εκπαιδευτής σε όλες τις σχολές της μεθόδου Schroth, καθώς ήταν για 5 χρόνια Εκπαιδευτής στο BSPTS, του προτάθηκε να γίνει Εκπαιδευτής στην μέθοδο Schroth ISST και στην μέθοδο Schroth Best Practice, ενώ τελικά δημιούργησε την δική του μέθοδο PSSE – Schroth, η οποία βασίζεται στις αρχές της Schroth method όπως αυτή περιγράφηκε από την Katharina Schroth και την Christa Lehnert Schroth.

Η εμπειρία και η εξειδίκευση του στο αντικείμενο οδήγησαν στην δημιουργία της δικής του μεθόδου PSSE – Schroth, που είναι η πιο εξελιγμένη τεχνική αντιμετώπισης της σκολίωσης και της κύφωσης παγκοσμίως, καθώς έχει καινούρια αξιόπιστη ταξινόμηση των τύπων σκολίωσης, πρωτοποριακές και καινοτόμες ιδέες για την τρισδιάστατη διόρθωση και έχει δεχτεί επιρροές από όλες τις μεθόδους που  ανήκουν στις PSSE και είχε εξειδικευτεί ο ίδιος. 

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα της μεθόδου PSSE – Schroth

Nikos Karavidas Albanian Conference 2022 5

Τα τελευταία χρόνια έχει παρευρεθεί σε όλα τα σημαντικά Ελληνικά και Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια με αντικείμενο τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. Είναι ένας από τους λιγοστούς Έλληνες επιστήμονες που έχει παρευρεθεί σε όλα τα συνέδρια της  Society on Scoliosis Orthopedic and Rehabilitation Treatment (SOSORT) από το 2012 και έπειτα. Έλαβε μέρος το 2012 στο Μιλάνο, το 2013 στο Σικάγο, το 2014 στο Βίσμπαντεν της Γερμανίας,το 2015 στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, το 2016 στο Μπανφ του Καναδά, το 2017 στην Λυών της Γαλλίας, το 2018 στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, το 2019 στο Σαν Φραντσίσκο των ΗΠΑ, το 2020 και το 2021 διαδικτυακά, το 2022 στο Σαν Σεμπάστιαν της Ισπανίας, το 2023 στην Μελβούρνη της Αυστραλίας και το 2024 στην Βοστώνη των ΗΠΑ.

SOSORT 2015 metting presentation Nikos Karavidas

Τον Μάιο του 2015, στο Κατοβίτσε  της Πολωνίας, έγινε ο πρώτος Έλληνας Φυσικοθεραπευτής που παρουσίασε δικιά του έρευνα στο Διεθνές Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο της  SOSORT. Τον Οκτώβριο του 2017, στο Συνέδριο της Eurospine στο Δουβλίνο, που αποτελεί το σημαντικότερο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης στην Ευρώπη ήταν ο μοναδικός Έλληνας ομιλητής. Από το 2018  είναι πάντα σταθερό μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής (Scientific Committee) της SOSORT, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και τις προσωπικές του έρευνες σε κάθε ετήσιο συνέδριο.

Τον Οκτώβριο του 2023 έγινε Programme Committee Member στην Eurospine, όντας ο μοναδικός Φυσικοθεραπευτής σε αυτή την θέση. Η θητεία του θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 3 έτη. Τον Ιανουάριο του 2024 έλαβε τιμητική πρόταση να είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής (Scientific Committee) της International Research Society for Spinal Deformities (IRSSD). Τέλος, εντός του 2024 θα αναλάβει καθήκοντα ως μέλος της νεοσύστατης Comprehensive Care Committee της Scoliosis Research Society (SRS). 

Εκτός από το διεθνές ερευνητικό του έργο, έχει καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την προώθηση, εφαρμογή και αναγνώριση του ρόλου των Ειδικών Φυσικοθεραπευτικών Ασκήσεων για την Σκολίωση (Physiotherapeutic Scoliosis Specific Exercises – PSSE) στην αντιμετώπιση της σκολίωσης, με συνεχείς διαλέξεις σε συνέδρια, ημερίδες και κλινικά εργαστήρια, προς ενημέρωση των ιατρών, φυσικοθεραπευτών και άλλων επαγγελμάτων υγείας. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ανελλιπώς με προσωπικές του έρευνες, στα πιο σημαντικά Ελληνικά και Διεθνή Ορθοπεδικά και Φυσικοθεραπευτικά Συνέδρια. Δείτε παρακάτω τις πιο σημαντικές παρουσιάσεις του σε Διεθνή Συνέδρια: 

Συνέδρια – Ομιλίες

 • 31st Meeting International Meeting of Advanced Spine Techniques (IMAST) – Scoliosis Research Society (SRS), April 2024, San Diego, USA 

Can Non-Operative Treatment with Brace and Scoliosis Specific Exercises Be Effective for Severe Scoliotic Curves Exceeding 40ο at Peak of Growth

 • Eurospine (European Spine Society) Meeting, October 2023, Frankfurt, Germany

Combined non-operative treatment for Adolescent Idiopathic Scoliosis (AIS) by brace and Physiotherapeutic Scoliosis Specific Exercises (PSSE), for curve at high resk progression

 • China International Conference, October 2023, Online, China

PSSE – Schroth method : The latest advancement in scoliosis and kyphosis treatment

 • Romanian International Conference, October 2023, Online, Romania

PSSE-Schroth new curve type classification

 • 3rd Eurospine Diploma Interprofessional Spine Care (EDISC) – Online education by Eurospine, October 2023

– Exercise Approach to Scoliosis

– Exercises for Spinal Pain during growth: Theory and Practice

 • 58th Annual Scoliosis Research Society (SRS) Meeting, September 2023, Seattle, USA

PSSE Indications, Protocols and Program Characteristics

 • 4th Scoliosis Symposium (SCOSYM), September 2023, Istanbul, Turkey

– Physiotherapeutic Scoliosis Specific Exercises (PSSE – Schroth) can reduce the risk for progression during the peak of growth in curves below 25ο – Prospective control study

Adolescent Idiopathic Scoliosis (AIS) treatment by bracing and Physiotherapeutic Scoliosis Specific Exercises (PSSE – Schroth), for curves at high risk of progression 

 • World Physiotherapy Congress, June 2023, Dubai, United Arab Emirates

Physiotherapeutic Scoliosis Specific Exercises (PSSE – Schroth) reduce the risk for progression during the peak of growth: Prospective Control Study

 • 18th SOSORT Annual Meeting, SpineWeek, May 2023, Melbourne, Australia 

Non-operative treatment for Adolescent Idiopathic Scoliosis (AIS) by a combination of Chenau brace and Schroth – Physiotherapeutic Scoliosis Specific Exercises (PSSE), for curves at high risk of progression

– Schroth – PSSE exercises can reduce the risk for progression during peak of growth in curves below 25 degrees: Prospective Control Study

 • Diploma of Hellenic Spine Society, equivalent with Eurospine Diploma, April 2023, Athens, Greece

Conservative treatment of spinal deformities: The role of rehabilitation

 • Pediatric Orthopedic Conference, March 2023, Ankara, Turkey

Adolescent Idiopathic Scoliosis and Physiotherapeutic Scoliosis Specific Exercises (PSSE)

 • 30th International Meeting on Advanced Spine Techniques (IMAST) by Scoliosis Research Society (SRS), March 2023, Dublin, Ireland

Non-operative treatment for severe scoliotic curves exceeding 40 degrees at peak of growth by brace and Schroth-Physiotherapeutic Scoliosis Specific Exercises (PSSE-Schroth)

 • Eurospine Webinar, SpineTuesday, “Rehabilitation of Adolescent Idiopathic Scoliosis”, January 2023, Online Education by Eurospine

Evidence based recommendations on exercise therapy in Adolescent Idiopathic Scoliosis (AIS)

 • Albanian Physiotherapy Congress IV 2022

Physiotherapeutic Scoliosis Specific Exercises PSSE – Schroth method

 • World Spinal Column Society 9 Congress & 15th Annual Congress of the Hellenic Spine Society, October 2022, Athens, Greece

– Non-operative treatment with brace and PSSE for severe scoliotic curves exceeding 40 degrees at peak of growth

– Non-fusion surgical treatment for Adolescent Idiopathic Scoliosis by ApiFix system

 • 2nd Eurospine Diploma Interprofessional Spine Care (EDISC) – Online education by Eurospine, October 2022

– Exercise Approach to Scoliosis

– Exercises for Spinal Pain during growth: Theory and Practice

 • 3rd International Scoliosis Symposium (SCOSYM 2022), September 2022, Athens, Greece

– Physiotherapeutic Scoliosis Specific Exercises (PSSE) Schools

– Complete non-operative treatment with brace and scoliosis specific exercises can de effective for severe scoliotic curves excceding 40 degrees at peak of growth

 • 17th SOSORT Annual Meeting, San Sebastian, Spain, May 2022 

– Complete conservative treatment with brace and scoliosis specific exercises can de effective for severe scoliotic curves excceding 40 degrees at peak of growth

 • International Gazi Health Sciences Congress, Online, Turkey, December 2021 

– Orthosis for Adolescent Idiopathic Scoliosis Treatment

 • 3rd Scientific Conference of Physical Therapy, South Valley University, Qena, Egypt, November 2021 

– Physiotherapeutic Scoliosis Specific Exercises (PSSE) : Barcelona Scoliosis Physical Therapy School (BSPTS) – Rigo Concept

 • 14th Annual Congress of the Hellenic Spine Society, October 2021, Thessaloniki, Greece

– ApiFix treatment for Adolescent Idiopathic Scoliosis (AIS): Non-fusion technique combined with Physiotherapeutic Scoliosis Specific Exercises (PSSE)

– Brace and Physiotherapeutic Scoliosis Specific Exercises (PSSE) for Adolescent Idiopathic Scoliosis (AIS) treatment: A prospective study following Scoliosis Research Society (SRS) criteria

 • Eurospine Diploma in Interprofessional Spine Care (EDISC), October 2021, Online

– Exercises for Spinal Pain during growth: Theory and Practice

 • Eurospine (European Spine Society) Meeting, October 2021, Vienna, Austria

– Brace and Physiotherapeutic Scoliosis Specific Exercises (PSSE) for Adolescent Idiopathic Scoliosis (AIS) treatment: A prospective study following Scoliosis Research Society (SRS) criteria

 • Eurospine Diploma in Interprofessional Spine Care (EDISC), September 2021, Online

– Exercise Approach to Scoliosis

 • 2nd International Scoliosis Symposium (SCOSYM 2021), September 2021, Novi Sad, Serbia

– Barcelona Scoliosis Physical Therapy School (BSPTS) – Rigo Concept

 • Nordic Spinal Deformities Society (NSDS) Meeting, August 2021, Online

– Brace and Physiotherapeutic Scoliosis Specific Exercises (PSSE) for Adolescent Idiopathic Scoliosis (AIS) treatment: A prospective study following Scoliosis Research Society (SRS) criteria

 • 16th SOSORT Annual Meeting, April 2021, (e-SOSORT 2021)

– Brace and Physiotherapeutic Scoliosis Specific Exercises (PSSE) for Adolescent Idiopathic Scoliosis (AIS) treatment: A prospective study following Scoliosis Research Society (SRS) criteria

 • 27th International Meeting on Advanced Spine Techniques (IMAST) – Scoliosis Research Society (SRS), April 2020, Athens, Greece (virtual IMAST, July 2020)

 ApiFix treatment for Adolescent Idiopathic Scoliosis: Non-fusion technique combined with Scoliosis Specific Exercises

 • 15th SOSORT Annual Meeting, April 2020, Melbourne, Australia (e-SOSORT 2020, June 2020)

  Predictive factors for successful bracing in the treatment of Adolescent Idiopathic Scoliosis: Evidence to date

 • 14th SOSORT Annual Meeting, April 2019, San Francisco, USA

 Physiotherapeutic Scoliosis Specific Exercises (PSSE) can reduce the risk of progression in Adolescent Idiopathic Scoliosis during the peak of growth: A prospective study with a control group

– Non-fusion scoliosis treatment with ApiFix system: Physiotherapeutic Scoliosis Specific Exercises (PSSE) with Schroth method can significantly improve the final result

 • 1st International Conference on Scoliosis Mangement, April 2019, Istanbul, Turkey

 Assessment of Adult Scoliosis

 • 10th International Prosthetics and Orthotics Conference, October 2018, Ankara, Turkey

Scoliosis exercises within the braces and Brace modifications for exercises

 • 13th SOSORT Annual Meeting, April 2018, Dubrovnik, Croatia

Beyond the Cobb angle: Alternative methods for assessment of spinal deformity patients

– Adolescent Idiopathic Scoliosis (AIS) treatment with the Dynamic Derotation Brace (DDB): An analysis using patients at high risk of progression

 • Eurospine (European Spine Society) Meeting, October 2017, Dublin, Ireland

Bracing for Adolescent Idiopathic Scoliosis and Scheuermann Kyphosis: The issue of overtreatment in Greece

 • 12th SOSORT Annual Meeting, May 2017, Lyon, France

– Radiological and clinical improvement in scoliotic patients with single thoracolumbar curves, treated with Schroth BSPTS exercises

– Epidemiological analysis of Adolescent Idiopathic Scoliosis (AIS) in terms of diagnosis, family history, hobbies, pain and curve type

 • 10th Hellenic Spine Congress & Joint Meeting with French and Turkish Society & Spine Section of Turkish Neurosurgical Society & 40th Symposium “Giannestras-Smyrnis”, October 2016, Thessaloniki, Greece

– Physiotherapeutic Scoliosis Specific Exercises (PSSE): Recent evidence for their effectiveness in scoliosis treatment and the position of the International Scientific Societies, an updated review

– ApiFix treatment for Adolescent Idiopathic Scoliosis (AIS): The importance of Schroth method exercises after the minimal invasive operation

 • 11th SOSORT Annual Meeting – May 2016, Banff, Canada

–  ApiFix treatment for Adolescent Idiopathic Scoliosis (AIS): The importance of Schroth method exercises after the minimal invasive operation

 • Deutchen Kongress fur Orthopadie und Unfallchirurgie (DKOU 2015) – October 2015, Berlin, Germany

Corrective Exercises in the treatment of Scoliosis

 •  10th SOSORT Annual Meeting – May 2015, Katowice, Poland

– Brace treatment for Adolescent Idiopathic Scoliosis (AIS) and Scheuermann Kyphosis : The issue of overtreatment in Greece

Eurospine 2021 Nikos Karavidas 3

Δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά:

Eur J Phys Rehabil Med. 2023 Jun;59(3):364-376. doi: 10.23736/S1973-9087.23.07586-X. Epub 2023 May 17. PMID: 37195649; PMCID: PMC10272934. Negrini S, Zaina F, Buyukaslan A, Fortin C, Karavidas N, Kotwicki T, Korbel K, Parent E, Sanchez-Raya J, Shearer K, Yilmaz HG, Donzelli S, Caronni A.

Arch Physiother. 2022 Nov 1;12(1):22. doi: 10.1186/s40945-022-00150-5. PMID: 36316760; PMCID: PMC9624025. Karavidas N, Tzatzaliaris D.

Adolesc Health Med Ther. 2019 Oct 8;10:153-172. doi: 10.2147/AHMT.S190565. eCollection 2019.Karavidas N. 

Asian Spine Journal 2016 Dec;10(6):1163-1169. Weiss HR, Karavidas N, Moramarco M, Moramarco K

Scoliosis and Spinal Disorders 2016 Oct 14; 11 (suppl 2):30. Karavidas NS

13th International Conference on Conservative Management of Spinal Deformities and First Joint Meeting of the International Research Society on Spinal Deformities and the Society on Scoliosis Orthopaedic and Rehabilitation Treatment – SOSORT-IRSSD 2016 meeting. Scoliosis and Spinal Disorders 2017, 12(Suppl 1):17 (O63-page 27) Karavidas N

Global Spine Journal 2017 March Volume: 6 issue: 1_suppl, page(s): s-0036-1583146-s-0036-1583146. Nick Sekouris, Anastasia Pilihou, Apostolos Sovatzoglou, Konstantinos Soultanis, Nick Karavidas, Lito Flouda, Eugenios Vlachos

Nikos Karavidas Albanian Conference 2022 6

Η αναγνώριση της ερευνητικής του προσπάθειας και η εξειδίκευση του στην αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης είχε ως αποτέλεσμα τον Οκτώβριο του 2015 να είναι επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής στο Ετήσιο Συνέδριο Ορθοπεδικής και Χειρουργικής Τραύματος στο Βερολίνο (Deutscher Kongress fur Orthopadie und Unfallchirurgie- DKOU 2015). Η διάλεξη του ήταν με τίτλο : “ Corrective Exercises in the Treatment of Scoliosis”

Τον Οκτώβριο του 2017, στο Ετήσιο Συνέδριο της Eurospine στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, έλαβε Travel Grant για την συμμετοχή του στο Συνέδριο ως νέος ερευνητής και παρουσίασε την έρευνα του με τίτλο “Bracing for Adolescent Idiopathic Scoliosis (AIS) and Scheuermann Kyphosis: The issue of overtreatment in Greece”. Κάθε χρόνο στο Συνέδριο της Eurospine αποδίδονται μόλις 5 Travel Grants, ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετέχοντες.

Τον Απρίλιο του 2018, του προτάθηκε και συμμετείχε ως μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του 13th SOSORT Annual Meeting, Dubrovnik, Croatia, ενώ υπήρξε προσκεκλημένος κεντρικός ομιλητής και Συντονιστής (Moderator) σε 2 στρογγυλές τράπεζες με τίτλους: ” Screening Tools for Spinal Deformities” και “Spinal Deformity and Back Pain”. Τον Απρίλιο του 2019 συμμετείχε πάλι στην Επιστημονική Επιτροπή του 14th SOSORT Annual Meeting, που διοργανώθηκε στο Σαν Φραντσίσκο των ΗΠΑ, καθώς και στα επόμενα συνέδρια της SOSORT. Τον Απρίλιο του 2019 προσκλήθηκε ως ομιλητής στο 1st International Conference on Scoliosis Management στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τον Ιούνιο του 2020 ήταν πάλι προσκεκλημένος εισηγητής σε Webinar με τίτλο “Current topics in Pre-adolescent Idiopathic Scoliosis”, μαζί με τον επόμενο Πρόεδρο της Scoliosis Research Society (SRS), Muharrem Yazici.

Τον Απρίλιο του 2020 έγινε ο πρώτος Έλληνας Φυσικοθεραπευτής που η έρευνα του παρουσιάστηκε στο 27th International Meeting on Advanced Spine Techniques (IMAST) – συνέδριο που διοργανώνεται από την Scoliosis Research Society (SRS), την σημαντικότερη διεθνή επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με την θεραπεία της Σκολίωσης και άλλων παθήσεων της σπονδυλικής στήλης.

Οι παρουσιάσεις του στα διεθνή συνέδρια σπονδυλικής στήλης πολλές φορές έχουν ψηφιστεί για να βραβευτούν. Τον Απρίλιο του 2021 η εργασία του με τίτλο “Brace and Physiotherapeutic Scoliosis Specific Exercises (PSSE) for Adolescent Idiopathic Scoliosis (AIS) treatment: A prospective study following Scoliosis Research Society (SRS) criteria” βραβεύθηκε ως μια από τις καλύτερες έρευνες του 16th SOSORT Annual Meeting και παρουσιάστηκε στην ξεχωριστή θεματική ενότητα “SOSORT Award Session”. Τον Σεπτέμβριο του 2022 η εργασία του με τίτλο ” Complete non-operative treatment with brace and scoliosis specific exercises can be effective for severe scoliotic curves excceding 40 degrees at peak of growth “ βραβεύτηκε ως η καλύτερη παρουσίαση για το 3rd Scoliosis Symposym (SCOSYM), ενώ τον Οκτώβριο του 2022 η ομιλία του με τίτλο ” Non-operative treatment with brace and PSSE for severe scoliotic curves exceeding 40 degrees at peak of growth ” βραβεύτηκε ως η καλύτερη προφορική ανακοίνωση για το World Spinal Column Society 9 Congress. Τον Μάιο του 2023 η εργασία του με τίτλο “Schroth – PSSE exercises can reduce the risk for progression during peak of growth in curves below 25 degrees: Prospective Control Study “ ψηφίστηκε και πάλι ως από τις καλύτερες και παρουσιάστηκε στο “Awards Session”.

Nikos Karavidas best oral presentation World Spinal Column Society Congress 9

Μία ακόμα τιμητική διάκριση ήρθε από την Eurospine που του πρότεινε να συμμετέχει ως Εκπαιδευτής (Faculty Member) στο Eurospine Diploma in Interprofessional Spine Care (EDISC), το οποίο θα είναι το πρώτο δίπλωμα εκπαίδευσης της Eurospine στην Συντηρητική Αντιμετώπιση των Παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης. Πρόκειται για μια σημαντική τιμή, καθώς κάθε χρόνο στο Συνέδριο της Eurospine συμμετέχουν οι κορυφαίοι Χειρουργοί Ορθοπεδικοί στην Ευρώπη, αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο. To EDISC θα ξεκίνησε να διδάσκεται τον Σεπτέμβριο του 2021. Επίσης, τον Ιανουάριο του 2023 του ζητήθηκε να δώσει διάλεξη σε επίσημο Webinar της Eurospine με τίτλο “Rehabilitation of Adolescent Idiopathic Scoliosis”.

Από το 2020 είναι επισήμως Reviewer στα έγκριτα, με υψηλό impact factor, επιστημονικά περιοδικά European Spine Journal και European Journal of Physical and Rehabilitation Medicine.

eurospine 2017 nikos karavidas

Από τον Απρίλιο του 2017 ίδρυσε την Schroth Scoliosis & Spine Clinic, την μοναδική πιστοποιημένη κλινική αντιμετώπισης της σκολίωσης στην Ελλάδα, που πλέον αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μονάδες συντηρητικής αντιμετώπισης των παθήσεων της σπονδυλικής παγκοσμίως, καθώς την κλινική επισκέπτονται περισσότεροι από 200 ασθενείς κάθε εβδομάδα. Η κλινική είναι ο χώρος διοργάνωσης των  εκπαιδευτικών σεμιναρίων φυσικοθεραπευτών στην μέθοδο PSSE – Schroth, με εισηγητή τον Νίκο Καραβίδα. Είναι ο μοναδικός πιστοποιημένος Έλληνας Εκπαιδευτής (Official Instructor) στην μέθοδο Schroth σε όλο τον κόσμο. Τον Σεπτέμβριο του 2019 ξεκίνησε σεμινάρια εκπαίδευσης Φυσικοθεραπευτών στην μέθοδο Schroth BSPTS και στο εξωτερικό (Αίγυπτο και Τουρκία), όντας ο πρώτος που δίδαξε την μέθοδο σε ολόκληρη την Αφρικανική ήπειρο. Από τον Οκτώβριο του 2022 διδάσκει αποκλειστικά την δική του μέθοδο PSSE – Schroth. 

H εμπειρία και η εξειδίκευση του έχει οδηγήσει πολλούς ασθενείς από διάφορες χώρες του εξωτερικού (Κύπρος, Τουρκία, Αλβανία, Ελβετία, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία, Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία, Η.Π.Α, Σαουδική Αραβία, Ινδία, Παναμάς, Καναδάς. κ.α.) να τον επισκεφτούν στην Ελλάδα , ώστε να αντιμετωπίσουν την σκολίωση τους, ενώ συχνά παρέχει και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε δεκάδες φυσικοθεραπευτές και ασθενείς εκτός Ελλάδας. Συμμετέχει επίσης ενεργητικά σε ερευνητικά projects σε συνεργασία με αντίστοιχα κέντρα στο εξωτερικό.

Κατά το πρόσφατο παρελθόν υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης των κέντρων Scoliosis Best Practice Rehab Services στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, του Scoliosis Spine Laser Centre στην Αθήνα, του κέντρου Physioline στην Λευκωσία και της εταιρίας Spondylos Laser Spine Lab στην Αθήνα. Επίσης ήταν ο επίσημος φυσικοθεραπευτής της Ισραηλινής εταιρίας ApiFix Ltd company, εφευρέτριας του συστήματος ApiFix, που είναι μια καινούρια μικροεπεμβατική τεχνική που συνδυάζεται με ασκήσεις για την σκολίωση. Παράλληλα είναι σε συνεργασία με Χειρουργούς Ορθοπεδικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό για νέες πρωτοποριακές επεμβάσεις χωρίς σπονδυλοδεσία που συνδυάζονται με Ειδικές Φυσικοθεραπευτικές Ασκήσεις για την Σκολίωση.

Είναι μέλος των διεθνών επιστημονικών κοινοτήτων:

 • Scoliosis Research Society (SRS) – Comprehensive Care Committee Member
 • Society on Scoliosis Orthopaedic Rehabilitation Treatment (SOSORT) – Scientific Committee Member
 • European Spine Society (Eurospine) – Programme Committee Member
 • International Research Society of Spinal Deformities (IRSSD) – Scientific Committee Member
 • Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ)
 • Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Φυσικοθεραπείας (ΕΕΕΦ)
 • Ελληνική Εταιρία Σπονδυλικής Στήλης (ΕΕΣΣ).

Webinar PSSE – Schroth method

{source}<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/pwkvZLH_5pM” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” allowfullscreen></iframe>{/source}