Schroth Scoliosis & Spine Clinic

Σχετικά με την μέθοδο Schroth

Η Schroth method είναι μέθοδος αντιμετώπισης της σκολίωσης, επισήμως αναγνωρισμένη από τις διεθνείς επιστημονικές κοινότητες Scoliosis Research Society (SRS) και Society On Scoliosis Orthopaedic and Rehabilitation Treatment (SOSORT), που χρησιμοποιεί ειδικές εξατομικευμένες ασκήσεις προσαρμοσμένες στον τύπο της σκολίωσης.

Βασίζεται στην τρισδιάστατη αυτο-διόρθωση (Auto-correction) της σκολιωτικής στάσης, στην επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης ( Self-elongation), στην εφαρμογή της στροφικής αναπνοής (Rotational Angular Breathing) και στην εκπαίδευση διατήρησης των διορθώσεων κατά τις καθημερινές δραστηριότητες (Activities of daily living training). 

Εφαρμόζεται είτε σαν αποκλειστική θεραπεία για την σκολίωση, σε μικρές σκολιώσεις κάτω από 250 ή σε ενήλικες, είτε σε συνδυασμό με τον κηδεμόνα όταν το παιδί βρίσκεται στην ανάπτυξη, είτε μετά από χειρουργική επέμβαση.

schroth method asklepios klinik

Η μέθοδος ανακαλύφθηκε από την Γερμανίδα Katharina Schroth το 1921. Η Katharina Schroth γεννήθηκε στην Δρέσδη της Γερμανίας στις 22 Φεβρουαρίου 1894 και έπασχε από σκολίωση. Στην ηλικία των 16 ετών ξεκίνησε θεραπεία με κηδεμόνα για την σκολίωση της, όμως λίγο αργότερα άρχισε να αναπτύσσει την δικιά της μέθοδο αντιμετώπισης της σκολίωσης της. Εμπνευσμένη από το φούσκωμα ενός μπαλονιού, προσπάθησε να βελτιώσει την σκολιωτική παραμόρφωση του σώματος της, «φουσκώνοντας» το πιεσμένο από την σκολίωση κοίλο τμήμα της σπονδυλικής της στήλης μπροστά από έναν καθρέπτη. Διαπίστωσε ότι προσπαθώντας να κάνει το παραπάνω σε συνδυασμό με κάποιες ειδικές διορθωτικές κινήσεις πάνω στο σώμα της κατάφερνε να βελτιώσει σημαντικά την σκολιωτική της στάση και να κάνει ακόμα και υπερδιόρθωση της σκολίωσης της. Επίσης, αναγνώρισε πως ο έλεγχος της στάσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την συνειδητή αλλαγή της αντίληψης για την στάση της. Η θεωρία της για την μέθοδο Schroth δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1924 και στάθηκε η αιτία αλλαγής του επαγγελματικού προσανατολισμού της από καθηγήτρια σε γυμνάστρια, ώστε να μπορεί να εφαρμόσει την μέθοδο της και σε άλλους ασθενείς.

Αρχικά η θεραπεία γινόταν στο μικρό ινστιτούτο της στο Meissen και είχε συνολική διάρκεια από 3 έως 6 μήνες κάποιες φορές. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’30 άρχισε να δέχεται την βοήθεια της κόρης της Christa Schroth, η οποία έμελλε να αναπτύξει ακόμα περισσότερο την μέθοδο στο μέλλον. Εκείνη την περίοδο, οι περισσότεροι ασθενείς ήταν με πολύ μεγάλες σκολιώσεις άνω των 80ο , με μεγάλες παραμορφώσεις και δύσκαμπτη σπονδυλική στήλη. Μετά τον 2o παγκόσμιο πόλεμο μετακινήθηκαν στην Δυτική Γερμανία και άνοιξαν ένα καινούριο ινστιτούτο στο Bad-Sobernheim, το οποίο διαρκώς μεγάλωνε για να εξελιχθεί σε κλινική η οποία μπορούσε να φιλοξενεί ταυτόχρονα μέχρι 150 ασθενείς, οι οποίοι δεχόταν θεραπεία για 6 εβδομάδες.

old schroth photos

Από την δεκαετία του ’60 και έπειτα η μέθοδος Schroth είναι ενταγμένη στο εθνικό σύστημα υγείας της Γερμανίας. Η Christa Lehnert Schroth την δεκαετία του 1970 ήταν η πρώτη που παρατήρησε τις οσφυϊκές σκολιώσεις και τις ενσωμάτωσε στο πρόγραμμα της μεθόδου, οπότε η μέθοδος Schroth αναπτύχθηκε περισσότερο και πλέον εφαρμόζεται σε όλους τους τύπους σκολίωσης. Το ινστιτούτο στην δεκαετία του ’80 μετονομάστηκε σε “Katharina Schroth Klinik”. Στην αρχική μέθοδο Schroth προστέθηκαν νέα στοιχεία (διόρθωση οβελιαίου επιπέδου, εφαρμογή διορθώσεων στις καθημερινές δραστηριότητες κ.α.) από τον εγγονό της Katharina Schroth, Dr Hans Rudolf Weiss, ο οποίος διετέλεσε για περίπου 20 χρόνια διευθυντής της Katharina Schroth Klinik στο Bad-Sobernheim και από τον Ισπανό Dr Manuel Rigo που εκπαιδεύτηκε στην Γερμανία και συνέχισε το έργο του στην Βαρκελώνη.

Σήμερα, στην Asklepios Klinik στο Bad-Sobernheim, όπως ονομάστηκε μετά την εξαγορά της το 2007, φιλοξενούνται ταυτόχρονα μέχρι 180 ασθενείς όλων των ηλικιών, οι οποίοι δέχονται θεραπεία για 4 εβδομάδες. Οι ασθενείς χωρίζονται σε γκρουπ ανάλογα με την ηλικία και τον τύπο της σκολίωσης τους και εκτελούν ένα ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων της μεθόδου Schroth για 3 ώρες καθημερινά. Στο κέντρο υπάρχουν εσωτερικές πισίνες και εξωτερικοί χώροι άθλησης, οπότε οι ασθενείς πραγματοποιούν και άλλες δραστηριότητες παράλληλα. Κατά την διαμονή στους ασθενείς παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη και συνεδρίες μασάζ. Αξιοσημείωτο είναι πως στην κλινική υπάρχουν διορισμένοι καθηγητές και τα παιδιά παρακολουθούν υποχρεωτικά μαθήματα 10 ώρες την εβδομάδα, ώστε να μην μένουν πίσω από το σχολικό επίπεδο κατά την διάρκεια της δικαιολογημένης απουσίας τους, ενώ γίνονται και μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού. Το κόστος παραμονής στην Asklepios Klinik είναι σχεδόν 4000 ευρώ και καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία και για τα παιδιά και για τους ενηλίκους.

Asklepios Klinik Bad Sobernheim

Η εκπαίδευση για τους θεραπευτές της μεθόδου Schroth μέχρι πρότινος γινόταν αποκλειστικά στο εξωτερικό και υπάρχουν 2 επιλογές:

  • Asklepios Klinik – Bad Sobernheim (Germany)
  • Barcelona Scoliosis Physical Therapy School (BSPTS) (Spain)

Πλέον από τον Δεκέμβριο του 2017, για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Νίκος Καραβίδας, ως επίσημος εκπαιδευτής στην μέθοδο Schroth BSPTS διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια πιστοποίησης στην μέθοδο Schroth.

Διαβάστε εδώ για τα σεμινάρια Schroth στην Ελλάδα 

Οι 2 διαφορετικές προσεγγίσεις βασίζονται στο αρχικό πρόγραμμα της μεθόδου Schroth, με κάποιες σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ τους. Τo Barcelona Scoliosis Physical Therapy School (BSPTS) χρησιμοποιεί μια πιο λεπτομερή και αναλυτική ταξινόμηση, η οποία δημιουργήθηκε από τον Dr. Manuel Rigo, ενώ και η εκπαίδευση των φυσικοθεραπευτών γίνεται σε 2 επίπεδα, ενώ στην Γερμανία σε ένα. Η αποτελεσματικότητα και των 2 προσεγγίσεων έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά με πλήθος δημοσιευμένων ερευνών.

To Schroth Best Practice του Dr. Hans Rudolf Weiss αποτελεί μια πολύ απλουστευμένη μορφή της μεθόδου, η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει όλους τους τύπους των σκολιώσεων. Γενικώς, η ποιότητα εκπαίδευσης και το επίπεδο γνώσεων που λαμβάνουν οι συμμετέχοντες στα εκπαιδευτικά σεμινάρια της μεθόδου είναι ελιππής, ενώ δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική επιστημονική τεκμηρίωση. Επίσης, το γεγονός ότι επιτρέπει την συμμετοχή στα σεμινάρια σε οποιαδήποτε ειδικότητα, ακόμα και σε γυμναστές ή άτομα που δεν έχουν σχέση με επιστήμες υγείας, αλλά και ότι εκπαιδευτές στην μέθοδο γίνονται άτομα αμέσως μόλις ολοκληρώσουν την παρακολούθηση του σεμιναρίου καταδεικνύει την έλλειψη αξιοπιστίας της μεθόδου. Αυτοί είναι βασικοί λόγοι που δεν αναγνωρίζεται από την διεθνή επιστημονική κοινότητα Society on Scoliosis Orthopedic and Rehabilitation Treatment (SOSORT).

 

Βιβλιογραφία:
  • Weiss HR, The method of Katharina Schroth – history, principles and current development. Scoliosis 2011, 6:17
  • History of the Schroth-based method and its acceptance in the USA. https://www.scoliosisrehab.com/pages/history.aspx
  • Lehnert-Schroth C : Three-Dimensional Treatment for Scoliosis. The Martindale Press; 2007.

Σεμινάρια Schroth για Φυσικοθεραπευτές

Σκολίωση

Εφηβική ιδιοπαθής σκολίωση

Συγγενής σκολίωση

Νηπιακή σκολίωση

Σκολίωση Ενηλίκων

Νευρομυική σκολίωση

Παιδική σκολίωση

ΚΥΦΩΣΗ

ΑΛΛΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ