The efficacy of three-dimensional Schroth exercises in adolescent idiopathic scoliosis: A randomized controlled clinical trial
Kuru T, Yeldan I, Dereli E, Ozdincler AR, Dikici F, Colak I
Clinical Rehabilitation 2015 Mar 16, pii: 0269215515575745. [Epub ahead of print]
Link: https://www.corposchema.com/documents/cms/docs/The_Efficancy_of_Three_Dimensional_Schroth_2015.pdf
Η συγκεκριμένη έρευνα είναι μία από τις 3 πρόσφατες RCT’sπου αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των Ειδικών Φυσικοθεραπευτικών Ασκήσεων για την Σκολίωση (PSSE) στην αντιμετώπιση της σκολίωσης, καθώς και την καθολική υπεροχή τους από την γενική ή την καθόλου άσκηση. Οι RCT’s αποτελούν την πιο αξιόπιστη ερευνητική μέθοδο και πλέον οι επιστημονικές αποδείξεις για τις PSSE είναι αναμφισβήτητες.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία από ομάδα επιστημόνων που χρησιμοποίησαν την μέθοδο Schroth για την αντιμετώπιση της σκολίωσης. 45 ασθενείς συμμετείχαν στην έρευνα και χωρίστηκαν τυχαία σε 3 γκρουπ. Το 1ο γκρουπ έκανε ασκήσεις Schroth υπό την επίβλεψη θεραπευτών σε κλινική, το 2ο γκρουπ έκανε ένα πρόγραμμα ασκήσεων Schroth στο σπίτι και το τρίτο γκρουπ ήταν το γκρουπ ελέγχου που ήταν απλώς υπό παρακολούθηση χωρίς να εκτελεί ασκήσεις. Οι ερευνητές μελέτησαν τις εξής παραμέτρους: γωνία Cobb, στροφή (ATR), ασυμμετρία μέσης, ύψος ύβου και ποιότητα ζωής (SRS-23 ερωτηματολόγιο). Η έρευνα είχε διάρκεια 6 μηνών. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν ηλικίας 10-18 ετών (μ.ο. 13 έτη), γωνία Cobb 10ο -60ο (μ.ο. 30ο) και σε στάδιο ανάπτυξης Risser 0-3.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως το γκρουπ που έκανε τις ασκήσεις Schroth υπό την επίβλεψη θεραπευτή είχε τα καλύτερα αποτελέσματα, καθώς βελτίωσε σημαντικά την γωνία Cobb κατά 2.5ο , την στροφή κατά 4.2ο , το ύψος του ύβου κατά 68.66 mmκαι την ασυμμετρία της μέσης. Στα δύο άλλα γκρουπ δεν υπήρχε βελτίωση σε αυτές τις παραμέτρους, ενώ η ποιότητα ζωής δεν βελτιώθηκε σε κανένα γκρουπ.
Πρέπει να τονιστεί πως η παρούσα έρευνα έχει κάποιους σημαντικούς περιορισμούς, όπως το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκαν ακριβώς τα ερευνητικά κριτήρια που ορίζει η SRS , ότι το γκρουπ ελέγχου δεν έκανε καθόλου άσκηση, ότι το follow-up των 6 μηνών είναι σύντομο, καθώς και ότι κάποιοι συμμετέχοντες είχαν ξεκάθαρες ενδείξεις για χρήση κηδεμόνα ή χειρουργείο, αφού τα κριτήρια εισόδου ήταν διευρυμένα με γωνίες Cobb 10ο – 60ο , συνεπώς δέχτηκαν λιγότερη θεραπεία από όση θα έπρεπε.
Φυσικά, παρά τους περιορισμούς που προαναφέρθηκαν, η έρευνα προσθέτει επιστημονικές αποδείξεις ότι η μέθοδος Schroth μπορεί να συντελέσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της σκολίωσης, μειώνοντας βασικές παραμέτρους, όπως η γωνία Cobbκαι η στροφή.