LogoKaravidasFinal

Schroth Scoliosis & Spine Clinic

Αποτελέσματα Θεραπείας της Σκολίωσης (μόνο με ασκήσεις, χωρίς κηδεμόνα)

Οι Ειδικές Φυσικοθεραπευτικές Ασκήσεις για την Σκολίωση (Physiotherapeutic Scoliosis Specific Exercises - PSSE) είναι διεθνώς αναγνωρισμένες και η αποτελεσματικότητα τους είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη (Level of Evidence I). Η μέθοδος Schroth είναι η πιο διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Όμως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι ο κάθε θεραπευτής της μεθόδου να μπορεί να παρουσιάσει τα δικά του προσωπικά επιτυχημένα αποτελέσματα.

Οι δημοσιευμένες έρευνες από άλλους, αλλά και απλώς η πιστοποίηση ενός Φυσικοθεραπευτή στην μέθοδο Schroth με την παρακολούθηση ενός σεμιναρίου δεν εξασφαλίζει ότι η μέθοδος θα εφαρμόζεται σωστά και με ανάλογη επιτυχία. Για αυτό σας συστήνουμε την προσοχή σας σε όσους χρησιμοποιούν το όνομα της μεθόδου Schroth, είτε έχουν την πιστοποίηση τους είτε όχι, (γιατί υπάρχουν και κάποιοι που ισχυρίζονται ότι είναι Ειδικοί στην Σκολίωση, χωρίς να είναι στην πραγματικότητα), υποσχόμενοι εξαιρετικά δήθεν αποτελέσματα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποια από τα αποτελέσματα μας στην Schroth Scoliosis & Spine Clinic, εφαρμόζοντας μόνο Ειδικές Ασκήσεις για την Σκολίωση, χωρίς κηδεμόνα:

Περιστατικό 1

Soumpasi photos Schroth

Η Άννα όταν διαγνώστηκε η σκολίωση της ήταν 15 ετών. Η αρχική μέτρηση της γωνίας της σκολίωσης της ήταν 18 μοίρες τον Μάιο του 2015. Η σύσταση του γιατρού της ήταν να μην βάλει κηδεμόνα ακόμα, αλλά να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα γενικότερης άσκησης με κοιλιακούς και ραχιαίους και να επανεξεταστεί μετά απο μερικούς μήνες με ακτινογραφία. Στην περίπτωση επιδείνωσης της σκολίωσης είχε ενημερωθεί πως θα χρειαζόταν να φορέσει κηδεμόνα. Η Άννα εφάρμοσε για σύντομο χρονικό διάστημα ένα πρόγραμμα γενικότερης γυμναστικής, το οποίο προφανώς δεν ήταν σε θέση να σταματήσει την επιδείνωση του κυρτώματος της, καθώς η γενική γυμναστική είναι αδύνατον να αλλάξει την πρόγνωση της σκολίωσης.

Η επόμενη ακτινογραφία της ήταν τον Φεβρουάριο του 2016, η οποία φανέρωσε μια αναμενόμενη επιδείνωση και η γωνία της σκολίωσης της μετρήθηκε τώρα στις 25 μοίρες. Επίσης, άλλαξε δραματικά προς το χειρότερο η κλινική της εικόνα, δημιουργώντας σημαντικές ασυμμετρίες στην λεκάνη και στους ώμους, ενώ και η στροφή του κορμού επιδεινώθηκε αντίστοιχα. Οι γονείς της Άννας σκέφτηκαν εκτός από την γνώμη του γιατρού τους, να απευθυνθούν και στον Εξειδικευμένο Φυσικοθεραπευτή στην αντιμετώπιση της Σκολίωσης, Νίκο Καραβίδα. Το σχετικά προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης της Άννας, καθώς είχε αδιαθετήσει περισσότερο από 1 χρόνο νωρίτερα, επέτρεπε την εφαρμογή μόνο Ειδικών Ασκήσεων για την Σκολίωση (Physiotherapeutic Scoliosis Specific Exercises - PSSE) με την μέθοδο Schroth, κι έτσι η Άννα ξεκίνησε το πρόγραμμα των ασκήσεων Schroth με τον θεραπευτή της.

Ένας σημαντικός παράγοντας επιτυχίας της θεραπείας είναι η συνέπεια εκτέλεσης του προγράμματος από το παιδί και η Άννα πράγματι για τους πρώτους 6 μήνες εφάρμοζε καθημερινά το πρόγραμμα των ασκήσεων στο σπίτι της, κάνοντας συνεδρίες ανά τακτά διαστήματα με τον Εξειδικευμένο Φυσικοθεραπευτή της. Η διαφορά πάνω στο σώμα της ήταν ήδη εμφανής από τις πρώτες εβδομάδες και η κατάσταση της συνεχώς βελτιωνόταν. Ο Εξειδικευμένος  Schroth θεραπευτής είναι σε θέση να παρακολουθεί με διάφορους τρόπους αξιολόγησης την πορεία της θεραπείας, γνωρίζοντας ανά πάσα ώρα και στιγμή την θετική ή αρνητική εξέλιξη της, χωρίς καν την ανάγκη για ακτινογραφία.

Η Άννα έκανε την επόμενη ακτινογραφία της τον Σεπτέμβριο του 2016, μόλις επέστρεψε από τις καλοκαιρινές της διακοπές, η οποία φανέρωσε μια άκρως εντυπωσιακή ακτινολογική διόρθωση της σκολίωσης της. Η γωνία της σκολίωσης είχε μειωθεί στις 10 μοίρες, ενώ είχε επιτευχθεί και μια εξίσου θεαματική βελτίωση και στην στροφή των σπονδύλων (από τις 12 μοίρες αρχικά με το σκολιώμετρο στις 6 μοίρες) και στις ασυμμετρίες των ώμων και της λεκάνης. Πλέον με δυσκολία κάποιος μπορούσε να αντιληφθεί πως η Άννα έχει σκολίωση. Η σύσταση του Νίκου Καραβίδα, έπειτα από την ακτινογραφία της, ήταν να εφαρμόζει το πρόγραμμα των ασκήσεων της μόνο 1-2 φορές την εβδομάδα και παράλληλα να παρακολουθείται ανά τακτά διαστήματα η πορεία της θεραπεία της, καθώς έμενε ακόμα κάποιο υπόλοιπο ανάπτυξης.

Η κλινική εικόνα της Άννας για τους επόμενους μήνες παρέμεινε ίδια, εφαρμόζοντας 1-2 φορές μόνο την εβδομάδα τις ασκήσεις της. Αυτό φανερώνει ακριβώς τον στόχο των Ειδικών Ασκήσεων για την Σκολίωση με την μέθοδο Schroth, δηλαδή την εκπαίδευση του ατόμου να διατηρεί την διορθωμένη στάση κατά τις καθημερινές του δραστηριότητες. Αυτή είναι μια από τις πολλές και σημαντικές διαφορές της Ειδικής με την μη ειδική άσκηση για την σκολίωση. Στην φωτό παρακάτω μπορεί κάποιος να δει την σταθερότητα της βελτίωσης της Άννας (Απρίλιος 2017).

Soumpasi photos 042017

Η Άννα θα βγάλει ακτινογραφία ξανά στο τέλος του καλοκαιριού και θα ολοκληρώσει την θεραπεία της με την σιγουριά ότι η διόρθωση της θα διατηρηθεί και στην ενήλικη ζωή της. Μια σημαντική παρατήρηση που πρέπει να γίνει είναι πως όλες οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες σε μια χαλαρή θέση και όχι μετά από το πρόγραμμα των ασκήσεων ή σε διορθωμένη θέση, κάτι που δυστυχώς συχνά γίνεται για εξαπάτηση. Το αποτέλεσμα στην περίπτωση της Άννας είναι έτσι κι αλλιώς αδιαμφισβήτητο και ακτινολογικά, καθώς όπως μπορεί κάποιος να διαπιστώσει είναι ξεκάθαρη η βελτίωση της πραγματικής στροφής των σπονδύλων στην ακτινογραφία, κάτι που δεν μπορεί να κάνει κάποιος για εξαπάτηση. Δείτε στην παρακάτω φωτογραφία την μετατόπιση των pedicles των σπονδύλων (φαίνονται σαν "ματάκια" στην ακτινογραφία). Όταν έχουμε στροφή των σπονδύλων το ένα "ματάκι" απεικονίζεται πιο κεντρικά και το άλλο φαίνεται λιγότερο λόγω της στροφής.

Soumpasi rotation improvement Schroth

 

 

Περιστατικό 2

Prevezanou Schroth BSPTS exercises improvement

Η Ειρήνη είναι ένα κορίτσι 14,5 ετών, από την Καλαμάτα. Η αρχική διάγνωση της σκολίωσης της έγινε τον Ιανουάριο του 2017 και μετρήθηκε 34 μοίρες. Όσοι γιατροί την είδαν πρότειναν ανεπιφύλακτα την εφαρμογή κηδεμόνα, καθώς είχε μόλις μήνες που είχε αδιαθετήσει (άρα σημαντικό υπόλοιπο ανάπτυξης) και η σκολίωση της ξεπερνούσε τις 25 μοίρες. Η οικογένεια της επέλεξε για μερικούς μήνες να ακολουθήσει μια διαφορετική αντιμετώπιση, εφαρμόζοντας γενικότερες ασκήσεις γυμναστικής, pilates, οστεοπαθητική, χειροπρακτική και ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής που τους προτάθηκε. Οι παραπάνω τεχνικές φάνηκαν ακατάλληλες να σταθεροποιήσουν την σκολίωση της και να βελτιώσουν την ασυμμετρία του σώματος της και έτσι σε 6 μήνες η σκολίωση της μεγάλωσε στις 38 μοίρες.

Αναζητώντας μια άλλη επιλογή, καθώς δεν επιθυμούσαν σε καμία περίπτωση την εφαρμογή κηδεμόνα, απευθύνθηκαν και στην Schroth Scoliosis & Spine Clinic. Η μέτρηση της ακτινογραφίας της στις 38 μοίρες και το σημαντικό υπόλοιπο ανάπτυξης που της απέμενε, μιας και βάση της ακτινογραφίας της βρισκόταν ακόμα στο στάδιο ανάπτυξης Risser 2, οδήγησαν τον Νίκο Καραβίδα στην πρόταση εφαρμογής κηδεμόνα σαν πιο σίγουρη επιλογή, παράλληλα με ένα κατάλληλο πρόγραμμα Ειδικών Ασκήσεων για την Σκολίωση με την μέθοδο Schroth. Όμως, η Ειρήνη και η οικογένεια της ήθελαν να δώσουν μια ευκαιρία ακόμα, αυτή την φορά με ένα Εξειδικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων με την μέθοδο Schroth και όχι με μη Ειδικές ασκήσεις όπως δοκίμασαν στο παρελθόν αποτυχημένα.

Κάποιοι παράγοντες, όπως η σχετικά μικρή (για το μέγεθος της σκολίωσης της) ακτινολογική στροφή των σπονδύλων, η μικρή επιδείνωση της σκολίωσης της κάνοντας ακατάλληλες ασκήσεις για 6 μήνες, αλλά και η δέσμευση της Ειρήνης για απόλυτη συνέπεια στην εφαρμογή των ασκήσεων, έπεισαν τον Νίκο Καραβίδα πως, με το ρίσκο που αναλογούσε φυσκά, ίσως να μπορούσε να αποφευχθεί ο κηδεμόνας. Συμφωνήθηκε η Ειρήνη να επισκέπτεται την Αθήνα τουλάχιστον 1 φορά τον μήνα για τους πρώτους μήνες και στην περίπτωση που οι κλινικές μετρήσεις έδειχναν επιδείνωση να εφαρμοζόταν κηδεμόνας μαζί με τις ασκήσεις.

Η Ειρήνη πράγματι αποδείχθηκε συνεπέστατη με τις ασκήσεις της και οι πρώτοι επανέλεγχοι στην Schroth Scoliosis & Spine Clinic φανέρωναν βελτίωση της κατάστασης και δεν ενέπνεαν καμία ανησυχία επιδείνωσης. Έτσι το πρόγραμμα συνεχίστηκε και τους επόμενους μήνες. Μάλιστα, μετά από 3 μήνες, η μητέρα της Ειρήνης απευθυνόμενη στον κ. Καραβίδα είπε πως δεν θα είχαν πλέον αντίρρηση να βάλει και κηδεμόνα μαζί με τις ασκήσεις. Όμως, η βελτίωση της ήταν τόσο θεαματική, που η σκέψη αυτή απορρίφθηκε άμεσα και τους ζητήθηκε να συνεχίσουν το πρόγραμμα για μερικούς μήνες ακόμα, μέχρι την επόμενη ακτινογραφία, καθώς όλες οι μετρήσεις και οι φωτογραφίες προμήνυαν σημαντική βελτίωση της σκολίωσης.

Η επόμενη της ακτινογραφία, τον Μάιο του 2018, έδειξε μια εντυπωσιακή διόρθωση της γωνίας της σκολίωσης από τις 38 στις 22 μοίρες! Η κλινική της εικόνα, η συμμετρία της λεκάνης και των ώμων και η στροφή του κορμού ήταν αισθητά καλύτερα, όπως απεικονίζονται στις φωτογραφίες. Η Ειρήνη λοιπόν, έχοντας βάσει των ενδείξεων θεραπείας με κηδεμόνα, ξεκάθαρη ένδειξη για εφαρμογή κηδεμόνα, κατάφερε όχι απλά να σταθεροποιήσει την σκολίωση της μόνο με τις ασκήσεις Schroth, αλλά και να βαλτιώσει την γωνία της κατά 16 μοίρες (από τις 38 στις 22 μοίρες), έχοντας ταυτόχρονα πλέον μια απολύτως συμμετρική στάση σώματος.

Η κάθε σκολίωση είναι ξεχωριστή και πάντα η σύσταση της θεραπευτικής επιλογής θα πρέπει να βασίζεται σε πολλούς παράγοντες και όχι απλώς στην μέτρηση της ακτινογραφίας, όπως γίνεται συχνά από τους Ορθοπεδικούς. Βέβαια, αν τελικά η επιλογή είναι μόνο ασκήσεις, χωρίς κηδεμόνα, απαιτείται η παρακολούθηση της θεραπείας να γίνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο Φυσικοθεραπευτή, ο οποίος θα μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να διαγνώσει αν υπάρχει επιδείνωση από τις κλινικές μετρήσεις. Πάντως, η σημαντική επιτυχία στην περίπτωση της Ειρήνης, παρότι είχε σίγουρα ένδειξη για κηδεμόνα, δεν σημαίνει πως όλες οι σκολιώσεις μπορούν να έχουν το ίδιο καλό αποτέλεσμα. Όταν υπάρχει ένδειξη εφαρμογής κηδεμόνα, θα πρέπει να εφαρμόζεται μαζί με τις Ειδικές Φυσικοθεραπευτικές Ασκήσεις για την Σκολίωση (PSSE). Όμως, η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική για αυτό απαιτείται την αξιολόγηση της κατάστασης και την θεραπευτική πρόταση να την κάνει κάποιος Ειδικός επιστήμονας. Η επιτυχία της Ειρήνης δείχνει επίσης πως άτομα με σκολίωση από την επαρχία, εκτός Αθηνών, μπορούν να έχουν το ίδιο εξαιρετικά αποτελέσματα, αν το πρόγραμμα των ασκήσεων εφαρμοστεί με συνέπεια.

 

Περιστατικό 3

Mpoumpouli photos Schroth

H Ευαγγελία διαγνώστηκε με σκολίωση στην ηλικία των 14 ετών. Η αρχική μέτρηση της γωνίας της σκολίωσης από τον Ορθοπεδικό της στο Νοσοκομείο Παίδων ήταν στις 27 μοίρες. Αρχικά της προτάθηκε επανέλεγχος σε μερικούς μήνες με ακτινογραφία και στην περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης εφαρμογή κηδεμόνα. Δεν της συστήθηκε να κάνει κάποιο πρόγραμμα ασκήσεων από τον ορθοπεδικό της, αλλά η ίδια έκανε γενικότερη γυμναστική. Στην επόμενη ακτινογραφία της μετά από 5 μήνες ο Ορθοπεδικός της μέτρησε σχετικά σταθερή την σκολίωση της,ελαφρώς βελτιωμένη κατά 1 μοίρα σύμφωνα με την μέτρηση του. Παρόλαυτα στις παρακάτω φωτογραφίες είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει μια εμφανώς μεγαλύτερη κλίση του Ο3 σπονδύλου, κάτι που δείχνει πως η σκολίωση της είχε μεγαλώσει. Άλλωστε αυτό ήταν κάτι που το είχαν καταλάβει και η Ευαγγελία και οι γονείς της, καθώς πλέον έβλεπαν πιο ασύμμετρο το σώμα της και μια μεγαλύτερη μετατόπιση της λεκάνης προς τα δεξιά. Η σωστή μέτρηση της γωνίας της σκολίωσης λοιπόν ήταν στις 30 μοίρες.

Mpoumpouli wrong measurements doctor

Ο Ορθοπεδικός της πάντως αυτή την φορά, παρότι μέτρησε σχετικά σταθερή την σκολίωση της, της πρότεινε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα Ειδικών Ασκήσεων για την Σκολίωση με την μέθοδο Schroth και τον Νίκο Καραβίδα, ενώ ζήτησε να την επανεξετάσει μετά από 6 μήνες. Η Ευαγγελία λοιπόν υπό την καθοδήγηση του Φυσικοθεραπευτή της ξεκίνησε καθημερινά το πρόγραμμα των ασκήσεων της μεθόδου Schroth. Σύντομα άρχισε να διακρίνεται μια βελτίωση στην στάση του σώματος της, η οποία βελτιωνόταν διαρκώς. Στους 7 μήνες που έκανε πάλι ακτινογραφία η γωνία της σκολίωσης μετρήθηκε στις 20 μοίρες, η κλινική της εικόνα ήταν εμφανώς καλύτερη, η ασυμμετρία αισθητά λιγότερη, ενώ όπως μπορείτε να δείτε στην πρώτη φωτογραφία (στο δεξί της μέρος) υπήρξε και μια πολύ σημαντική ακτινολογική βελτίωση της στροφής των σπονδύλων (η μετατόπιση στα pedicles["ματάκια"] των σπονδύλων είναι εμφανής), κάτι που κάνει εντελώς αναμφισβήτητο το εξαιρετικό θεραπευτκό της αποτέλεσμα.

Η Ευαγγελία συνέχισε το πρόγραμμα των ασκήσεων της σε έναν ελαφρώς λιγότερο εντατικό ρυθμό, κάνοντας ασκήσεις μόνο 1 φορά την εβδομάδα. Το αποτέλεσμα της στις πιο πρόσφατες ακτινογραφίες της (04/2018) φανέρωσε μια ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση και η σκολίωση της μετρήθηκε στις 13 μοίρες! Η Ευαγγελία λοιπόν με τις ασκήσεις της μεθόδου Schroth κατάφερε να μειώσει την σκολίωση της κατά 17 μοίρες μέσα σε 2 περίπου χρόνια, χωρίς καν να χρειαστεί να βάλει κηδεμόνα.

 

mpoumpouli last xrays Schroth BSPTS improvement 

Περιστατικό 4 (Σκολίωση ενηλίκων)

Demertzi Cobb improvement Schroth pre ApiFix

Η Μαρία είναι 30 χρονών και γνώριζε για την σκολίωση της από την εφηβεία της. Τότε είχε φορέσει κηδεμόνα για 2-3 χρόνια, χωρίς να κάνει κάποιο πρόγραμμα ασκήσεων. Το αποτέλεσμα της δυστυχώς δεν ήταν καλό και η σκολίωση της μεγάλωσε σημαντικά και συνέχιζε να μεγαλώνει και κατά την ενήλικη ζωή της. Οι έρευνες με βάση την φυσική εξέλιξη της πάθησης δείχνουν πως οι σκολιώσεις που ξεπερνούν τις 30 μοίρες στο τέλος της ανάπτυξης στατιστικά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να συνεχίζουν να μεγαλώνουν και στην ενήλικη ζωή. Φυσικά, όσο πιο μεγάλη η σκολίωση τόσο μεγαλύτερες και οι πιθανότητες επιδείνωσης. Ο ρυθμός επιδείνωσης στους ενηλίκους υπολογίζεται να είναι περίπου 0,5-1 μοίρα τον χρόνο. Στην Μαρία η σκολίωση της είχε μεγαλώσει αισθητά από την εφηβεία της και η ασυμμετρία του σώματος της ήταν πλέον πολύ μεγάλη.

Η παραπάνω ακτινογραφία της Μαρίας μετρήθηκε στις 57 μοίρες. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για θεραπευτικές επιλογές, πλην του κλασσικού χειρουργείου με σπονδυλοδεσία που δεν ήθελε ούτε να το σκεφτεί, βρήκε το καινούριο σύστημα μικροεπεμβατικής της σκολίωσης, ApiFix. Το ApiFix είναι ένα καινοτόμο σύστημα χειρουργικής αντιμετώπισης της σκολίωσης, με πολύ μικρότερη τομή, χωρίς σπονδυλοδεσία και περιορισμό της κίνησης, με μόνο 2 βίδες σταθεροποίησης, το οποίο πάντα συνδυάζεται με Ειδικές Ασκήσεις για την Σκολίωση με την μέθοδο Schroth. Προτείνεται κυρίως για μονές σκολιώσεις, 40-60 μοιρών, με καλή ελαστικότητα της σπονδυλικής στήλης. Ο τύπος της σκολίωσης της Μαρίας ήταν κατάλληλος, η γωνία της σκολίωσης οριακά εντός ενδείξεων, όμως η ελαστικότητα της σπονδυλικής της στήλης ήταν πολύ μειωμένη και δεν εγκρίθηκε για να χειρουργηθεί με το ApiFix.

Ο Χειρούργος Ορθοπεδικός της πρότεινε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ασκήσεων με την μέθοδο Schroth, με τον Νίκο Καραβίδα, για μερικούς μήνες και να κάνει πάλι ακτινογραφίες σε πλάγια κάμψη, ώστε να υπολογιστεί η ελαστικότητα του κυρτώματος της και να αποφασιστεί αν τελικά θα είναι υποψήφια να χειρουργηθεί με το ApiFix ή όχι. Η Μαρία λοιπόν ξεκίνησε καθημερινά τις ασκήσεις της με την μέθοδο Schroth και όπως μπορείτε να διακρίνεται στις παραπάνω φωτογραφίες η κλινική της βελτίωση ήταν άκρως εντυπωσιακή. Η συμμετρία του σώματος της ήταν εμφανώς καλύτερη μέσα σε μερικούς μήνες. Οι ακτινογραφίες της σε πλάγια κάμψη, μετά από μόλις 3 μήνες, έδειξαν ότι η ελαστικότητα του κυρτώματος της ήταν εμφανώς καλύτερη.

Η επόμενη ακτινογραφία της έγινε σχεδόν 1 χρόνο μετά την εφαρμογή των ασκήσεων με την μέθοδο Schroth και η γωνία της σκολίωσης της είχε βελτιωθεί σημαντικά, από τις 57 στις 50 μοίρες. Η περίπτωση της Μαρίας φανερώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την διορθωτική ικανότητα των Ειδικών Ασκήσεων για την Σκολίωση με την μέθοδο Schroth, ακόμα και σε ενηλίκους και σε πολύ μεγάλες σκολιώσεις. Σίγουρα η μέθοδος Schroth μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη σε άτομα που έχουν μεγάλες σκολιώσεις και δεν επιθυμούν για τον οποιοδήποτε λόγο να χειρουργηθούν. 

Περιστατικό 5 (Σκολίωση Ενηλίκων)

Mitsiaki photos Schroth BSPTS improvement

Η Ιωάννα είναι 23 ετών και κατά την εφηβεία της ακολούθησε θεραπεία με κηδεμόνα για την σκολίωση της. Το αποτέλεσμα της θεραπείας, κυρίως όσον αφορά την εμφάνιση του σώματος λόγω της στροφής του κορμού με έναν χαρακτηριστικά μεγάλο ύβο, δεν την άφηνε ικανοποιημένη. Επιπλέον, η τάση επιδείνωσης στην ενήλικη ζωή των σκολιώσεων που ξεπερνούν τις 30 μοίρες στο τέλος της ανάπτυξης, την οδήγησε στην αναζήτηση αντιμετώπισης για το πρόβλημα της και έτσι επισκέφτηκε την Schroth Scoliosis & Spine Clinic.

Η σκολίωση της μετρήθηκε 41 μοίρες τον Μάιο του 2017 και της προτάθηκε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα Ειδικών Φυσικοθεραπευτικών Ασκήσεων για την Σκολίωση με την μέθοδο Schroth, το οποίο εφάρμοσε με συνέπεια για το επόμενο χρονικό διάστημα. Η βελτίωση της, ειδικά στην στροφή του κορμού, που της δημιουργούσε πρόβλημα στην εμφάνιση της, ήταν ορατή από τους πρώτους μήνες. Η ίδια μάλιστα πήρε την απόφαση να κόψει τα μαλλιά της, αισθανόμενη πλέον πολύ πιο άνετα για την βελτιωμένη εμφάνιση του σώματος της.

Η πρόσφατη ακτινογραφία που έκανε (Απρίλιος 2018) έδειξε πως η σκολίωση της είχε βελτιωθεί από τις 41 στις 36 μοίρες. Η συμμετρία του σώματος της και η στροφή επίσης βελτιώθηκαν σε σημαντικό βαθμό. Η Ιωάννα αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα πως η σκολίωση στους ενηλίκους μπορεί να βελτιωθεί, με την εφαρμογή ενός κατάλληλα σχεδιασμένου προγράμματος Ειδικών Ασκήσεων. 

Περιστατικό 6 

Mikrou scoliosis imrpovement Schroth

Η Ναταλία είναι ένα κορίτσι 15 ετών, που επισκέφτηκε την Schroth Scoliosis & Spine Clinic, τον Ιούνιο του 2017, ακτόπιν σύστασης του γιατρού που την παρακολουθούσε. Για 3 χρόνια φορούσε κηδεμόνα (Dynamic Derotation Brace - DDB), όμως η σκολίωση της διαρκώς μεγάλωνε, κυρίως λόγω αναποτελεσματικότητας του κηδεμόνα. Έτσι ξεκινώντας αρχικά από τις 38 μοίρες, έφτασε τον Ιούνιο του 2017 στις 62 μοίρες, ευρισκόμενη προς το τέλος της οστικής ανάπτυξης. Η σύσταση του γιατρού της ήταν πλέον μόνο η χειρουργική αντιμετώπιση της σκολίωση με οπίσθια σπονδυλοδεσία, την οποία οι γονείς απέρριψαν. Η επόμενη πρόταση του γιατρού της ήταν να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα Ειδικών Ασκήσεων για την Σκολίωση, στην Schroth Scoliosis & Spine Clinic, για μερικούς μήνες παράλληλα με τον κηδεμόνα της και να γίνει επαναληπτική ακτινογραφία. Στην περίπτωση που η σκολίωση της έδειχνε βελτίωση, ίσως θα μπορούσε να χειρουργηθεί με το σύστημα ApiFix που είναι μια μικροεπεμβατική τεχνική για την σκολίωση, λιγότερο εκτεταμένη από την οπίσθια σπονδυλοδεσία.

Κατά την πρώτη επίσκεψη της στην Schroth Scoliosis & Spine Clinic, ο Νίκος Καραβίδας σύστησε να σταματήσει τελείως την θεραπεία με τον κηδεμόνα της, γιατί βρισκόταν ήδη κοντά στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης, άρα δεν είχε ενδειξη εφαρμογής του, αλλά και γιατί ο κηδεμόνας της δεν ήταν σχεδιασμένος σωστά και πιθανότατα συντέλεσε στην επιδείνωση της σκολίωσης της. Έτσι, ξεκίνησε την εφαρμογή των Ειδικών Ασκήσεων για την Σκολίωση με την μέθοδο Schroth, προσπαθώντας να αποφύγει την χειρουργική επιλογή.

Η ακτινογραφία της μετά από μερικούς μήνες φανέρωσε μια σημαντική βελτίωση της γωνίας της σκολίωσης κατά 6 μοίρες, από τις 62 στις 56 μοίρες. Όμως αυτό που είχε ακόμα μεγαλύτερη σημασία για την ίδια, ήταν πως η εμφάνιση της (όπως φαίνεται και στι φωτογραφίες) ήταν εντυπωσιακά καλύτερη. Το πολύ καλό της αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά επαναληπτικών επεμβάσεων για το ApiFix, οδήγησαν την ίδια και την οικογένεια της στην απόφαση να εγκαταλείψουν τις σκέψεις για χειρουργική αντιμετώπιση.

Το αποτέλεσμα της υποδεικνύει πως η μέθοδος Schroth μπορεί να βελτιώσει σημαντικά ακόμα και πολύ μεγάλες σκολιώσεις, που ξεπερνούν και τις 60 μοίρες. Σίγουρα η μέθοδος Schroth μπορεί να αποτελεί μια θεραπευτική επιλογή για όσους δεν επιθυμούν να πάρουν το σημαντικό ρίσκο που εγκυμονεί ένα χειρουργείο σπονδυλικής στήλης. Φυσικά, συνεχίζει το πρόγραμμα των ασκήσεων, σε έναν λιγότερο εντατικό ρυθμό, με στόχο την διατήρηση του αποτελέσματος μακροπρόθεσμα ή ακόμα και την περαιτέρω βελτίωση του.

 

Περιστατικό 7

Panagiotopoulou ApiFix preop Schroth result

Η Μαίρη είναι τώρα 16 ετών και είχε διαγνωστεί με σκολίωση από μικρότερη ηλικία. Δεν είχε κάνει καμία αντιμετώπιση για την πάθηση και τον Αύγουστο του 2016 η σκολίωση της μετρήθηκε 47 μοίρες, ενώ βρισκόταν σε ένα σχετικά προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης (Risser 3), έχοντας όμως και κάποιο υπόλοιπο ακόμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η σκολίωση της πιθανότατα θα συνέχιζε την επιδείνωση της. Οι επιλογές που της προτάθηκαν ήταν είτε κηδεμόνας είτε χειρουργική επέμβαση. Οι γονείς της αποφάσισαν να απευθυνθούν σε έναν Χειρούργο Ορθοπεδικό και προγραμμάτισαν η Μαίρη να χειρουργηθεί με το σύστημα ApiFix μέσα στους επόμενους μήνες. Μέχρι να γινόταν η επέμβαση ο Ορθοπεδικός σωστά τους πρότεινε, όπως ορίζει το επίσημο πρωτόκολλο θεραπείας του ApiFix, να ξεκινήσουν ένα Ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων για την Σκολίωση με την μέθοδο Schroth.

Όμως η Μαίρη ξεκίνησε τις ασκήσεις της μεθόδου Schroth με τον Νίκο Καραβίδα, τον Δεκέμβριο του 2016, οπότε πιθανόν η γωνία της σκολίωση τότε να ήταν ήδη μεγαλύτερη από τις 47 μοίρες. Αυτό δίνει φυσικά ακόμα μεγαλύτερη αξία στο αποτέλεσμα της μερικούς μήνες αργότερα. Η Μαίρη ξεκίνησε λοιπόν να εφαρμόζει το πρόγραμμα των ασκήσεων Schroth και προγραμμάτισε το χειρουργείο για την Άνοιξη του 2017. Ο Ορθοπεδικός της είχε ζητήσει επανέλεγχο με ακτινογραφία και έτσι έκανε ακτινογραφία τον Απρίλιο του 2017.

Η ακτινογραφία όχι απλώς δεν έδειξε επιδείνωση της γωνίας αλλά αντιθέτως φανέρωσε μια σημαντική βελτίωση και μετρήθηκε 41 μοίρες. Η κλινική εικόνα της και οι ασυμμετρίες του σώματος της επίσης βελτιώθηκαν σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, κάτι το οποίο ήδη προδιαγράφονταν από την παρακολούθηση της θεραπείας από τον Εξειδικευμένο Φυσικοθεραπευτή. Το χειρουργείο της πήρε αναβολή για το καλοκαίρι του 2017, μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς. Η Μαίρη συνεχίζει τις ασκήσεις Schroth με στόχο να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την σκολίωση και να χειρουργηθεί τελικά με το σύστημα ApiFix υπό τις καλύτερες συνθήκες, έτσι ώστε να έχει το μέγιστο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα μετεγχιρητικά.

Η περίπτωση της Μαίρης υποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των ασκήσεων της μεθόδου Schroth ακόμα και σε μεγάλες σκολιώσεις. Το γεγονός πως η ακτινολογική και κλινική βελτίωση έγινε στην φάση της ανάπτυξης του παιδιού, που οι πιθανότητες επιδείνωσης της σκολίωσης είναι αυξημένες, δίνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στο αποτέλεσμα. Επίσης, τονίζει την ανάγκη όλα τα παιδιά που χειρουργούνται με το σύστημα ApiFix να εφαρμόζουν ένα Ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων με την μέθοδο Schroth, πριν και μετά το χειρουργείο. Δυστυχώς, κάποιοι Χειρούργοι Ορθοπεδικοί δεν συστήνουν ασκήσεις Schroth, όπως ορίζει το επίσημο πρωτόκολλο θεραπείας από το Ισραήλ που εφευρέθηκε το ApiFix, με συνέπεια τα αποτελέσματα σε αυτά τα περιστατικά να είναι συγκριτικά φτωχότερα. 

Περιστατικό 8

Ntoura photo Schroth

Η πρώτη διάγνωση για σκολίωση στην Κατερίνα έγινε στην ηλικία των 14 ετών, περίπου 1 χρόνο μετά από την πρώτη φορά που αδιαθέτησε, κάτι που σημαίνει πως υπήρχε μεγάλο υπόλοιπο ανάπτυξης ακόμα. Η γωνία της σκολίωσης της μετρήθηκε στις 29 μοίρες, από τον Χειρούργο Ορθοπαιδικό της στο νοσοκομείο ΚΑΤ. Η σύσταση του γιατρού της ήταν να βάλει κηδεμόνα, ενώ δεν της προτάθηκε να κάνει κανένα πρόγραμμα άσκησης παράλληλα. Οι γονείς της Κατερίνας αναζήτησαν κι άλλες ιατρικές γνώμες και απευθύνθηκαν σε άλλους γιατρούς, αλλά και φυσικοθεραπευτές και συγκέντρωσαν αρκετές διαφορετικές θεραπευτικές προτάσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών που εξέτασαν την Κατερίνα σύστηναν εφαρμογή κηδεμόνα, όμως κάποιοι από αυτούς πρότειναν και εφαρμογή Ειδικών Ασκήσεων για την Σκολίωση με την μέθοδο Schroth.

Κατά αυτό τον τρόπο και πριν πάρουν την τελική τους απόφαση απευθύνθηκαν και στον Εξειδικευμένο Schroth Φυσικοθεραπευτή, Νίκο Καραβίδα. Η απόφαση για την εφαρμογή κηδεμόνα ή όχι λαμβάνεται εξετάζοντας πολύ περισσότερες παραμέτρους, από την απλή μέτρηση της ακτινογραφίας, που συνήθως έκαναν οι περισσότεροι γιατροί, όπως ο τύπος της σκολίωσης (Αριστερή θωρακοοσφυϊκή σκολίωση στην προκειμένη περίπτωση), η στροφή των σπονδύλων, το στάδιο της ανάπτυξης, η πιθανότητα επιδείνωσης με βάση την Lonstein formula που μας δίνει μια σημαντική ένδειξη για την πρόγνωση της σκολίωσης κ.α. Από την συνεκτίμηση όλων αυτών των παραγόντων, ήταν οριακή η ένδειξη να βάλει κηδεμόνα ή όχι.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπευτική επιλογή μπορεί να είναι εφαρμογή Ειδικών Ασκήσεων για την Σκολίωση (Physiotherapeutic Scoliosis Specific Exercises - PSSE) και τακτική παρακολούθηση από Εξειδικευμένο και έμπειρο Φυσικοθεραπευτή στην αντιμετώπιση της Σκολίωσης, έτσι ώστε με τα κατάλληλα εργαλεία και τρόπους αξιολόγησης και παρακολούθησης της θεραπείας, αν υπάρχει επιδείνωση να εντοπιστεί έγκαιρα και να παραπεμθεί το παιδί για κηδεμόνα. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα ενός Εξειδικευμένου Φυσικοθεραπευτή (όταν κάνει σωστά την δουλειά του, γιατί δυστυχώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις πιστοποιημένων θεραπευτών Schroth που δεν εφαρμόζουν σωστά ούτε την μέθοδο, αλλά δεν είναι και σε θέση να παρακολουθούν ορθά την εξέλιξη της θεραπείας, με αποτέλεσμα συχνά η σκολίωση να μεγαλώνει αρκετά και να μην το αντιλαμβάνονται) σε σχέση με κάποιον που δεν εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση της σκολίωσης.

Η σύσταση λοιπόν του Νίκου Καραβίδα ήταν ασκήσεις Schroth, τακτική παρακολούθηση στο μεσοδιάστημα και ακτινολογικός επανέλεγχος σε 6 μήνες. Πρωταρχικός στόχος παρέμενε ο περιορισμός της επιδείνωσης της σκολίωσης και η αποφυγή εφαρμογής κηδεμόνα. Η Κατερίνα λοιπόν ξεκίνησε να εφαρμόζει το πρόγραμμα των ασκήσεων της καθημερινά στο σπίτι της και ανά τακτά διαστήματα γίνονταν συνεδρίες υπό την καθοδήγηση του Εξειδικευμένου Φυσικοθεραπευτή. Η κλινική της εικόνα σύντομα άρχισε να παρουσιάζει βελτίωση και το σώμα της να γίνεται εμφανώς πιο συμμετρικό. Στους 6 μήνες έκανε ακτινογραφία, η οποία έδειξε ακριβώς αυτό που είχε παρατηρηθεί στο μεσοδιάστημα παρακολούθησης, δηλαδή βελτίωση της γωνίας Cobb από τις 29 στις 24 μοίρες, βελτίωση της στροφής από τις 10 μοίρες στις 6 και μια απολύτως συμμετρική στάση σώματος.

Το περιθώριο ανάπτυξης της Κατερίνας όμως ήταν μεγάλο, οπότε της προτάθηκε να συνεχίσει το πρόγραμμα σε έναν εντατικό ρυθμό, εφαρμόζοντας τις ασκήσεις της 5 φορές  την εβδομάδα. Ο κίνδυνος να μεγαλώσει η σκολίωση της εξακολουθούσε να υπάρχει, όμως η όσο η ανάπτυξη προχωράει και η γωνία Cobb δεν μεγαλώνει (στην περίπωση της Κατερίνας μειώθηκε κατά 5 μοίρες κιόλας), η πιθανότητα επιδείνωσης μικραίνει. Εφόσον η παρακολούθηση της θεραπείας έδειχνε πως δεν φαίνεται κάποια επιδείνωση, η επόμενη ακτινογραφία της θα οριζόταν μετά από αρκετούς μήνες. Ο περιορισμός της έκθεσης στην ακτινοβολία είναι επίσης ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν τα παιδιά που παρακολουθούνται από Εξειδικευμένο Φυσικοθεραπευτή, ο οποίος μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα την εξέλιξη της θεραπείας.

Η Κατερίνα έκανε την επόμενη ακτινογραφία της τον Ιούνιο του 2017, η οποία μετρήθηκε σχετικά σταθερή στις 26 μοίρες. Σίγουρα πάντως καλύτερα από την αρχική της ακτινογραφία που είχε μετρηθεί στις 29 μοίρες. Παρακάτω μπορείτε να δείτε την πιο πρόσφατη ακτινογραφία και τις φωτογραφίες της Κατερίνας, περίπου 15 μήνες μετά την έναρξη των ασκήσεων με την μέθοδο Schroth. Το σώμα παραμένει εντελώς συμμετρικό και όλες οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες σε χαλαρή θέση. Κατά πάσα πιθανότητα λοιπόν η Κατερίνα θα έχει ολοκληρώσει την θεραπεία της για την σκολίωση μέσα στους επόμενους μήνες, έχοντας εξασφαλίσει και την μακροπρόθεσμη διατήρηση του αποτελέσματος της, μέσα από την εκπαίδευση για την καθημερινότητα της που έχει λάβει από το πρόγραμμα ασκήσεων με την μέθοδο Schroth. Με τις ασκήσεις Schroth κατάφερε όχι απλά να περιορίσει την επιδείνωση της σκολίωσης της και να μην χρειαστεί να βάλει κηδεμόνα, αλλά και να βελτιώσει σημαντικά την γωνία της σκολίωσης, την στροφή των σπονδύλων και την συμμετρία του σώματος της.

Ntoura Schroth xray comparisonNtoura 6 months

 

 Το παράδοξο της υπόθεσης πάντως συνέβη όταν η Κατερίνα επισκέφτηκε το νοσοκομείο ΚΑΤ για να δει τον Χειρούργο Ορθοπεδικό που αρχικά, πριν 15 μήνες, της είχε προτείνει να βάλει κηδεμόνα για 22 ώρες την ημέρα, ώστε να κάνει την ακτινογραφία της. Ο γιατρός της μόλις ενημερώθηκε από την ίδια πως τελικά δεν έβαλε κηδεμόνα, αλλά επέλεξε να κάνει Ειδικές Ασκήσεις για την Σκολίωση με την μέθοδο Schroth, εξαγριώθηκε, παρότι το αποτέλεσμα της θεραπείας ήταν αναμφισβήτητα εξαιρετικό και χωρίς κηδεμόνα. Στην αρχή αρνήθηκε να της επιτρέψει να βγάλει καινούρια ακτινογραφία, τόνισε με εμφατικό τρόπο πως η μέθοδος Schroth δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, ενώ στην ερώτηση της Κατερίνας πως γίνεται το σώμα της να είναι εντελώς συμμετρικό η απάντηση ήταν ότι την βοήθησε το βόλλεϋ, που έπαιζε 2 φορές την εβδομάδα. Μάλλον είχε ξεχάσει πως πριν 1,5 χρόνο της είχε πει να σταματήσει το βόλλεϋ γιατί τα πολλά άλματα που απαιτούνται δεν κάνουν καλό στην σκολίωση! Μετά από πίεση της Κατερίνας και της μητέρας της δέχτηκε να βγει μια καινούρια ακτινογραφία, την οποία μέτρησε (σκοπίμως?) 32 μοίρες. Τόνισε στην οικογένεια πως υπάρχει ξεκάθαρη επιδείνωση της σκολίωσης (μόλις 2 μοίρες σύμφωνα με την δικιά του υποκειμενική μέτρηση!) και σύστησε πάλι κηδεμόνα . Μετά την άρνηση της Κατερίνας να βάλει κηδεμόνα πρότεινε σαν εναλλακτική επιλογή να χειρουργηθεί με το σύστημα ApiFix. Φυσικά, η Κατερίνα αρνήθηκε και εξήγησε στον Ορθοπεδικο της πως είναι ήδη πολύ ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα της, πολύ χαρούμενη που το πέτυχε χωρίς να χρειαστεί να φορέσει κηδεμόνα και ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα των ασκήσεων Schroth υπό την καθοδήγηση του φυσικοθεραπευτή της.

Συνεπώς, ένα αναμφισβήτητα εξαιρετικό θεραπευτικό αποτέλεσμα χωρίς κηδεμόνα, μετατράπηκε με μεθοδικότητα σε δήθεν αποτυχημένο από τον Ορθοπεδικό της. Πρώτον, ακόμα και σωστή να ήταν η μέτρηση του στις 32 μοίρες, δεν υπάρχει καμία επιδείνωση της σκολίωσης μετά από 1,5 σχεδόν χρόνο και στην φάση ανάπτυξης του παιδιού, καθώς η επιδείνωση της σκολίωσης ορίζεται περισσότερο από 5 μοίρες. Δεύτερον, η απολύτως συμμετρική στάση του σώματος του παιδιού αποδόθηκε στο βόλλεϋ, που έκανε 2 φορές την εβδομάδα και της είχε συσταθεί να σταματήσει και όχι στην συστηματική και εντατική προσπάθεια της με τις Ειδικές Ασκήσεις για την Σκολίωση με την μέθοδο Schroth. Τρίτον, ακόμα και 32 μοίρες να ήταν η σκολίωση, πάλι δεν θα είχε πλέον ένδειξη για κηδεμόνα, καθώς η ανάπτυξη της έχει προχωρήσει ακόμα περισσότερο. Τέταρτον, πάλι δεν υπήρχε ένδειξη για να χειρουργηθεί με το σύστημα ApiFix, όπως της προτάθηκε. Δυστυχώς, φαίνεται πως το πολύ καλό αποτέλεσμα της Κατερίνας δεν άρεσε για κάποιους μη επιστημονικούς λόγους στον Ορθοπεδικό της.

Περιστατικό 9

Lakafosi Schroth exercises improvement

 

Η Φαίη είναι 8.5 ετών και διαγνώστηκε με σκολίωση μόλις είχε κλείσει τα 8 της χρόνια. Η γωνία της σκολίωσης της στην ακτινογραφία μετρήθηκε αρχικά 23 μοίρες στον θώρακα (δεξιά θωρακική σκολίωση) και 27 μοίρες στην μέση (αριστερή οσφυϊκή σκολίωση). Η αρχική σύσταση από τον γιατρό της ήταν να βάλει κηδεμόνα full-time. Οι γονείς της ψάχνοντας περισσότερο συγκέντρωσαν αρκετές γνώμες, με την συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών να προτείνουν άμεσα την εφαρμογή κηδεμόνα. Πράγματι, βάσει των ακτινολογικών ενδείξεων θεραπείας με κηδεμόνα, θεωρητικά θα έπρεπε να εφαρμοστεί κηδεμόνας, αφού η σκολίωση ξεπερνούσε τις 25 μοίρες στην ακτινογραφία. Όμως, η γωνία της σκολίωσης στην ακτινογραφία δεν θα πρέπει να είναι το μόνο κριτήριο για την εφαρμογή κηδεμόνα, γιατί η μέτρηση της γωνίας δεν είναι 100% αντικειμενική, έχοντας φυσιολογικές αποκλίσεις στα αποδεκτά όρια του λάθους μέτρησης, αλλά επίσης είναι εξαρτώμενη και από την θέση του ατόμου την στιγμή της λήψης.

Στην Φαίη λοιπόν, αφού εξετάστηκε κλινικά και ακτινολογικά από τον Εξειδικευμένο Φυσικοθεραπευτή Νίκο Καραβίδα, διαπιστώθηκε πως παρά το μέγεθος της γωνίας της σκολίωσης, η στροφή των σπονδύλων και του κορμού ήταν μικρή, κάτι που σήμαινε πως αυτή η σκολίωση ίσως τελικά και να μην είχε τόσο κακή πρόγνωση, ώστε να επιβάλλεται άμεσα η εφαρμογή κηδεμόνα. Η στροφή του κορμού κατά το τεστ επίκυψης με το σκολιώμετρο ήταν μόλις 4 μοίρες στον θώρακα και 5 στην μέση, δηλαδή στα όρια του να θεωρείται αξιολογήσιμη ή όχι.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πάντα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας είναι η ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού. Από τις έρευνες για την ανάπτυξη των κοριτσιών και την πρόγνωση της σκολίωσης, γνωρίζουμε πως η φάση της ραγδαίας ανάπτυξης (growth spurt) στα κορίτσια διαρκεί περίπου 2 χρόνια και εντοπίζεται περίπου στα 10-12 έτη. Η καμπύλη της ταχύτητας ανάπτυξης που βλέπετε παρακάτω, κάνει ένα μικρό peak περίπου στα 6 έτη και μετά ακολουθεί ένα σχετικό flattening, δηλαδή το παιδί δεν αναπτύσσεται τόσο γρήγορα, που σημαίνει πως αυτό το χρονικό διάστημα η σκολίωση δεν αναμένεται να είναι τόσο επιθετική. Επίσης, πρέπει να σκεφτούμε και το γεγονός πως η θεραπεία με κηδεμόνα σίγουρα κουράζει το παιδί και αν ξεκινήσει από τα 8 χρόνια, πιθανότατα όταν το παιδί θα το έχει πραγματικά μεγαλύτερη ανάγκη ίσως ήδη να έχει κουραστεί και να μην είναι συνεπές με το πρόγραμμα θεραπείας του. Είναι εξόχως σημαντικό συνεπώς να γίνει η σωστή θεραπεία την κατάλληλη χρονική στιγμή, για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

peak height velocity

 Σκεπτόμενος όλες αυτές τις παραμέτρους ο Νίκος Καραβίδας τελικά αποφάσισε να προτείνει αρχικά μόνο την εφαρμογή Ειδικών Φυσικοθεραπευτικών Ασκήσεων για την σκολίωση (PSSE) με την μέθοδο Schroth και πολύ τακτική παρακολούθηση. Ένας πραγματικά εξειδικευμένος και έμπειρος φυσικοθεραπευτής στην αντιμετώπιση της σκολίωσης, έχει την δυνατότητα με τα εργαλεία αξιολόγησης που χρησιμοποιεί (κλίμακες ασυμμετριών σώματος, σκολιώμετρο, κλινικές φωτογραφίες, μέτρηση σωματομετρικών στοιχείων κ.α.), να γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή την θετική ή αρνητική έκβαση της θεραπείας, ακόμα και χωρίς την χρήση ακτινογραφίας. Έτσι, θα μπορούσε να διακρίνει αν υπάρχει κάποια επιδείνωση και τότε να προτείνει θεραπεία με κηδεμόνα και ασκήσεις. 

Η Φαίη λοιπόν ξεκίνησε να εφαρμόζει το πρόγραμμα ασκήσεων Schroth καθημερινά,με απόλυτη συνέπεια, υπό την καθοδήγηση και την τακτική παρακολούθηση από τον Νίκο Καραβίδα. Ο κλινικός έλεγχος του πρώτους μήνες φανέρωνε σίγουρα μια σταθερότητα και ίσως μια πιθανή μικρή βελτίωση. Της συστήθηκε λοιπόν να κάνει ακτινογραφία στους 6 μήνες από την έναρξη της θεραπείας. Η πιο πρόσφατη ακτινογραφία φανέρωσε μια εντυπωσιακή βελτίωση στην γωνία της σκολίωσης, από 23 μοίρες στην θωρακική σκολίωση μετρήθηκε στις 16 μοίρες και από τις 27 μοίρες στην οσφυϊκή σκολίωση μετρήθηκε στις 13 μοίρες. Την ίδια στιγμή και το σκολιώμετρο έδειχνε βελτίωση και στην στροφή του κορμού.

Εδώ θα πρέπει βέβαια να τονιστεί πως η τόσο μεγάλη διαφορά στην μέτρηση της αρχικής και της δεύτερης ακτινογραφίας, ίσως να εξηγείται εν μέρει και από την θέση του παιδιού κατά την στιγμή της λήψης, χωρίς πάντως κανείς να είναι απολύτως σίγουρος. Μια πιθανή εκδοχή είναι στην πρώτη ακτινογραφία το παιδί να στεκόταν περισσότερο χαλαρό από το φυσιολογικό, ενώ στην δεύτερη (εκπαιδευμένη πλέον πολύ καλά να διατηρεί μια διορθωμένη στάση στην καθημερινότητα της μέσα από τις Ειδικές Ασκήσεις Schroth) ίσως να ήταν περισσότερο διορθωμένη από το φυσιολογικό. Η ακριβής θέση του σώματος του παιδιού την στιγμή της ακτινογραφίας είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί με ακρίβεια. Αυτό είναι κάτι που φανερώνει την ανάγκη να εξετάζονται πάντα και άλλες παράμετροι, εκτός της ακτινολογικής μέτρησης της σκολιωτικής γωνίας, στην επιλογή της θεραπείας.

Όλα τα παραπάνω εξηγήθηκαν αναλυτικά στην οικογένεια της Φαίης από τον Νίκο Καραβίδα και πριν την έναρξη της θεραπείας αλλά και μετά την δεύτερη ακτινογραφία, που έκανε εξαιρετικά χαρούμενους την Φαίη και την οικογένεια της. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αντικειμενική ενημέρωση του παιδιού και του οικογενειακού του περιβάλλοντος σχετικά με την σκολίωση. Δυστυχώς η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών αγνοεί σημαντικές παραμέτρους σχετικά με την πρόγνωση της σκολίωσης, αλλά και την αποτελεσματικότητα των Ειδικών Φυσικοθεραπευτικών Ασκήσεων για την Σκολίωση (PSSE) στον περιορισμό της επιδείνωσης σε μικρές σκολιώσεις. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, η δυσπιστία και η αμφισβήτηση μεγάλης πλειοψηφίας των γιατρών έχει δημιουργηθεί από τα πολύ αρνητικά αποτελέσματα που συχνά βλέπουν, από "δήθεν ειδικούς στην σκολίωση" φυσικοθεραπευτές, γυμναστές, χειροπρακτικούς, οστεοπαθητικούς κ.α.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν η πραγματική βελτίωση της σκολίωσης είναι λιγότερη από όση μετρήθηκε στην ακτινογραφία, δεν αναιρείται το απολύτως επιτυχημένο μέχρι στιγμής θεραπευτικό αποτέλεσμα της Φαίης. Η σκολίωση της όχι μόνο δεν επιδεινώθηκε, αλλά πιθανότατα βελτιώθηκε κιόλας, χωρίς να χρειαστεί να βάλει κηδεμόνα. Εννοείται πως συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα των ασκήσεων της και την τακτική παρακολούθηση, έχοντας όμως πλέον πολύ καλύτερες πιθανότητες να αποφύγει τον κηδεμόνα. Ακόμα και αν χρειαστεί εφαρμογή κηδεμόνα κατά την φάση της μέγιστης ανάπτυξης, θα έχει περιορίσει σημαντικά την χρονική εφαρμογή του και θα κάνει την σωστή θεραπεία, αν χρειαστεί, την κατάλληλη στιγμή. 

 

Περιστατικό 10

Dagres Schroth exercises scoliosis kyphosis improvement

Ο Δημήτρης, από τον Πύργο Ηλείας, διαγνώστηκε με σκολίωση και κύφωση, στην ηλικία των 15 ετών. Η γωνία της κύφωσης μετρήθηκε 60 μοίρες και η γωνία της σκολίωσης 18 μοίρες στον θώρακα (θωρακική σκολίωση) και 20 στην μέση (οσφυϊκή σκολίωση). Η σύσταση και των δύο Χειρούργων Ορθοπεδικών που τον αξιολόγησαν ήταν εφαρμογή κηδεμόνα και για την κύφωση και για την σκολίωση. Οι γονείς του Δημήτρη, ψάχνοντας την καλύτερη δυνατή επιλογή για το παιδί τους, οδηγήθηκαν στην Schroth Scoliosis & Spine Clinic, για να πάρουν μια ακόμα γνώμη.

Το στάδιο της ανάπτυξης του Δημήτρη ήταν Risser 1, κάτι που σήμαινε πως υπήρχε σημαντικό υπόλοιπο ανάπτυξης. Όμως κατά τον κλινικό και ακτινολογικό έλεγχο από τον Νίκο Καραβίδα, διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχαν όλα τα κριτήρια της κύφωσης Scheuermann, ενώ και η γωνία της σκολίωσης δεν ξεπερνούσε τις 25 μοίρες, που είναι το όριο εφαρμογής κηδεμόνα σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές κοινότητες SRS και SOSORT. Έτσι του προτάθηκε να ξεκινήσει την εφαρμογή ενός κατάλληλου προγράμματος Ειδικών Ασκήσεων για την Σκολίωση και την Κύφωση, με τις μεθόδους Schroth και SEAS, χωρίς κηδεμόνα.

Πράγματι, η διαφορά πάνω στο σώμα του Δημήτρη άρχιζε να διαφαίνεται από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες. Σε όλους τους επανελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα 12 μηνών, οι κλινικές μετρήσεις ήταν σταθερά βελτιωμένες και για την σκολίωση και για την κύφωση. Συνεπώς τον επόμενο ακτινολογικό έλεγχο τον έκανε σχεδόν 1 χρόνο μετά την εφαρμογή των ασκήσεων.

Η καινούρια ακτινογραφία φανέρωσε μια σημαντική βελτίωση της σκολίωσης (οσφυϊκής) από τις 20 στις 12 μοίρες,η θωρακική σκολίωση παρέμεινε σχετικά σταθερή, από τις 18 στις 17 μοίρες, ενώ η κύφωση του επίσης βελτιώθηκε σημαντικά από τις 60 στις 49 μοίρες. Επίσης, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, η στάση του σώματος και η συμμετρία της λεκάνης βελτιώθηκαν αρκετά. Κάτι που δίνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στο αποτέλεσμα των Ειδικών Ασκήσεων είναι το γεγονός πως η διόρθωση αυτή επιτεύχθηκε κατά την φάση της μέγιστης ανάπτυξης του παιδιού, από το Risser 1 έως το 3, όπου οι πιθανότητες επιδείνωσης της σκολίωσης και της κύφωσης ήταν ιδιατέρως αυξημένες. Και όλα αυτά χωρίς την εφαρμογή κηδεμόνα, όπως αρχικά του προτάθηκε και από τους 2 Ορθοπεδικούς που επισκέφτηκε, χωρίς να του δίνουν καμία εναλλακτική επιλογή.  

Περιστατικό 11

Kefi Schroth BSPTS exercises scoliosis treatment

Η Ευτυχία,14 ετών, διαγνώστηκε με σκολίωση 30 μοιρών, τον Οκτώβριο του 2016. Η σύσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ορθοπεδικών που απευθύνθηκε η οικογένεια της, ήταν εφαρμογή κηδεμόνα για 20-22 ώρες την ημέρα, χωρίς να τους δίνεται κάποια άλλη εναλλακτική επιλογή. Έτσι, ζήτησαν την γνώμη του Νίκου Καραβίδα για την περίπτωση της κόρης τους. Οι Ορθοπεδικοί, οι οποίοι σύστησαν τον κηδεμόνα προφανώς μέτρησαν απλώς την γωνία της σκολίωσης και επειδή μετρήθηκε περισσότερο από τις 25 μοίρες, πρότειναν την εφαρμογή κηδεμόνα. Όμως, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών επιστημονικών κοινοτήτων Scoliosis Research Society (SRS) και Society on Scoliosis Orthopedic and Rehabilitation Treatment (SOSORT), θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν περισσότεροι παράγοντες, με πιο σημαντικό το στάδιο της ανάπτυξης του παιδιού. 

Σύμφωνα με τον ακτινολογικό έλεγχο, το στάδιο της ανάπτυξης της Ευτυχίας ήταν Risser 3, ενώ είχε αδιαθετήσει περίπου 1,5 χρόνο νωρίτερα. Τα στοιχεία αυτά φανερώνουν σχετικά προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, άρα και μικρότερη πιθανότητα ραγδαίας επιδείνωσης της σκολίωσης. Πρόκειται για μια οριακή περίπτωση αναφορικά με την ένδειξη εφαρμογής κηδεμόνα. Όταν δεν υπάρχει σαφής ένδειξη για εφαρμογή κηδεμόνα, συνήθως η σύσταση του Νίκου Καραβίδα, είναι η εφαρμογή μόνο Ειδικών Ασκήσεων για την Σκολίωση (PSSE) με την μέθοδο Schroth, με ταυτόχρονη τακτική παρακολούθηση και επαναξιολόγηση της εξέλιξης της σκολίωσης. Έτσι και έγινε λοιπόν με την Ευτυχία, η οποία ξεκίνησε ένα εντατικό πρόγραμμα ασκήσεων Schroth, υπό την επίβλεψη του Νίκου Καραβίδα, με στόχο την παρεμπόδιση της επιδείνωσης της σκολίωσης και την εφαρμογή κηδεμόνα.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας της άρχισαν να προδιαγράφονται από τους πρώτους μήνες και για αυτό τον λόγο η επόμενη ακτινογραφία της δεν ήταν σύντομα, αλλά σε 12 μήνες. Όταν ένας εξειδικευμένος Φυσικοθεραπευτής παρακολουθεί την εξέλιξη της σκολίωσης, μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή με μεγάλη σιγουριά να γνωρίζει αν υπάρχει επιδείνωση ή όχι. Η πιο πρόσφατη ακτινογραφία της Ευτυχίας φανέρωσε μια σημαντική βελτίωση της σκολίωσης της, από τις 30 μοίρες στις 23. Συνεπώς, όχι απλά δεν χρειάστηκε να φορέσει κηδεμόνα για να σταθεροποιήσει την σκολίωση της, αλλά κατάφερε με τις ασκήσεις Schroth να βελτιώσει αισθητα την γωνία της σκολίωσης και την συνολικότερη συμμετρία και στάση σώματος της. Πλέον, η ανάπτυξη της έχει προχωρήσει αρκετά περισσότερο, οπότε ο κίνδυνος επιδείνωσης και το σενάριο εφαρμογής κηδεμόνα απομακρύνθηκε ακόμα περισσότερο. Η Ευτυχία θα συνεχίσει για κάποιο χρονικό διάστημα τις ασκήσεις της σε έναν όχι τόσο εντατικό ρυθμό.

 

Σε όσες περιπτώσεις υπάρχει πραγματική ένδειξη εφαρμογής κηδεμόνα στην Schroth Scoliosis & Spine Clinic, θα σας προταθεί ο κατάλληλος τύπος κηδεμόνα για την σκολίωση σας, το ωράριο εφαρμογής, ενώ ο σχεδιασμός του κηδεμόνα και οι όποιες τροποποιήσεις θα γίνουν με βάση τις αναλυτικές οδηγίες που θα δώσει ο Εξειδικευμένος Φυσικοθεραπευτής Καραβίδας Νίκος. 

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα μας με κηδεμόνα και Ασκήσεις Schroth

4.6481481481481 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (54 Votes)

menu