Schroth Scoliosis & Spine Clinic

Παρακολούθηση θεραπείας σκολίωσης

Ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια επιτυχίας της αντιμετώπισης της σκολίωσης είναι η κατάλληλη παρακολούθηση της πορείας της θεραπείας. Για τον σωστό έλεγχο απαιτούνται μια σειρά κλινικών και ακτινολογικών μετρήσεων, που γίνονται από τον Εξειδικευμένο Φυσικοθεραπευτή στην μέθοδο Schroth. Οι κλινικές μετρήσεις είναι εξαιρετικής σημασίας διότι επιτρέπουν στην θεραπευτική ομάδα να γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή την θετική ή αρνητική έκβαση της θεραπείας, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις.

scoliosis therapy evaluation tools

Δυστυχώς, αρκετά συχνά ένα παιδί ή ενήλικας υποβάλλονται σε θεραπείες για την σκολίωση, χωρίς να υπάρχει σωστή παρακολούθηση με αποτέλεσμα η σκολίωση να επιδεινώνεται δίχως να το αντιληφθεί κανείς. Η συνηθέστερη σύσταση των ορθοπεδικών είναι ένας τακτικός επανέλεγχος ανά 3,6 ή 12 μήνες αναλόγως την περίσταση. Όμως, στο μεσοδιάστημα του επανελέγχου κανένας δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της σκολίωσης κι έτσι συχνά η σκολίωση επιδεινώνεται και αυτό ανακαλύπτεται σε μια μεταγενέστερη ακτινογραφία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ορθοπεδικών θα μετρήσει μόνο μια ακτινογραφία και θα την συγκρίνει με την προηγούμενη. Αυτή η σύγκριση όμως δεν είναι αρκετή από μόνη της να στοιχειοθετήσει την επιτυχή η ανεπιτυχή εξέλιξη της θεραπείας, καθώς η μέτρηση της ακτινογραφίας εξαρτάται από την θέση του ατόμου την στιγμή της λήψης και δεν είναι μια πλήρως αντικειμενική μέτρηση, αφού το ποσοστό λάθους φτάνει ή ξεπερνάει τις 5-7 μοίρες. Κάτι που σημαίνει πως μπορεί το άτομο να στάθηκε καλύτερα ή χειρότερα από την φυσιολογική θέση που πρέπει να έχει κανονικά κατά την λήψη της ακτινογραφίας και η ακτινολογική εικόνα να διαφέρει λίγο ή πολύ από την πραγματική κλινική εικόνα του.

Πολύ συχνό είναι το φαινόμενο ένα παιδί να εφαρμόζει με συνέπεια την θεραπεία που του έχει προταθεί, είτε μόνο με ασκήσεις, είτε μόνο με κηδεμόνα, είτε σε συνδυασμό κηδεμόνα και ασκήσεων, και η θεραπευτική ομάδα που τον παρακολουθεί (ορθοπεδικός, τεχνικός κηδεμόνα, φυσικοθεραπευτής) να θεωρεί πως η θεραπεία πηγαίνει πολύ καλά, χωρίς όμως ουσιαστικά να ελέγχει και να γνωρίζει την πραγματική εξέλιξη της σκολίωσης. Με συνέπεια όταν γίνεται μια ακτινογραφία μετά από κάποιους μήνες να φανερώνει μια σημαντική επιδείνωση της σκολίωσης, κάτι που οδηγεί στην απογοήτευση το παιδί και την οικογένεια του.

spinthouraki scoliosis progression

Άλλο παράδειγμα κακής παρακολούθησης είναι οι ακτινογραφίες με κηδεμόνα, οι οποίες πρέπει να γίνονται στις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του κηδεμόνα. Κάποιες φορές δεν ζητώνται καθόλου από τον θεράποντα ιατρό, κάτι που είναι λάθος γιατί έτσι δεν διαπιστώνεται η διορθωτική ικανότητα του κηδεμόνα. Άλλοτε όμως που γίνονται και η μέτρηση τους δεν δείχνει κάποια ικανοποιητική διόρθωση, ο ορθοπεδικός και ο τεχνικός του κηδεμόνα δεν το λαμβάνουν υπόψιν τους και το παιδί συνεχίζει την θεραπεία του και η σκολίωση μεγαλώνει «μέσα» στον κηδεμόνα.  Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση που η αρχική διόρθωση του κηδεμόνα είναι ικανοποιητική, αλλά τα σωματομετρικά στοιχεία του παιδιού αλλάζουν (αύξηση ύψους, βάρους, περιφέρειας κτλ) και η εφαρμογή του κηδεμόνα δεν είναι η κατάλληλη πια. Συνεπώς, θα πρέπει να γίνονται πολύ περισσότερες μετρήσεις που θα δίνουν μεγαλύτερη εγκυρότητα στον έλεγχο της προόδου της θεραπείας.

Lukitsakos scoliosis progression in brace

Στην Schroth Scoliosis & Spine Clinic εξασφαλίζεται η ορθή παρακολούθηση της θεραπείας με μια σειρά μετρήσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αναλυτικά οι μετρήσεις που πραγματοποιούνται είναι οι εξής:

Ακριβής μέτρηση της γωνίας Cobb ακτινολογικά, με το πρόγραμμα Surgimap στον υπολογιστή

-Ακριβής μέτρηση της διορθωτικής ικανότητας του κηδεμόνα στις ακτινογραφίες με κηδεμόνα (in-brace xrays)

-Ακριβής μέτρηση της στροφής των σπονδύλων ακτινολογικά

-Υπολογισμός του σταδίου ανάπτυξης του παιδιού ακτινολογικά (Risser sign), σημαντικό στοιχείο στην πρόγνωση της σκολίωσης

-Ακριβής μέτρηση της στροφής του κορμού με το σκολιώμετρο

-Σπιρομέτρηση, για την αναπνευστική ικανότητα του ατόμου, σε θωρακικές σκολιώσεις

-Μέτρηση έκπτυξης θωρακικού τοιχώματος

-Μέτρηση ύψους, βάρους, ύψους κορμού, περιφέρειας, ανοίγματος χεριών

-Μέτρηση των ασυμμετριών του σώματος (ασυμμετρίες σε ώμους, θώρακα, ωμοπλάτη, μέση, λεκάνη) με επιστημονικά τεκμηριωμένες κλίμακες όπως η TRACE και η POTSI

-Λήψη κατάλληλων φωτογραφιών για έλεγχο της κλινικής εικόνας του ατόμου

-Μέτρηση των ειδικά σχεδιασμένων ερωτηματολογίων SRS-22, Brace Questionnaire και TAPS

Αξιολόγηση όλων των παραμέτρων που καταγράφονται στην επιφανειακή τοπογραφία με το σύστημα Formetric 4D, αποφέυγοντας την συνεχόμενη έκθεση στην ακτινοβολία με τις ακτινογραφίες

Formetric4D

Οι κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών επιστημονικών κοινοτήτων Scoliosis Research Society (SRS) και Society on Scoliosis Orthopedic and Rehabilitation Treatment (SOSORT) επιτάσσουν την σύσταση θεραπευτικής ομάδας για την αντιμετώπιση της σκολίωσης, που θα αποτελείται από τον Ορθοπεδικό, τον Τεχνικό Ορθοπεδικό του κηδεμόνα και τον Εξειδικευμένο Φυσικοθεραπευτή. Ο ρόλος του Εξειδικευμένου Φυσικοθεραπευτή είναι ο πιο σημαντικός στην παρακολούθηση της θεραπείας, καθώς είναι αυτός που έχει την δυνατότητα να ασχολείται περισσότερο με το παιδί και να κάνει όλες τις απαραίτητες μετρήσεις που εξασφαλίζουν με αξιοπιστία την πραγματική έκβαση της θεραπείας.

Στην Schroth Scoliosis & Spine Clinic με την κατάλληλη παρακολούθηση της θεραπείας μπορεί επίσης να μειωθεί σημαντικά η έκθεση στην ακτινοβολία με τις τακτικές ακτινογραφίες που ζητούν συχνά οι ορθοπεδικοί για να ελέγχουν την εξέλιξη της πάθησης. Ο περιορισμός των ακτινογραφιών είναι σαφής οδηγία των διεθνών επιστημονικών κοινοτήτων. Το πλήρως οργανωμένο online σύστημα παρακολούθησης της Schroth Scoliosis & Spine Clinic δίνει την δυνατότητα άμεσης διαδικτυακής ενημέρωσης του θεράποντος ιατρού σας, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες ενός επιτυχημένου θεραπευτικού αποτελέσματος.

Δείτε εδώ μερικά από τα αποτελέσματα μας στην θεραπεία της σκολίωσης:

S.A. Schroth BSPTS exercises scoliosis treatment Schroth Scoliosis Spine Clinic

P.E. Schroth BSPTS exercises improvement Schroth Scoliosis Spine Clinic

M.E. photos Schroth BSPTS improvement Schroth Scoliosis Spine Clinic

M.I. photos Schroth BSPTS improvement Schroth Scoliosis Spine Clinic

P.M. ApiFix preop Schroth treatment result Schroth Scoliosis Spine Clinic

Σεμινάρια Schroth για Φυσικοθεραπευτές

Σκολίωση

Εφηβική ιδιοπαθής σκολίωση

Συγγενής σκολίωση

Νηπιακή σκολίωση

Σκολίωση Ενηλίκων

Νευρομυική σκολίωση

Παιδική σκολίωση

ΚΥΦΩΣΗ

ΑΛΛΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ