Schroth Scoliosis & Spine Clinic

Asklepios Katharina Schroth Klinik – Schroth ISST (Germany)

Ο Νίκος Καραβίδας πιστοποιήθηκε στην εφαρμογή της μεθόδου Schroth από την Asklepios Katharina Schroth Klinik, τον Ιούλιο του 2018, έχοντας ως εκπαιδευτή τον Axel Hennes, ιδρυτή του International Schroth Scoliosis Therapy (ISST). Έτσι έχει γίνει ο μοναδικός Φυσικοθεραπευτής παγκοσμίως που έχει λάβει την πιστοποίηση του από όλες τις επίσημες σχολές της μεθόδου Schroth, το Barcelona Scoliosis Physical Therapy School (στο οποίο είναι Επίσημος Εκπαιδευτής/Official Instructor) του Dr. Manuel Rigo, το Schroth Best Practice του Dr. Hans Rudolf Weiss και το ISST Schroth- Asklepios Katharina Schroth Klinik με τον Axel Hennes.

Οι τρεις διαφορετικές αυτές σχολές, πιστοποιούν Θεραπευτές, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιούν διεθνώς τον κατοχυρωμένο τίτλο Schroth Therapist. Βέβαια υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην εφαρμογή της μεθόδου, αναλόγως την σχολή. Η μέθοδος Schroth BSPTS, αποτελεί την κοντινότερη στην αρχική μέθοδο Schroth, εμπλουτισμένη με περισσότερα στοιχεία που κάνουν ακόμα πιο ακριβείς τις διορθώσεις όλων των κυρτωμάτων, βασισμένων στην κλινική εμπειρία του Dr. Manuel Rigo. Η μέθοδος Schroth ISST (German Schroth) έχει επίσης σαν βάση την μέθοδο Schroth, όμως διαφέρει αισθητά από την αρχική και γνήσια εκδοχή της μεθόδου, όπως εφαρμοζόταν από την Katharina Schroth και την κόρη της Christa Lehnert Schroth, χρησιμοποιώντας διαφορετική ταξινόμηση και δίνοντας έμφαση κυρίως στην αντιμετώπιση του κύριου κυρτώματος. Η μέθοδος Schroth Best Practice, αποτελεί την πιο απλουστευμένη μορφή της μεθόδου, διαφέροντας επίσης σημαντικά από την αρχική εκδοχή, ενώ δεν είναι το ίδιο αναγνωρισμένη διεθνώς, όσο οι προηγούμενες δύο σχολές.

ISST course 2018 Axel Nikos

Σχετικά με την εκπαίδευση των Θεραπευτών, υπάρχουν επίσης σημαντικές διαφορές, με την μέθοδο Schroth BSPTS να προσφέρει αναλυτικότερη εκπαίδευση σχετικά με την αντιμετώπιση της σκολίωσης (μέτρηση ακτινογραφιών, κλινικές μετρήσεις, μετρήσεις παραμέτρων λεκάνης, πρόγνωση, θεραπευτικές ενδείξεις, εμβιομηχανική κηδεμόνων, ερευνητικά δεδομένα κ.α.), συγκριτικά με τις άλλες δύο σχολές. Άλλωστε το BSPTS είναι η μόνη σχολή Schroth που έχει και Level 2 (C2 course), για να μπορεί κάποιος να διατηρήσει εφ’όρου ζωής την πιστοποίηση που έλαβε με το Level 1 (C1 course). Επίσης, το BSPTS είναι η μοναδική σχολή Schroth, που ακόμα παρέχει την πιστοποίηση αποκλειστικά σε Φυσικοθεραπευτές, όπως αρμόζει σε μια αμιγώς Φυσικοθεραπευτική μέθοδο. 

Δείτε εδώ πληροφοριες για το μοναδικό σεμινάριο της μεθόδου Schroth, από το BSPTS, που διδάσκεται στην Ελλάδα και στην Ελληνική γλώσσα.

H Asklepios Klinik βρίσκεται στο Bad-Sobernheim, μια μικρή πόλη κοντά στην Φρανκφούρτη. Η κλινική ουσιαστικά ιδρύθηκε το 1960 από την Katharina Schroth και την κόρη της Christa Lehnert-Schroth. Ξεκίνησε με μόλις ένα μικρό κτίριο, στο οποίο διαρκώς ενσωματώνονταν περισσότερα κτίρια, καθώς η ζήτηση ήταν διαρκώς αυξανόμενη λόγω των πολύ καλών αποτελεσμάτων από την χρήση της μεθόδου Schroth.

Η κλινική πουλήθηκε στο Asklepios group το 1997, μεταφέρθηκε σε ένα μαγευτικό σημείο στο Nachtigallental του Bad-Sobernheim, εκεί όπου βρίσκεται και σήμερα, ενώ μετονομάστηκε σε Asklepios Katharina Schroth Klinik, προς τιμήν της εφευρέτριας της μεθόδου Katharina Schroth.

Asklepios Klinik Bad Sobernheim

Η κλινική έχει την δυνατότητα να φιλοξενεί ταυτόχρονα έως και 180 ασθενείς, οι οποίοι έχουν το δικό τους ξεχωριστό δωμάτιο. Οι ασθενείς είναι ηλικίας 7 έως 70 ετών, με την πλειοψηφία τους να είναι στην ηλικία των 12-16 ετών. Η παραμονή στην κλινική καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία για τους κατοίκους Γερμανίας (το συνολικό κόστος αγγίζει τα 4000 ευρώ) ανεξαρτήτως ηλικίας, ακόμα και για τους ενηλίκους συνεπώς. Τα παιδιά, μετά από σύσταση ορθοπεδικού, μπορούν να επισκέπτονται την κλινική μία φορά τον χρόνο, ενώ οι ενήλικοι συνήθως μία φορά κάθε τρία χρόνια και να διαμένουν για 4 εβδομάδες, εφαρμόζοντας το εντατικό πρόγραμμα ασκήσεων με την μέθοδο Schroth. Αυτό όμως δεν εμποδίζει πλήθος ασθενών από όλα τα μέρη του κόσμου να καταφτάνουν στην Γερμανία για να αναζητήσουν θεραπεία στο πρόβλημα τους.

Asklepios Klinik Bad Sobernheim

Στην κλινική, εκτός από το καθαρά ιατρικό και φυσικοθεραπευτικό κομμάτι με την μέθοδο Schroth, υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη, γενικότερη εκπαίδευση, επαγγελματικός προσανατολισμός, εκπαίδευση για τις καθημερινές δραστηριότητες και διατροφικές συμβουλές. Στον καταπράσινο περιβάλλοντα χώρο της κλινικής υπάρχουν πολλά γήπεδα και χώροι άθλησης, ενώ στο εσωτερικό υπάρχουν πισίνες.

Το εντατικό πρόγραμμα (Scoliosis Intensive In-patient Rehabilitation) διαρκεί 3 έως 5 εβδομάδες και περιλαμβάνει:

  • Ασκήσεις της μεθόδου Schroth σε γκρουπ 2 Χ 1.5 h κάθε μέρα
  • Λειτουργικές δραστηριότητες και αθλοπαιδιές 2 h κάθε μέρα
  • Μασάζ 1 φορά / εβδ
  • Ειδική αναπνευστική θεραπεία 1 φορά / εβδ
  • Σχολικά μαθήματα 10 h / εβδ
  • Ατομική φυσικοθεραπεία όπου αυτό απαιτείται, π.χ. ασκήσεις για τον αυχένα, flatback, εκπαίδευση ισορροπίας κτλ.

 

Asklepios Klinik Bad Sobernheim

Σεμινάρια Schroth για Φυσικοθεραπευτές

Σκολίωση

Εφηβική ιδιοπαθής σκολίωση

Συγγενής σκολίωση

Νηπιακή σκολίωση

Σκολίωση Ενηλίκων

Νευρομυική σκολίωση

Παιδική σκολίωση

ΚΥΦΩΣΗ

ΑΛΛΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ