Schroth Scoliosis & Spine Clinic

Αποτελέσματα θεραπείας της Κύφωσης (μόνο με Ειδικές Ασκήσεις, χωρίς κηδεμόνα)

Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποια από τα αποτελέσματα μας στην Schroth Scoliosis & Spine Clinic, εφαρμόζοντας μόνο Ειδικές Ασκήσεις για την Κύφωση, με τις μεθόδους Schroth και SEAS, χωρίς κηδεμόνα:

Περιστατικό 1 (Κύφωση Scheuermann Ενηλίκων)

 v.i.adult kyphosis correction schroth scoliosis spine clinic

Η Ι. ξεκίνησε την θεραπεία στην κλινική μας σε ηλικία 36 ετών και κατάγεται από την Ζάκυνθο. Γνώριζε για την κύφωση της από την εφηβεία της, όμως ποτέ δεν έκανε κάποια ουσιαστική αντιμετώπιση. Έτσι η κύφωση συνέχιζε να αυξάνεται και στην ενήλικη ζωή της και κάποια στιγμή άρχισε να πονάει και στην πλάτη της. Αναζητώντας λύση στο πρόβλημα της απευθύνθηκε σε ιδιωτικό κέντρο παθήσεων σπονδυλικής στήλης στην Αθήνα, όπου η σύσταση του Ορθοπεδικού ήταν κηδεμόνας μαζί με ασκήσεις. Όμως, της εξήγησε πως θα πρέπει οπωσδήποτε να βάλει κηδεμόνα, γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσε να έχει κανένα καλό αποτέλεσμα και η κατάσταση της στο μέλλον θα χειροτέρευε. Αναζητώντας εναλλακτική επιλογή η Ιωάννα επισκέφθηκε την Schroth Scoliosis & Spine Clinic.

Η διάγνωση της κύφωσης επιβεβαιώθηκε, όμως της εξηγήθηκε πως δεν έχει καμία ένδειξη να βάλει κηδεμόνα σε αυτή την ηλικία και ότι θα πρέπει να ακολουθήσει μόνο ένα κατάλληλο πρόγραμμα ασκήσεων με τις μεθόδους Schroth και SEAS. Ήδη στους πρώτους 3 μήνες, είχε ανακουφιστεί πλήρως από τις ενοχλήσεις της και η στάση του σώματος της ήταν αισθητά βελτιωμένη. 

Στην ακτινογραφία την οποία έκανε 8 μήνες μετά την έναρξη των ασκήσεων διαπιστώθηκε μια πολύ σημαντική βελτίωση της κύφωσης από τις 67 στις 48 μοίρες. Παίρνοντας κίνητρο από το πολύ καλό αποτέλεσμα της συνέχισε το ίδιο συστηματικά να κάνει τις ασκήσεις στο σπίτι της. Η επόμενη ακτινογραφία της, 2 περίπου χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας της ήταν ακόμα καλύτερη, με την γωνία της κύφωσης να έχει μειωθεί περαιτέρω στις 41 μοίρες. Η συνολική διόρθωση της γωνίας συνεπώς ήταν 26 μοίρες, εφαρμόζοντας μόνο ασκήσεις στην Schroth Scoliosis & Spine Clinic!

Η περίπτωση της Ι. φανερώνει την αποτελεσματικότητα των Ειδικών Ασκήσεων για την Κύφωση, με τις μεθόδους Schroth και SEAS, ακόμα και σε ενηλίκους, με αρκετή δυσκαμψία και πόνους, όπως επίσης και ότι ακόμα και άτομα εκτός Αθηνών, χωρίς την δυνατότητα για πολύ τακτικές συνεδρίες στην κλινική μας, μπορούν να έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα, αν εφαρμόσουν με συνέπεια ένα κατάλληλο πρόγραμμα ασκήσεων. 

Περιστατικό 2 

M.K. kyphosis treatment Schroth exercises no brace Schroth Scoliosis Spine Clinic

Η Κ. διαγνώστηκε με εφηβική κύφωση στα 13 της χρόνια. Η γωνία της κύφωσης στην ακτινογραφία της μετρήθηκε 54 μοίρες. Η σύσταση από τον Ορθοπεδικό της ήταν να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ειδικών φυσικοθεραπευτικών ασκήσεων ώστε να αποφύγει την επιδείνωση της κύφωσης και την εφαρμογή κηδεμόνα, οπότε παρέπεμψε απευθείας στην Schroth Scoliosis & Spine Clinic. 

Η Κ. ξεκίνησε να εφαρμόζει με μεγάλη συνέπεια το πρόγραμμα των ασκήσεων της στο σπίτι και ανά τακτά διαστήματα έκανε συνεδρίες στην κλινική μας, υπό την επίβεψη των φυσικοθεραπευτών μας, για να γίνονται και οι απαραίτητες κλινικές μετρήσεις σχετικά με την πορεία της θεραπείας. Η στάση του σώματος της άρχισε από τους πρώτους μήνες να δείχνει αισθητα βελτιωμένη για αυτό και η επόμενη ακτινογραφία ζητήθηκε από τον κ.Καραβίδα να γίνει μετά από 14 μήνες, καθώς δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι το θεραπευτικό αποτέλεσμα ήταν επιτυχημένο, ώστε να αποφευχθεί και η συχνή έκθεση στην ακτινοβολία.

Η ακτινογραφία της έδειξε ότι η γωνία της κύφωσης είχε μειωθεί σημαντικά από τις 54 στις 32 μοίρες, ενώ η στάση του σώματος της ήταν πλέον πολύ πιο ευθυτενής. Συνεχίζει την θεραπεία της, με στόχο την διατήρηση του αποτέλεσματος μέχρι την ολοκλήρωση της ανάπτυξης της, όμως έχει ξεφύγει εντελώς από την πιθανότητα εφαρμογής κηδεμόνα και έχει ένα εξαιρετικό θεραπευτικό αποτέλεσμα. 

Περιστατικό 3 (Κύφωση Scheuermann Ενηλίκων)

M.E. kyphosis correction Schroth exercises Schroth Scoliosis Spine Clinic

Ο Ε., 22 ετών, είχε διαγνωστεί με κύφωση τύπου Scheuermann από την εφηβεία του. Παρότι φόρεσε συστηματικά κηδεμόνα για περίπου 4 χρόνια, η κύφωση του επιδεινώθηκε, καθώς ο κηδεμόνας του δεν ήταν αποτελεσματικός, ενώ κανένας γιατρός δεν του πρότεινε να κάνει και ένα κατάλληλο πρόγραμμα ασκήσεων. Στην ενήλικη ζωή του, ξεκίνησαν έντονες ενοχλήσεις στην πλάτη του και η γωνία της κύφωσης πλέον είχε φτάσει στις 72 μοίρες. Η πρόταση των Ορθοπεδικών που επισκέφτηκε ήταν η χειρουργική αντιμετώπιση της κύφωσης του. 

Ο Ε. αναζητώντας μια διαφορετική αντιμετώπιση, θέλοντας να αποφύγει το χειρουργείο στην πλάτη του, επισκέφτηκε την Schroth Scoliosis & Spine Clinic, τον Μάιο του 2018. Ξεκίνησε να εφαρμόζει το πρόγραμμα των ασκήσεων της μεθόδου Schroth στο σπίτι του, ενώ ανά τακτά διαστήματα έκανε συνεδρίες υπό την επίβλεψη του Νίκου Καραβίδα. 

Ήδη από τις πρώτες εβδομάδες οι πόνοι στην πλάτη του είχαν μειωθεί σημαντικά και μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, είχαν πλήρως εξαφανιστεί. Ο ίδιος είχε αρχίσει να νιώθει καλύτερα το σώμα του και να διατηρεί μια σωστότερη στάση σώματος κατά την διάρκεια της ημέρας.

Τον Ιανουάριο του 2019, στην ακτινογραφία που έκανε η γωνία της κύφωσης μετρήθηκε 12 μοίρες λιγότερο, στις 60 μοίρες. Ταυτόχρονα δεν νιώθει καμία ενόχληση και η στάση του σώματος του, όπως και η ελαστικότητα της σπονδυλικής του στήλης έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Η περίπτωση του Ε. είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ακόμα και μεγάλες σε μέγεθος κυφώσεις τύπου Scheuermann, με δυσκαμψία, μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεγάλη επιτυχία με τις ασκήσεις της μεθόδου Schroth.

 

 

Περιστατικό 4 (Εφηβική Κύφωση)

A.A. kyphosis improvement schroth scoliosis spine clinic

Η Α. διαγνώστηκε με κύφωση στην ηλικία των 12 ετών. Αρχικά η γωνία της κύφωσης της ήταν 40 μοίρες, οπότε ο γιατρός της ήταν αρκετά επιφυλακτικός για την πιθανότητα να αποφύγει τον κηδεμόνα. Παρόλαυτα η αρχική του σύσταση ήταν παρακολούθηση με καινούρια ακτινογραφία μετά από 6 μήνες. Η νέα της ακτινογραφία έδειξε ραγδαία επιδείνωση από τις 40 στις 55 μοίρες. Η σύσταση του γιατρού της αυτή τη φορά ήταν πως δεν πρόκειται να αποφύγει τον κηδεμόνα.

Οι γονείς της Α. επισκέφτηκαν την Schroth Scoliosis & Spine Clinic, για μια δεύτερη γνώμη. Η σύσταση του Νίκου Καραβίδα ήταν να ξεκινήσει μόνο με ένα πρόγραμμα Ειδικών Ασκήσεων για την Κύφωση με τις μεθόδους Schroth και SEAS, χωρίς την ανάγκη εφαρμογής κηδεμόνα. Η Α. ήταν απολύτως συνεπής με τις ασκήσεις της και η επόμενη της ακτινογραφία (02/2018) έδειξε πως η κύφωση της μειώθηκε σημαντικά από τις 55 στις 42 μοίρες. Επίσης, η στάση του σώματος της πλέον ήταν εμφανώς βελτιωμένη. Στην επανέλεγχο ο γιατρός της δεν μπορούσε να πιστέψει πως βελτιώθηκε τόσο σημαντικά και σε αυτό το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η κύφωση της και συνέναισε να συνεχίσει μόνο με τις ασκήσεις της.

Περιστατικό 5 (Κύφωση Ενηλίκων)

N.K. kyphosis improvement schroth seas exercises Schroth scoliosis spine clinic

Η Κ. (28 ετών) επισκέφτηκε το κέντρο μας τον Νοέμβριο του 2017, με έντονες ενοχλήσεις στην πλάτη της σε καθημερινή βαση και με διεγνωσμένη κύφωση από την εφηβεία της. Η γωνία της κύφωσης της τότε ήταν 57 μοίρες, αρκετά περισσότερο από τα λεγόμενα φυσιολογικά όρια (25 με 45 μοίρες). Κατά καιρούς είχε επισκεφτεί πολλούς Ορθοπεδικούς, οι οποίοι της έλεγαν ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αντιμετώπιση για το πρόβλημα της και ότι θα πρέπει να μάθει να ζει με τις ενοχλήσεις της, γιατί η κύφωση στους ενηλίκους δεν διορθώνεται. Όταν ξεκίνησε την θεραπεία της στο κέντρο Schroth Scoliosis & Spine Clinic ήταν αρκετά δύσπιστη σχετικά με το αποτέλεσμα που θα μπορούσε να έχει, καθώς όποιες προσπάθειες αντιμετώπισης είχε κάνει στο παρελθόν δεν την είχαν βοηθήσει καθόλου. 

Παρόλαυτα εφάρμοσε το πρόγραμμα ασκήσεων της με μεγάλη συνέπεια, κάνοντας ανά τακτά διαστήματα συνεδρίες υπό την επίβλεψη του Φυσικοθεραπευτή Καραβίδα Νίκου, αλλά και ασκήσεις στο σπίτι της 5-6 φορές την εβδομάδα. Μετά από μερικές μόλις εβδομάδες οι ενοχλήσεις που είχε όλα αυτά τα χρόνια, είχαν σχεδόν εξαφανιστεί, ενώ σύντομα άρχισε να αισθάνεται ότι η στάση του σώματος της αλλάζει προς το καλύτερο και ήταν σε θέση να το διατηρεί και μέσα στην ημέρα της.

Η ακτινογραφία που έκανε 10 μήνες αργότερα έδειξε μια πολύ μεγάλη βελτίωση στην γωνία της κύφωσης, η οποία μειώθηκε από τις 57 στις 49 μοίρες, ενώ σημαντικά καλύτερη ήταν και η στάση του σώματος της και πλέον δεν είχε καθόλου ενοχλήσεις.Η περίπτωση της Κ. δείχνει πως σαφώς και η κύφωση στους ενηλίκους μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με ένα κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης, καθώς και οι όποιες ενοχλήσεις ή πόνοι υπάρχουν.

Περιστατικό 6 (Εφηβική Κύφωση)

D.D. Schroth exercises scoliosis kyphosis improvement schroth scoliosis spine clinic

Ο Δ., από τον Πύργο Ηλείας, διαγνώστηκε με σκολίωση και κύφωση, στην ηλικία των 15 ετών. Η γωνία της κύφωσης μετρήθηκε 60 μοίρες και η γωνία της σκολίωσης 18 μοίρες στον θώρακα (θωρακική σκολίωση) και 20 στην μέση (οσφυϊκή σκολίωση). Η σύσταση και των δύο Χειρούργων Ορθοπεδικών που τον αξιολόγησαν ήταν εφαρμογή κηδεμόνα και για την κύφωση και για την σκολίωση. Οι γονείς του Δ., ψάχνοντας την καλύτερη δυνατή επιλογή για το παιδί τους, οδηγήθηκαν στην Schroth Scoliosis & Spine Clinic, για να πάρουν μια ακόμα γνώμη.

Το στάδιο της ανάπτυξης του Δ. ήταν Risser 1, κάτι που σήμαινε πως υπήρχε σημαντικό υπόλοιπο ανάπτυξης. Όμως κατά τον κλινικό και ακτινολογικό έλεγχο από τον Νίκο Καραβίδα, διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχαν όλα τα κριτήρια της κύφωσης Scheuermann, ενώ και η γωνία της σκολίωσης δεν ξεπερνούσε τις 25 μοίρες, που είναι το όριο εφαρμογής κηδεμόνα σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές κοινότητες SRS και SOSORT. Έτσι του προτάθηκε να ξεκινήσει την εφαρμογή ενός κατάλληλου προγράμματος Ειδικών Ασκήσεων για την Σκολίωση και την Κύφωση, με τις μεθόδους Schroth και SEAS, χωρίς κηδεμόνα.

Πράγματι, η διαφορά πάνω στο σώμα του Δ. άρχιζε να διαφαίνεται από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες. Σε όλους τους επανελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα 12 μηνών, οι κλινικές μετρήσεις ήταν σταθερά βελτιωμένες και για την σκολίωση και για την κύφωση. Συνεπώς τον επόμενο ακτινολογικό έλεγχο τον έκανε σχεδόν 1 χρόνο μετά την εφαρμογή των ασκήσεων.

Η καινούρια ακτινογραφία φανέρωσε μια σημαντική βελτίωση της σκολίωσης (οσφυϊκής) από τις 20 στις 12 μοίρες,η θωρακική σκολίωση παρέμεινε σχετικά σταθερή, από τις 18 στις 17 μοίρες, ενώ η κύφωση του επίσης βελτιώθηκε σημαντικά από τις 60 στις 49 μοίρες. Επίσης, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, η στάση του σώματος και η συμμετρία της λεκάνης βελτιώθηκαν αρκετά. Κάτι που δίνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στο αποτέλεσμα των Ειδικών Ασκήσεων είναι το γεγονός πως η διόρθωση αυτή επιτεύχθηκε κατά την φάση της μέγιστης ανάπτυξης του παιδιού, από το Risser 1 έως το 3, όπου οι πιθανότητες επιδείνωσης της σκολίωσης και της κύφωσης ήταν ιδιατέρως αυξημένες. Και όλα αυτά χωρίς την εφαρμογή κηδεμόνα, όπως αρχικά του προτάθηκε και από τους 2 Ορθοπεδικούς που επισκέφτηκε, χωρίς να του δίνουν καμία εναλλακτική επιλογή. 

Τον Σεπτέμβριο του 2018 έκανε ξανά ακτινογραφία, η οποία μετρήθηκε στις 49 μοίρες, δηλαδή 8 μοίρες λιγότερο από τον Νοέμβριο του 2017. Οι  ενοχλήσεις πλέον δεν υπήρχαν καθόλου, ενώ η ίδια βλέπει πολύ καλύτερη την στάση του σώματος της και αισθάνεται πολύ καλύτερα με το σώμα της. Θα συνεχίσει με την ίδια συνέπεια το πρόγραμμα των ασκήσεων της, με στόχο ίσως την περαιτέρω βελτίωση της, αν και ήδη το αποτέλεσμα που έχει την αφήνει πολύ ευχαριστημένη.

Περιστατικό 7 (Εφηβική Κύφωση)

E.E. kyphosis improvement schroth exercises schroth scoliosis spine clinic

Ο Ε. διαγνώστηκε με κύφωση στην ηλικία των 13 ετών. Ο Ορθοπεδικός που τον αξιολόγησε μέτρησε την κύφωση του στις 48 μοίρες (09/2016) και σύστησε άμεσα την εφαρμογή κηδεμόνα για 20 ώρες τουλάχιστον την ημέρα, ενώ του απαγόρευσε να κάνει οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα. Το σκεπτικό του ήταν πως επειδή τα φυσιολογικά όρια της κύφωσης, σύμφωνα με την Scoliosis Research Society (SRS), είναι 25-45 μοίρες, έπρεπε να βάλει κηδεμόνα χωρίς καμία άλλη επιλογή. Οι ενδείξεις εφαρμογής κηδεμόνα της SRS πάντως αναφέρουν πως ο κηδεμόνας θα πρέπει να εφαρμόζεται όταν υπάρχει κύφωση Scheuermann και η γωνία της κύφωσης ξεπερνάει τις 55 μοίρες.

Οι γονείς του Ε., αναζητώντας μια δεύτερη γνώμη, επισκέφτηκαν την Schroth Scoliosis & Spine Clinic. Η διάγνωση του Νίκου Καραβίδα ήταν πως δεν πρόκειται για κύφωση Scheuermann και του προτάθηκε η εφαρμογή μόνο Ειδικών Ασκήσεων για την Κύφωση με τις μεθόδους Schroth και SEAS, χωρίς κηδεμόνα. Το αποτέλεσμα της επόμενης ακτινογραφίας μετά από 8 μήνες, έδειξε μια σημαντική βελτίωση της κύφωσης από τις 48 στις 26 μοίρες. Ο Ε. συνεχίζει τις ασκήσεις του και τις δραστηριότητες του, χωρίς να έχει πλέον κανέναν κίνδυνο να χρειαστεί κηδεμόνα και με μια πολύ καλύτερη στάση σώματος. 

Περιστατικό 8 (Εφηβική Κύφωση) 

d.i.adolescent kyphosis treatment schroth scoliosis spine clinic

Η Ι. επισκέφτηκε την Schroth Scoliosis & Spine Clinic στην ηλικία των 11,5 ετών. Η διάγνωση της ήταν αρχόμενη κύφωση 52 μοιρών. Συγκριτικά με την προηγούμενη ακτινογραφία της υπήρχε μια καταγεγραμμένη επιδείνωση 8 μοιρών (Νοέμβριος 2018, 44 μοίρες). Η κύφωση της έδειχνε να έχει κάποια πρώιμα σημάδια της νόσου Scheuermann (σφηνοειδής παραμόρφωση σε κάποιους θωρακικούς σπονδύλους και ελαφρώς γωνιώδης ύβος κατά την επίκυψη). Μάλιστα, εκτός της κύφωσης υπήρχε και μια αριστερή θωρακοοσφυϊκή σκολίωση, μετρημένη στις 18 μοίρες, καταγράφοντας επίσης επιδείνωση από τον Νοέμβριο του 2018, όπου είχε μετρηθεί μόλις στις 10 μοίρες. 

Η σύσταση του Ορθοπεδικού της ήταν να εφαρμόσει πρόγραμμα Ειδικών Ασκήσεων Schroth για κύφωση και σκολίωση και την παρέπεμψε απευθείας στην κλινική μας, συστήνοντας ακτινολογικό επανέλεγχο σε 6 μήνες. Σε περίπτωση επιδείνωσης της κύφωσης ή της σκολίωσης θα έπρεπε να εφαρμοστεί κηδεμόνας. Η Ι. ήταν πολύ συνεπής με το πρόγραμμα θεραπείας της και ήδη από τις πρώτες κλινικές μετρήσεις η κατάσταση της έδειχνε να βελτιώνεται. Αυτός ήταν ο λόγος που η επόμενη ακτινογραφία της αποφασίστηκε από τον κ. Καραβίδα να γίνει στους 9 μήνες αντί για τους 6 της σύστασης του Ορθοπεδικού, προσπαθώντας να μειώσει όσο το δυνατόν την έκθεση στην ακτινοβολία. 

Στις αρχές Ιουνίου του 2020 έκανε ακτινογραφία, φανερώνοντας μια σημαντική βελτίωση της γωνίας της κύφωσης κατά 11 μοίρες (41 μοίρες), ενώ και η σκολίωση της διατηρήθηκε σταθερή από τις 18 στις 17 μοίρες. Συνεπώς, ενώ όπως προδιαγραφόταν πριν την έναρξη της θεραπείας στην κλινική μας, η φυσική εξέλιξη της κύφωσης και της σκολίωσης ήταν να επιδεινώνονται κατά την φάση της μέγιστης ανάπτυξης που διένυε η ασθενής, καταφέραμε να βελτιώσουμε σημαντικά την κύφωση και να σταθεροποιήσουμε την σκολίωση, εφαρμόζοντας μόνο τις Ειδικές Ασκήσεις Schroth. Η θεραπεία της Ι. θα συνεχιστεί κανονικά, καθώς έχει ακόμα αρκετό υπόλοιπο ανάπτυξης, όμως πλέον η πρόγνωση της κυφωσης και της σκολίωσης είναι σημαντικά καλύτερη.

Σεμινάρια Schroth για Φυσικοθεραπευτές

Σκολίωση

Εφηβική ιδιοπαθής σκολίωση

Συγγενής σκολίωση

Νηπιακή σκολίωση

Σκολίωση Ενηλίκων

Νευρομυική σκολίωση

Παιδική σκολίωση

ΚΥΦΩΣΗ

ΑΛΛΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ