Schroth Scoliosis & Spine Clinic

Κύφωση Ενηλίκων (Adult Kyphosis)

Η κύφωση στους ενήλικες μπορεί να είναι λειτουργική, δηλαδή να προέκυψε λόγω κακής στάσης ή μυϊκής αδυναμίας, ή τύπου Scheuermann, οπότε προϋπήρχε από την εφηβική ηλικία και είτε δεν διαγνώστηκε ποτέ είτε δεν αντιμετωπίστηκε με την κατάλληλη συντηρητική θεραπεία. Το κυρίαρχο σύμπτωμα στην κύφωση ενηλίκων είναι ο πόνος, που αποτελεί και έναν από τους βασικότερους λόγους για την αναζήτηση θεραπείας, μαζί με την βελτίωση της εμφάνισης. Η κύφωση ενηλίκων επηρεάζει σημαντικά την στάση του σώματος και οι πάσχοντες βλέπουν το σώμα τους σε μια χαλαρή θέση, με την χαρακτηριστική “καμπούρα” στην πλάτη, ενώ συχνά αναφέρουν πως αν προσπαθήσουν να σταθούν καλύτερα νιώθουν ενοχλήσεις ή δεν αντέχουν να διατηρήσουν την θέση για αρκετή ώρα. Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει και το είδος εργασίας στους ενήλικες, καθώς άτομα που χρησιμοποιούν συνέχεια ηλεκτρονικό υπολογιστή ή χρειάζεται να μένουν για αρκετές ώρες σε μια καθιστή θέση, εμφανίζουν μεγαλύτερη προδιάθεση. Επίσης, στις γυναίκες με μεγάλο στήθος φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη επιβάρυνση στην σπονδυλική στήλη, λόγω του μεγαλύτερου φόρτου των ραχιαίων μυών για να στηρίξουν σωστά την σπονδυλική στήλη.

M.E. kyphosis correction Schroth exercises Schroth Scoliosis Spine Clinic

Η διάγνωση της κύφωσης στους ενηλίκους γίνεται, όπως και στα παιδιά, με τον κλινικό και ακτινολογικό έλεγχο. Κλινικά παρατηρούνται :

 • Χαλαρή εικόνα στάσης, με τους ώμους να πέφτουν εμπρός και σε έσω στροφή
 • Εμφανής ύβος στην πλάτη κατά το τεστ επίκυψης (Adam’s test)
 • Ευκολία κόπωσης, ειδικότερα κατά την ορθοστασία
 • Πόνος στην πλάτη, κατά βάση στο ύψος του θώρακα, αρκετά συχνά όμως και στην μέση και τον αυχένα
 • Συχνή απώλεια ελαστικότητας στους οπίσθιους μηριαίους μύες
 • Συνήθως αύξηση της λόρδωσης στην μέση και προτεταμένη θέση κεφαλής (head protraction)
 • Δυσκαμψία της σπονδυλικής στήλης, όταν πρόκειται για κύφωση τύπου Scheuermann

adult kyphosis clinical appearance

Ο ακτινολογικός έλεγχος φανερώνει μια κυφωτική γωνία μεγαλύτερη των 45 μοιρών (η μέτρηση γίνεται από τον Θ3 ή Θ4 συνηθέστερα σπόνδυλο έως τον Θ12 σπόνδυλο, με την μέθοδο Cobb). Από την ακτινογραφία παρατηρείται επίσης η μορφολογία των σπονδύλων και διαπιστώνεται αν υπάρχουν σφηνοειδείς παραμορφώσεις των σπονδύλων και όζοι του Schmorl, όπως στην κύφωση τύπου Scheuermann, ή άλλες εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Ο ακτινολογικός έλεγχος στους ενηλίκους είναι σημαντικός, ώστε να ανακαλυφθεί ποια είναι η αιτία πόνου και να αποκλειστούν άλλες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, όπως κήλες μεσοσπονδυλίων δίσκων, σπονδυλικές στενώσεις κτλ.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της κύφωσης ενηλίκων γίνεται μόνο με ειδικές ασκήσεις για την κύφωση, οι οποίες στοχεύουν στην διόρθωση της κακής στάσης, στην ανακούφιση από τους πόνους και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου. Οι ειδικές ασκήσεις για την κύφωση ενηλίκων πρέπει να βασίζονται στην ενεργητική επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης, στην αυτοδιόρθωση της στάσης, στην μυϊκή ενδυνάμωση σε θέση διόρθωσης, στην διάταση των βραχυμένων δομών του μυοσκελετικού συστήματος και στην εκπαίδευση διατήρησης των διορθώσεων στις καθημερινές δραστηριότητες. Η μέθοδος Schroth και η μέθοδος SEAS περιλαμβάνουν ειδικές ασκήσεις για την κύφωση, που πληρούν τα παραπάνω χαρακτηριστικά και είναι επισήμως αναγνωρισμένες από τις διεθνείς επιστημονικές κοινότητες Scoliosis Research Society (SRS) και SOSORT,ενώ υπάρχουν και πολλές αξιόπιστες δημοσιευμένες έρευνες που πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα τους. 

v.i.adult kyphosis correction schroth scoliosis spine clinic

Σύμφωνα με την SRS  στους ενήλικους δεν συνίσταται η θεραπεία με τον κηδεμόνα, παρά μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, όπως στην οστεοπορωτική κύφωση, μετά από κάταγμα σπονδύλου λόγω οστεοπόρωσης, οπότε υπάρχει ανάγκη σταθεροποίησής του. Δυστυχώς, αρκετά συχνά ενήλικοι με κύφωση “παρασύρονται” από τις αβάσιμες υποσχέσεις των κέντρων που σχεδιάζουν κηδεμόνες ή από την σκόπιμη παρότρυνση κάποιων γιατρών να εφαρμόσουν θεραπεία με κηδεμόνα, σπαταλώντας άσκοπα χρόνο και χρήμα, χωρίς καμία απολύτως βελτίωση στην κατάσταση τους. Ο κηδεμόνας γενικώς είναι πολύ δύσκολα ανεκτός από τους ενηλίκους, που τις περισσότερες φορές εγκαταλείπουν την θεραπεία με τον κηδεμόνα λίγο καιρό μετά. Ένα ακόμα μειονέκτημα του κηδεμόνα στους ενηλίκους είναι πως η συνεχόμενη χρήση του φαίνεται να χαλαρώνει ακόμα περισσότερο το μυϊκό σύστημα, που έχει πραγματική ανάγκη για ενίσχυση μέσα από ένα κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης. Άλλωστε, η εφαρμογή κηδεμόνα σε ενηλίκους είναι κάτι που αντιτίθεται πλήρως στις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών επιστημονικών κοινοτήτων Scoliosis Research Society (SRS) και Society on Scoliosis Orthopaedic and Rehabilitation Treatment (SOSORT), οι οποίες δεν συνιστούν την εφαρμογή του.

N.K. kyphosis improvement schroth seas exercises Schroth scoliosis spine clinic

Η Schroth Scoliosis & Spine Clinic είναι ένα εξειδικευμένο κέντρο αντιμετώπισης των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, στο οποίο θα γίνει η διάγνωση της κύφωσης, η μέτρηση της γωνίας ακτινολογικά, λεπτομερής κλινικός έλεγχος και θα σας προταθεί η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση για την περίπτωση σας. Το πρόγραμμα των Ειδικών Ασκήσεων για την Κύφωση είναι εξατομικευμένο, ανάλογα με τις ανάγκες, την ηλικία και τις δυνατότητες του κάθε ατόμου, οπότε μπορούν να ωφεληθούν άτομα όλων των ηλικιών. Στην Schroth Scoliosis & Spine Clinic εξασφαλίζετε επίσης την κατάλληλη παρακολούθηση της προόδου της θεραπείας σας, με μια σειρά κλινικών μετρήσεων που πραγματοποιούνται ανά τακτά διαστήματα, έτσι ώστε να γνωρίζετε την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης για την κύφωση. Οι συνεδρίες πραγματποιούνται ατομικά ή σε μικρά γκρουπ, πάντα υπό την επίβλεψη του Εξειδικευμένου Φυσικοθεραπευτή.

Η κλινική, μέσα από επαγγελματικές συνεργασίες, σας παρέχει την δυνατότητα μέτρησης της κυφωτικής γωνίας χωρίς ακτινογραφία (αποφεύγοντας έτσι την ανεπιθύμητη έκθεση στις ακτινοβολίες), όπως με το σύστημα Formetric 4D, που κάνει επιφανειακή τοπογραφία του σώματος και δίνει με ακρίβεια πολλαπλές μετρήσεις, οι οποίες αξιολογούνται από τον Εξειδικευμένο Φυσικοθεραπευτή Νίκο Καραβίδα, για να διαπιστωθεί η θετική ή αρνητική έκβαση της θεραπείας σας.

semi-hanging exercise schroth method

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι Ειδικές Ασκήσεις για την κύφωση με την μέθοδο Schroth και την μέθοδο SEAS, ανακουφίζουν από τις πρώτες κιόλας ημέρες τα άτομα και μετά από μερικές μόνο εβδομάδες, ο πόνος συχνά εξαφανίζεται πλήρως. Το αισθητικό αποτέλεσμα και η βελτίωση της στάσης επιτυγχάνονται επίσης σε σύντομο χρονικό διάστημα και το άτομο εκπαιδεύεται στην διατήρηση της διορθωμένης στάσης κατά την καθημερινότητα, εξασφαλίζοντας την μακροπρόθεσμη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος και καθιστώντας ανεξάρτητο το άτομο από τον θεραπευτή του.

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα μας στην θεραπεία της Κύφωσης

 

adult kyphosis exercises

Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την έσχατη λύση και εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που η κύφωση είναι μεγαλύτερη από 80 μοίρες και η ποιότητα ζωής του ασθενούς έχει μειωθεί δραματικά. Οι πιο συνηθισμένες χειρουργικές τεχνικές είναι η οπίσθια σπονδυλοδεσία, η οστεοτομία ή ο συνδυασμός πρόσθιας και οπίσθιας προσπέλασης. Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές φαίνεται να παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά σε ενήλικους από τα παιδιά, για αυτό και πλέον η χειρουργική αντιμετώπιση της κύφωσης ενηλίκων προτείνεται πολύ σπάνια.

Προτεινόμενα σχετικά άρθρα:

Βιβλιογραφία:
 • Zaina F, Atanasio S, Ferraro C, Fusco C, Negrini A, Romano M, Negrini S. Review of rehabilitation and orthopedic conservative approach to sagittal plane diseases during growth: hyperkyphosis, junctional kyphosis, and Scheuermann disease. Eur J Phys Rehabil Med. 2009 Dec;45(4):595-60.
 • De Mauroy et al, 7th SOSORT consensus paper: conservative treatment of idiopathic & Scheuermann’s kyphosis. Scoliosis 2010, 5:9
 • Papagelopoulos et al, Current concepts in Scheuermann’s Kyphosis. Orthopedics. 2008 Jan;31(1):52-8
 • www.srs.org
 • www.schrothmethod.com
 • https://www.schroth-barcelonainstitute.com/
 • Weiss H, Turnbull D. 2010. Kyphosis (Physical and technical rehabilitation of patients with Scheuermann’s disease and kyphosis). In: JH Stone, M Blouin, editors. International Encyclopedia of Rehabilitation. Available online: https://cirrie.buffalo.edu/encyclopedia/en/article/125/

Σεμινάρια Schroth για Φυσικοθεραπευτές

Σκολίωση

Εφηβική ιδιοπαθής σκολίωση

Συγγενής σκολίωση

Νηπιακή σκολίωση

Σκολίωση Ενηλίκων

Νευρομυική σκολίωση

Παιδική σκολίωση

ΚΥΦΩΣΗ

ΑΛΛΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ