Ο Νίκος Καραβίδας συμμετείχε σε έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2016, στο Asian Spine Journal, με τίτλο:
Πρόκειται για μια σημαντική δημοσίευση, καθώς το Asian Spine Journal, είναι ένα πολύ έγκυρο επιστημονικό περιοδικό για τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, το οποίο συγκαταλέγεται στην λίστα του Pubmed (Pubmed indexed). Μαζί με τον Νίκο Καραβίδα στην έρευνα συμμετείχαν κορυφαίοι επιστήμονες του χώρου, όπως ο Dr. Hans Rudolf Weiss από την Γερμανία, ο Dr. Marc Moramarco και η Kathryn Moramarco από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Στην έρευνα πραγματοποιήθηκε μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με τις μελέτες που εξετάζουν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα από την παρακολούθηση της Εφηβικής Ιδιοπαθούς Σκολίωσης, χωρίς θεραπεία.
Περίληψη:
Πλέον η Εφηβική Ιδιοπαθής Σκολίωση λογίζεται κυρίως ως μια καλοήθης πάθηση, όμως κάποιοι ερευνητές αναφέρουν πολύ σοβαρά και ακραία αποτελέσματα, όπως ανυπόφορος πόνος, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, κοινωνικό απομόνωση και πρόωρο θάνατο, σε ασθενείς με σκολίωση. Για αυτό τον λόγο επιβάλλεται η αναζήτηση των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων της Εφηβικής Ιδιοπαθούς Σκολίωσης. Ο σκοπός της παρούσας ανασκόπησης ήταν να εξεταστούν όλες οι δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με την φυσική ιστορία της Εφηβικής Ιδιοπαθούς Σκολίωσης, χωρίς καμία θεραπεία.
Πραγματοποιήθηκε έρευνα στο Pubmed, χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά όπως idiopathic scoliosis, long-term effects, natural history. Για περαιτέρω ανάλυση, εξετάστηκαν και παραπομπές από τις εν λόγω έρευνες, ώστε να συμπεριληφθεί και οποιαδήποτε άλλη έρευνα που να σχετίζεται με το θέμα. Η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας φανέρωσε πως οι παλαιότερες μελέτες δεν έκαναν σαφή διαχωρισμό της Early Onset Scoliosis (EOS) που εμφανίζεται πριν τα 10 έτη και της Late Onset Scoliosis, όπως είναι η Εφηβική Ιδιοπαθής Σκολίωση. Οι πιο πρόσφατες μελέτες προσφέρουν αυτόν τον εξαιρετικά σημαντικό διαχωρισμό και οδηγούνται στο γενικό συμπέρασμα πως η Εφηβική ιδιοπαθής Σκολίωση, χωρίς καμία θεραπεία, δεν οδηγεί σε σοβαρές συνέπειες, σχετικά με τα συμπτώματα της σκολίωσης.
Είναι πολύ πιθανό οι παλαιότερες μελέτες να έχουν συμπεριλάβει πολλά περιστατικά με EOS στο δείγμα τους, οδηγώντας στην λανθασμένη εντύπωση πως η σκολίωση που δεν αντιμετωπίζεται με κάποιο τρόπο, οδηγεί σε υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Όλες οι μελέτες που εξαιρούν τα περιστατικά με EOS συμπεραίνουν πως η Εφηβική Ιδιοπαθής Σκολίωση είναι μια καλοήθης παραμόρφωση. Αυτό σημαίνει πως για ερευνητικούς σκοπούς, είναι πολύ σημαντική η διάκριση μεταξύ EOS και Εφηβικής Ιδιοπαθούς Σκολίωσης. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στους θεραπευτές και τις οικογένειες των ασθενών να αποφασίσουν για τ καταλληλότερο θεραπευτικό πλάνο, βασισμένο στην πιο ενδεδειγμένη πρόγνωση της πάθησης.