Ο ρόλος του εξειδικευμένου φυσικοθεραπευτή στην αντιμετώπιση της σκολίωσης είναι εξόχως σημαντικός. Καταρχήν, θα πρέπει να κάνει την σωστή αξιολόγηση και διάγνωση της σκολίωσης, η οποία πραγματοποιείται τόσο ακτινολογικά με την μέτρηση της γωνίας Cobb σε μια ακτινογραφία, όσο και κλινικά με το τεστ επίκυψης (Adam’s test), κατά το οποίο φανερώνονται οι ασυμμετρίες σε ώμους και λεκάνη και ο χαρακτηριστικός ύβος στο κυρτό τμήμα της σκολίωσης.
Στην συνέχεια, ο εξειδιεκευμένος φυσικοθεραπευτής θα πρέπει να είναι σε θέση να ορίσει την πρόγνωση της σκολίωσης, αξιολογώντας το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού (Risser sign), την γωνία Cobb και άλλους προγνωσιτκούς παράγοντες, όπως το φύλο, η έναρξη της πρώτης περιόδου στα κορίτσια, η στροφή των σπονδύλων, η απώλεια της θωρακικής κύφωσης κ.α., ώστε να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών επιστημονικών κοινοτήτων.
Η μέθοδος Schroth αποτελεί το gold standard στην αντιμετώπιση της σκολίωσης, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και το επίπεδο επιστημονικών αποδείξεων για την αποτελεσματικότητα της είναι Level of Evidence I, καθώς πλήθος έγκυρων και αξιόπιστων ερευνών πιστοποιούν τα οφέλη από την εφαρμογή της. Οι ασκήσεις της μεθόδου Schroth βασίζονται στην τρισδιάστατη αυτοδιόρθωση της σκολιωτικής στάσης, στην στροφική αναπνοή και στην εκπαίδευση διατήρησης των διορθώσεων κατά τις καθημερινές δραστηριότητες. Οι ασκήσεις της μεθόδου Schroth, σύμφωνα με τις επιστημονικές κοινότητες, πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται σε όλα τα παιδιά που φοράνε κηδεμόνα. Προκειμένου να σχεδιαστεί το κατάλληλο πρόγραμμα ασκήσεων με την μέθοδο Schroth είναι απαραίτητο να γίνει η σωστή ταξινόμηση του τύπου της σκολίωσης.
Ο εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής χρησιμοποιεί διάφορα κλινικά εργαλεία αξιολόγησης της πορείας της θεραπείας, όπως το σκολιώμετρο, οι κλίμακες αξιολόγησης των ασυμμετριών του σώματος (TRACE,POTSI), το σπιρόμετρο, οι φωτογραφίες ανά τακτά διαστήματα και τα ειδικά εγκεκριμένα ερωτηματόλογια, όπως τα TAPS, SRS-22 και Brace questionnaires. Απαιτείται η αναλυτική καταγραφή όλων των δεδομένων για την σωστή παρακολούθηση της θεραπείας.
Συνοπτικά λοιπόν ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή στην σκολίωση περιλαμβάνει:
- Την σωστή αξιολόγηση και διάγνωση της πάθησης
- Την εκτίμηση της πρόγνωσης της σκολίωσης
- Την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας
- Τον καταρτισμό του κατάλληλου εξατομικευμένου προγράμματος ασκήσεων
- Την παρακολούθηση της εξέλιξης της θεραπείας, με την χρήση των κλινικών εργαλείων αξιολόγησης
- Την έγκυρη ενημέρωση του ασθενούς και του οικογενειακού του περιβάλλοντος
- Την παρότρυνση του ασθενούς για συμμόρφωση με το πρωτόκολλο θεραπείας
- Την συμμετοχή του σε μια πολυεπιστημονική προσέγγιση, σε συνεργασία με τον θεράπων Ιατρό (Παιδίατρος,Ορθοπεδικός, Χειρούργος Ορθοπεδικός) και τον Τεχνικό ορθοπεδικο
- Την αναλυτική καταγραφή όλων των δεδομένων για την παρακολούθηση της θεραπείας
- Τον σχεδιασμό αξιόπιστων ερευνών που θα μελετήσουν την αποτελεσματικότητα των φυσικοθεραπευτικών μεθόδων στην αντιμετώπιση της σκολίωσης
Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση σε PDF