Schroth Scoliosis & Spine Clinic

Άρθρο των New York Times για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου Schroth στην θεραπεία της σκολίωσης

 

Η μέθοδος Schroth επί σειρά ετών έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα της στην αντιμετώπιση της σκολίωσης. Πλέον, υπάρχουν σαφείς επιστημονικές αποδείξεις πως η σωστή εφαρμογή της μεθόδου μπορεί να αλλάξει την φυσική εξέλιξη της πάθησης, μειώνοντας σημαντικά την πιθανότητα επιδείνωσης του κυρτώματος (ακόμα και βελτιώνοντας σημαντικά την γωνία Cobb και την στροφή των σπονδύλων σε κάποιες περιπτώσεις). Επιπλέον, η μέθοδος Schroth μειώνει τον πόνο, βελτιώνει σημαντικά την στάση και την εμφάνιση του ασθενούς, την αναπνευστική του ικανότητα και την ποιότητα ζωής του, ενώ εκπαιδεύει τον πάσχοντα πως να διατηρεί μια διορθωμένη στάση κατά τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η μέθοδος Schroth χρησιμοποιείται σαν αποκλειστική αντιμετώπιση σε μικρές και μεσαίες σκολιώσεις σε παιδιά (γωνία Cobb<25 μοίρες) καθώς και σε όλες τις σκολιώσεις ενηλίκων, ενώ στη φάση ανάπτυξης του παιδιού εφαρμόζεται παράλληλη με την χρήση του κηδεμόνα.

Στην διεθνή βιβλιογραφία πλέον υπάρχουν 3 Τυχαιοποιημένες Ελεγχόμενες Μελέτες (Randomized Control Trials – RCT), 1 Συστηματική Ανασκόπηση με Μετα-ανάλυση (Systematic Review with Meta-analysis) και δεκάδες Προοπτικές Μελέτες (Prospective studies), που πιστοποιούν με εμφατικό τρόπο τα οφέλη από την χρήση της μεθόδου Schroth και την αναγκαιότητα εφαρμογής της στην θεραπεία της σκολίωσης. Το επίπεδο επιστημονικών αποδείξεων είναι Level of Evidence I.

 

 

Στο παρακάτω link αναφέρονται ορισμένες από τις σημαντικότερες δημοσιευμένες έρευνες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της:

https://www.skoliosi.com/skoliosi/apotelesmata-skoliosis/eidikes-physiotherapeutikes-askiseis-gia-tin-skoliosi

Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της μεθόδου  είναι γνωστά για δεκαετίες στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα πλήθος ασθενών από όλο τον κόσμο να καταφτάνει αναζητώντας θεραπεία στα Ειδικά Κέντρα εφαρμογής της μεθόδου Schroth, όπως η Asklepios Katharina Schroth Klinik στο Bad Sobernheim της Γερμανίας και το Elena Salva Institut στην Βαρκελώνη (Barcelona Scoliosis Physical Therapy School). Η αποδεδειγμένη επιτυχία της μεθόδου Schroth και το υψηλό ποσοστό μετεγχειρητικών επιπλοκών έστρεψε την προσοχή των Αμερικανών επιστημόνων στην αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών από την χειρουργική αντιμετώπιση. Την τελευταία δεκαετία στις ΗΠΑ η μέθοδος Schroth έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ, ώστε σε κάθε πολιτεία πλέον υπάρχουν δεκάδες πιστοποιημένοι θεραπευτές στην μέθοδο Schroth.

Η Scoliosis Research Society (SRS), αποτελούμενη ως επί το πλείστον από ορθοπεδικούς χειρουργούς, έχει αλλάξει την γραμμή πλέυσης της όσον αφορά την συντηρητική θεραπεία της σκολίωσης και πλέον εμπιστεύεται ολοένα και περισσότερο την μέθοδο Schroth. Ο Dr Timothy Hresko, επικεφαλής της SRS Non-operative committee και καθηγητής του Πανεπιστημίου Harvard, δηλώνει πως πάντα προτείνουν την μέθοδο Schroth παράλληλα με την χρήση του κηδεμόνα, γιατί έτσι βελτιστοποιείται το τελικό αποτέλεσμα. Η SRS επίσης στηρίζει ενεργά τις έρευνες για την μέθοδο Schroth και χρηματοδότησε την πιο πρόσφατα δημοσιευμένη RCT από γκρουπ επιστημόνων του University of Alberta στον Καναδά, που εφάρμοσαν την μέθοδο Schroth παράλληλα με τον κηδεμόνα.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο άρθρο των New York Times, ορισμένοι από τους κορυφαίους ορθοπεδικούς χειρουργούς στις ΗΠΑ εκφράζονται ανεπιφύλακτα με πολύ θετική κρίση για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου Schroth και παραπέμπουν τους ασθενείς σε πιστοποιημένους θεραπευτές στις ΗΠΑ. 

Στην πατρίδα μας η μεγάλη πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου αγνοεί την σημαντικότητα της μεθόδου Schroth και τα θεραπευτικά αποτελέσματα είναι σημαντικά φτωχότερα από το εξωτερικό. Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστοι πιστοποιημένοι Schroth θεραπευτές, αλλά ακόμα και αυτοί εφαρμόζουν με τελείως λάθος τρόπο την μέθοδο Schroth, παραλείποντας βασικές αρχές για την δικιά τους ευκολία και ιδιοτελείς σκοπούς, αγνοώντας τις ενδείξεις εφαρμογής κηδεμόνα, με οδυνηρά αποτελέσματα για τους ασθενείς. Είμαι στην δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσω πως αρκετά περιστατικά δεν είχαν το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα από κακή εφαρμογή της μεθόδου Schroth από Έλληνες πιστοποιημένους θεραπευτές και κάποια από αυτά τα περιστατικά οδηγήθηκαν ακόμη και στο χειρουργείο.

Ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός, πως στην Αθήνα υπάρχει φυσικοθεραπευτήριο, υπό το όνομα της μεθόδου Schroth, με την συνάδελφο να μην έχει καν λάβει την πιστοποίηση της μεθόδου Schroth. Επίσης, στην Ελλάδα όλοι έχουν την τάση να παρουσιάζονται σαν “ειδικοί” στην αντιμετώπιση της σκολίωσης, συμπεριλαμβανομένων συναδέλφων φυσικοθεραπευτών, γυμναστών, χειροπρακτικών κ.α.

Όλα αυτά τα θλιβερά φαινόμενα, έχουν διαδραματίσει ιδιαιτέρως αρνητικό ρόλο στην γνώμη του ιατρικού κόσμου για την μέθοδο Schroth και στην συνείδηση των ασθενών. Ο υπογράφων του άρθρου τα τελευταία χρόνια καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για σωστή ενημέρωση των ιατρών, ασθενών και φυσικοθεραπευτών, με συμμετοχές σε συνέδρια, παρουσιάσεις ερευνών με τα θεραπευτικά αποτελέσματα της μεθόδου Schroth και ευελπιστεί σύντομα η ποιότητα της θεραπείας για την σκολίωση στην Ελλάδα να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα.

Διαβάστε εδώ το άρθρο των New York Times

Σεμινάρια Schroth για Φυσικοθεραπευτές

Σκολίωση

Εφηβική ιδιοπαθής σκολίωση

Συγγενής σκολίωση

Νηπιακή σκολίωση

Σκολίωση Ενηλίκων

Νευρομυική σκολίωση

Παιδική σκολίωση

ΚΥΦΩΣΗ

ΑΛΛΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ