Schroth Scoliosis & Spine Clinic

Εξαιρετικό αποτέλεσμα σε νεαρή κοπέλα με σκολίωση, από 25 μοίρες στις 10 μοίρες, εφαρμόζοντας μόνο ασκήσεις με την μέθοδο Schroth για 7 μήνες

Η Άννα διαγνώστηκε πρώτη φορά με σκολίωση στα 15 της χρόνια (05-2015). Η αρχική μέτρηση της γωνίας Cobb ήταν 18 μοίρες, ενώ ο τύπος του κυρτώματος ήταν Αριστερή Θωρακοοσφυϊκή Σκολίωση. Επισκέφτηκε δημόσιο νοσοκομείο, στο οποίο λειτουργεί το μεγαλύτερο τμήμα Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης στην Ελλάδα και η σύσταση του Χειρούργου Ορθοπεδικού που την εξέτασε ήταν απλώς παρακολούθηση και επανέλεγχο με ακτινογραφία σε 6 μήνες. Η οστική ανάπτυξη της δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα και βρισκόταν στο στάδιο Risser 3. Η σκολίωση είχε αρχίσει να δημιουργεί κάποιες ασυμμετρίες πάνω στο σώμα της και έτσι η οικογένεια ρώτησε αν κάποιο είδος άσκησης θα μπορούσε να βοηθήσει, αλλά η απάντηση που εισέπραξε ήταν αρνητική. Δεν δόθηκε καμία σύσταση για εφαρμογή προγράμματος ασκήσεων, ενώ της τονίστηκε πως δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι για να βελτιώσει την εικόνα της, εκτός πιθανόν από την εφαρμογή ενός κηδεμόνα, αν η σκολίωση αυξανόταν το επόμενο χρονικό διάστημα. Εντούτοις, η οικογένεια της Άννας θεωρώντας πως ίσως με κάποιο τρόπο η γυμναστική θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση της, αποφάσισε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα γενικής γυμναστικής στο γυμναστήριο, το οποίο εφάρμοσε για περίπου 3 μήνες.

 

 

Soumpasi xrays 15 degrees imporvement after Schroth BSPTS exercises

Ο επόμενος ακτινολογικός έλεγχος σε 9 μήνες (02-2016) φανέρωσε μια επιδείνωση της γωνίας της σκολίωσης από 18 σε 25 μοίρες, ενώ πλέον οι ασυμμετρίες του σώματος της (μετατόπιση της λεκάνης δεξιά και ύβος στην πλάτη από την στροφή της σκολίωσης) ήταν ακόμα πιο εμφανείς. Η οικογένεια της κοπέλας αυτή την φορά δεν επισκέφτηκε το νοσοκομείο αλλά ήρθε σε επικοινωνία με τον Νίκο Καραβίδα, πιστοποιημένο θεραπευτή της μεθόδου Schroth και εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση της σκολίωσης και η νεαρή ξεκίνησε άμεσα ένα πρόγραμμα Ειδικών Ασκήσεων για την Σκολίωση με την μέθοδο Schroth BSPTS (Barcelona Scoliosis Physical Therapy School). Η ανάπτυξη της είχε προχωρήσει και πλέον βρισκόταν στο στάδιο Risser 4. Κατά την κλινική αξιολόγηση παρατηρήθηκε σημαντικός ύβος στην πλάτη, που μετρήθηκε στις 12 μοίρες με το σκολιώμετρο.

Το πρόγραμμα των ασκήσεων της μεθόδου Schroth BSPTS, σχεδιάζεται με βάση την κλινική και ακτινολογική αξιολόγηση, προσαρμόζεται στον τύπο της σκολίωσης (curve pattern specific exercises), ενώ βασίζεται στην τρισδιάστατη αυτοδιόρθωση, στην αυτοεπιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης, στην στροφική αναπνοή (Rotational Sngular Breathing – RAB) και στην εκπαίδευση διατήρησης των διορθώσεων κατά τις καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού (Activities of Daily Living Training). Το πρόγραμμα διδάσκεται μόνο από πιστοποιημένο στην μέθοδο Φυσικοθεραπευτή. Η Άννα εφάρμοζε το πρόγραμμα της σε καθημερινή βάση και η βελτίωση της κλινικής εικόνας  ήταν ήδη εμφανής από τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του προγράμματος των ασκήσεων.

Soumpasi photos 7 months after Schroth BSPTS

Η πρόσφατη ακτινογραφία της Άννας (09-2016), 7 μήνες μετά την εφαρμογή των ασκήσεων της μεθόδου Schroth-BSPTS, φανέρωσε μια εντυπωσιακή ακτινολογική βελτίωση 15 μοιρών, καθώς η γωνία Cobb πλέον είναι στις 10 μοίρες, από τις 25 μοίρες αρχικά. Η εμφάνιση της κοπέλας, όπως ξεκάθαρα φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία, βελτιώθηκε σημαντικά και το σώμα της έχει μια απόλυτη συμμετρία. Επίσης, η κλινική εξέταση με το σκολιώμετρο φανέρωσε μια εξίσου σημαντική διόρθωση της στροφής των σπονδύλων, από τις 12 μοίρες αρχικά στις 6 μοίρες.

Soumpasi photos ATR 7 months after Schroth BSPTS exercises

Η περίπτωση της Άννας είναι μία ακόμα απόδειξη της αποτελεσματικότητας των Ειδικών Φυσικοθεραπευτικών Ασκήσεων για την Σκολίωση (Physiotherapeutic Scoliosis Specific Exercises – PSSE), με την μέθοδο Schroth-BSPTS, όπως και της ξεκάθαρης υπεροχής τους από την Μη Ειδική Άσκηση (non-specific exercises). Η μέθοδος Schroth είναι αναγνωρισμένη από το σύνολο των διεθνών επιστημονικών κοινοτήτων που ασχολούνται με την θεραπεία της σκολίωσης. Οι επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες τους ορίζουν τις PSSE, ως την αποκλειστική αντιμετώπιση σε μικρές σκολιώσεις (γωνία Cobb<25 μοίρες) σε παιδιά που ακόμα αναπτύσσονται, ενώ σε μεγαλύτερες σκολιώσεις η εφαρμογή του κηδεμόνα πρέπει πάντα να συνοδεύεται από τις PSSE. Η τακτική της απλής παρακολούθησης με ακτινογραφία ανά τακτά διαστήματα (wait and see approach) έχει πλέον αντικατασταθεί από τις PSSE (try and see approach). Επίσης, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών επιστημονικών κοινοτήτων Scoliosis Research Society (SRS) και Society on Scoliosis Orthopedic and Rehabilitation Treatment (SOSORT), οι PSSE εφαρμόζονται σαν αποκλειστική αντιμετώπιση στις σκολιώσεις ενηλίκων, με γωνία Cobb μέχρι 45 μοίρες, αλλά και σε ακόμα μεγαλύτερες σκολιώσεις όταν δεν προτιμάται η χειρουργική αντιμετώπιση από τον ασθενή.

Οι πιο πρόσφατα δημοσιευμένες, υψηλής μεθοδολογικής ποιότητας (Randomized Control Trials – RCT), έρευνες αποδεικνύουν πως οι ασκήσεις της μεθόδου Schroth περιορίζουν την επιδείνωση της σκολίωσης, βελτιώνουν την γωνία Cobb και την στροφή των σπονδύλων (ATR), την εμφάνιση και την αναπνευστική λειτουργία, μειώνουν τον πόνο και εξασφαλίζουν μια καλή ποιότητα ζωής των ασθενών. Το επίπεδο επιστημονικών αποδείξεων για την αποτελεσματικότητα της μεθοδου Schroth και των PSSE είναι Level of Evidence I.

 

Σεμινάρια Schroth για Φυσικοθεραπευτές

Σκολίωση

Εφηβική ιδιοπαθής σκολίωση

Συγγενής σκολίωση

Νηπιακή σκολίωση

Σκολίωση Ενηλίκων

Νευρομυική σκολίωση

Παιδική σκολίωση

ΚΥΦΩΣΗ

ΑΛΛΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ